O rețetă care va trezi interesul familiei tale și care la sigur le va fi pe plac tuturor. E puțin mai greu de preparat, dar vă asigur că merită tot efortul.
Ingrediente:
- 1 kg aripioare de pui fără vârfuri (cca 10 bucăți)
- 1 lingură cu vârf pastă sau pulbere de ardei iute măcinat în ulei
- 1 linguriță ghimbir răzuit
- 2-3 căței de usturoi
- 1/2 linguriță boia dulce
- 1 linguriță zahăr
- 1 lingură oțet de vin roșu (sau de sherry)
- 3 linguri suc de lămâie
- 1 lingură unt
- 1/4 legătură pătrunjel
- sare, piper
Mod de preparare
Se taie aripioarele în cele două segmente. Se spală și se absorb bine cu șervețele. Se presară peste tot cu sare și piper negru măcinat.
Într-un mojar se pune pasta de ardei iute, ghimbirul dat pe răzătoarea mică, usturoiul strivit sau tăiat felii. Se pisează bine de tot. Se adaugă boiaua, zahărul, oțetul și sucul de lămâie. Se mai pisează până se omogenizează.
Se toarnă peste aripioare și se masează bine. Dacă aveți timp se pun la frigider câteva ore (sau peste noapte), iar dacă vă grăbiti le lăsați să se marieze între 30 minute și 1 ora la temperatura camerei. Dacă le-ați marinat la frigider le scoateți cu 30 minute înainte de a le coace.
Se pun aripioarele într-o tavă termorezistentă suficient de mare ca să fie pe un singur strat, nu le suprapuneți.
Se coc la 200 grade C timp de 40 de minute. După acest timp verificați grăsimea lăsată și dacă e foarte multă, scurgeți ca să rămână doar un strat subțire pe fundul tăvii.
Dați tava iar la cuptor, la 220C (pe program de extra-rumenire daca aveti), încă 15 minute. În acest timp aripioarele se vor rumeni frumos.
Scoateți tava din cuptor și adăugați untul tăiat cubulețe și pătrunjelul tocat. Scuturați tava până se topește untul și cu o lingură luați sos din tava și turnați peste aripioare.
Poftă bună!