Buna Vestire în zi de vineri. Avem sau nu dezlegare la pește?

Mâine, pe 7 aprilie, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Buna Vestire. Acestă sărbătoare sfântă mai este numită și Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos. Este prima sărbătoare din calendarul ortodox, închinată Maicii Domnului.  Dezlegarea la peşte în acestă zi este amintită din vechime. Apare întrebarea: dacă zilele de vineri din Postul mare sunt considerate zile de post aspru, avem sau nu dezlegare la pește în acest an? Părintele Maxim Melinti ne-a dat un răspuns duhovnicesc:

separator
În Postul Mare, ca regulă, de Buna Vestire se mănâncă pește. Doar atunci, când sărbătoarea cade în Săptămâna Patimilor, cum a fost anul trecut, pește nu se permite. Este sarbatoare mare și are loc încurajarea creștinilor care postesc.

Tradiţia creştină spune că de Buna Vestire se mănâncă peşte, deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul a ales să-l mănânce. „După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache, potrivit Adevărul.ro.

Și pentru că avem dezlegare la pește, vă propun două rețete delicioase cu care merită să vă stăpâniți pofta până la Florii.

Dorada cu lămâie, rozmarin şi legume

Dorada reprezintă un peşte răpitor de apă sărată. Are carne albă, nu prea grasă, cu o textură inconfundabilă și gust cu totul aparte. Este un peşte arătos, ceea ce este important dacă vreţi să pregătiţi o masă pentru nişte invitaţi speciali. Anume dorada este unul din peştii nepretenţioşi la asocieri din cele mai diverse, cu condimente mai comune sau cu ingrediente mai neobişnuite. Poate fi pregătit la aburi, pe grătar sau copt în cuptor. Este bine să se aleagă metoda prin care rămîne suculent, căci prin prelucrare termică excesivă, se usucă şi îşi pierde savoarea.

dorada

Pe floricacuisine.wordpress.com am găsit varianata cu lămâie, rozmarin şi legume, împachetat în folie de aluminiu şi copt în cuptor, care este una delicioasă. Vedeţi mai jos cum puteți obține gustoșenia din imagine.

Ingredientele necesare:

  • 2 peşti dorada
  • 1 lămâie
  • 3 crenguţe de rozmarin proaspăt
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • cîteva roşii cherry
  • oregano, cimbru şi busuioc uscat (cîte 1 linguriţă de fiecare)
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • 1 praf de zahăr
  • ulei de măsline

Pentru început setăm rola la 200º.

Mod de preparare:

Curăţăm peştele şi legumele. Ceapa şi morcovul le tăiem rondele, roşiile cherry le înjumătăţim.

Căţeii de usturoi îi tăiem în jumătate şi îi călim pentru cîteva secunde în ulei de măsline. În acest timp uleiul se aromatizează, iar usturoiul capătă o nuanţă aurie.

Într-o tavă de copt se aşează folia de aluminiu, suficientă pentru a putea ulterior acoperi peştele. Dorada se asezonează pe ambele părţi cu sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust, după care se presară cu ierburi aromatice. Partea interioară se umple cu usturoiul călit şi crenguţele de rozmarin.

Dorada astfel pregătită se aşează deasupra legumelor tăiate. Apoi, perpendicular coloanei vertebrale se fac 3 tăieturi adînci în care se aşează cîte o felie de lămâie.

La final, totul se stropeşte cu uleiul de măsline aromatizat. Împachetăm peştele în folia de aluminiu şi îl punem la cuptor pentru aproximativ 15 minute. După expirarea timpului, scoatem tava şi înlăturăm partea de deasupra a foliei de aluminiu.
*aceasta va permite rumenirea peştelui şi căpătarea unui aspect plăcut.

1 dorasda

Presărăm peştele cu un praf de zahăr şi îl punem înapoi la cuptor pentru încă aproximativ 10-15 minute.

Dorada cu lămâie, rozmarin şi legume este gata şi se serveşte imediat alături de un pahar de vin alb.

Ciorbă de pește

Dacă dorești să te laude toată familia pentru talentul tău de gospodină, pe culinare.ro am găsit o rețetă de ciorbă de pește cu care îi vei încânta pe toți.

ciorba-de-peste

Ingrediente:

  • 1 pește crap sau știucă
  • 4 roșii
  • 2 ardei
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 păstărnac
  • 2 cartofi
  • oțet și sare

Mod de preparare:

Curățăm legumele și le spălăm, apoi le tocăm mărunt și le punem la fiert, într-o oală mai mare. Când au fiert, adăugăm peștele porționat în bucăți mai mari, turnăm 2 linguri de oțet și lăsăm în continuare pe foc. Când e gata, se preasară pătrunjelul, punem sare, după gust și se servește.

Bon appétit!

 

Cum poți găti leurda? 3 rețete de primăvară ușor de făcut, dar incredibil de gustoase

O dată cu sosirea primăverii, natura începe să se trezească la viață, iar bucătăria noastră poate fi îmbogățită cu arome proaspete și pline de vitalitate. Una dintre cele mai apreciate plante care își face simțită prezența în această perioadă este leurda, scrie realitatea.net.

Cu gustul său demențial și aromele intense – la fel ca usturoiul -, leurda adaugă un strop de prospețime oricărei rețete. Iată trei opțiuni delicioase de a integra leurda în bucataria de primăvară:

1. Pesto de leurdă pentru paste:

Ingrediente necesare pentru această rețetă:

– 2 legături de leurdă proaspătă

– 50g nuci sau migdale

– 50g parmezan ras

– 150ml ulei de măsline extra virgin

– are și piper, după gust

Cum se prepară

Spălați și uscați bine frunzele de leurdă. Într-un blender, combinați leurda, nucile sau migdalele, parmezanul și un strop de ulei de măsline. Mixați până obțineți o pastă fină, adăugând treptat restul de ulei. Ajustați gustul cu sare și piper. Serviți peste paste fierbinți sau pe pâine prăjită.

2. Omletă cu leurdă și brânză de capră:

Ingrediente necesare pentru această rețetă:

– 4 ouă

– 2 linguri de lapte

– 1 legătură de leurdă tocată

– 50g brânză de capră, fărâmițată

– sare și piper, după gust

– ulei pentru prăjit

Cum se prepară

Bateți ouăle într-un castron și adăugați laptele. Se amestecă leurdă tocată și brânza de capră fărâmițată în compoziție. Încălziți puțin ulei într-o tigaie. Turnați compoziția în tigaie și gătiți la foc mediu până când ouăle sunt bine coapte. Aromatizați cu sare și piper după gust și serviți cu felii subțiri de pâine proaspătă.

3. Salată de cartofi și leurdă:

Ingrediente necesare pentru această rețetă:

– 500g cartofi, fierți și tăiați cubulețe

– 1 legătură de leurdă, tocată

– 2 linguri de iaurt grecesc

– 1 lingură de muștar Dijon

– sare și piper, după gust

– 1 lingură de ulei de măsline

– 1 ceapă roșie, tocată mărunt

Cum se prepară

Într-un castron mare, combinați cartofii cu leurda tocată și ceapa roșie. Într-un alt castron, amestecați iaurtul grecesc, muștarul, uleiul de măsline, sare și piper pentru a obține dressingul. Turnați dressingul peste cartofi și leurdă și amestecați ușor. Lăsați salata la frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o servi.

Aceste rețete simple și pline de prospețime aduc farmecul primăverii direct în farfurie. Experimentați cu bucurie aromele vibrante ale leurdei și bucurați-vă de gustul autentic al sezonului.

Somon în crustă aromată

Sănătoasă și foarte gustoasă, această rețetă va fi chiar și pe placul celor care nu sunt mari amatori de somon.

Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400-500 g de file de somon, fără piele, cam de 2 degete grosime
  • 2 cepe verzi tocate (doar partea verde)
  • o treime de cană cu coriandru sau pătrunjel verde tocat
  • o treime de cană cu oregano tocat
  • o treime de cană cu cimbru verde (doar frunzele, fără tulpini)
  • 1-2 căței de usturoi
  • 2 lingurițe cu ulei de măsline presat la rece
  • o lingură cu suc de lămâie
  • sare și piper.

Fileul de pește se apală și se tapotează cu un șervet de bucătărie de hârtie. Se porționează în 2 bucăți egale.

Restul ingredientelor se pun într-un bol și se mixează cu un blender de mână.

Ungeți bucățile de pește cu pasta verde aromată, din belșug.

Somonul se pune apoi pe grătarul încins, pentru aproximativ 5 minute, pe fiecare parte.

Când somonul de desprinde ușor cu furculița, înseamnă că este făcut.

Serviți cald, stropit cu suc de lămâie proaspăt stors, alături de salata sau garnitura preferată.

Poftă bună!

sursa: www.abcnews.ro

Clătite pufoase cu iaurt – ingredientul care le face mai bune ca niciodată!

Clătitele cu iaurt sunt o variantă delicioasă și sănătoasă a rețetei tradiționale de clătite care implică folosirea iaurtului în loc de lapte dulce. Iaurtul adaugă o textură extrem de pufoasă clătitelor, ceea ce le face mai moale și mai gustoase.

Clătitele cu iaurt sunt potrivite atât pentru micul dejun, cât și pentru desert sau gustare și pot satisface cu succes orice preferințe culinare. Iaurtul adaugă un gust subtil și ușor acrișor clătitelor, ceea ce le face mai interesante din punct de vedere gustativ. Acest contrast cu dulceața siropului sau a fructelor proaspete poate fi foarte plăcut. Această rețetă simplă vă va ghida pas cu pas în pregătirea clătitelor cu iaurt.

Această rețetă este potrivită pentru aproximativ 10 clătite de dimensiuni medii.

Clătite cu iaurt – Ingrediente

– 200 g de făină

– 250 ml de iaurt natural (fără adaos de zahăr)

– 2 ouă mari

– 30 g de zahăr (opțional, în funcție de preferință)

– 5 g de praf de copt

– 2,5 g de bicarbonat de sodiu

– Un praf de sare

– 5 ml de extract de vanilie (opțional)

– 30 ml de ulei vegetal sau unt topit pentru gătit

– Fructe proaspete, sirop de arțar sau alte topping-uri preferate

Clătite cu iaurt – Metoda de preparare 

Pregătirea ingredientelor: Începe prin a cântări ingredientele folosind sistemul metric de măsurare. Asigură-te că ouăle și iaurtul sunt la temperatura camerei pentru a obține clătite mai pufoase.

Amestecarea ingredientelor uscate: Într-un castron mare, combina făina, zahărul (dacă dorești să le faci mai dulci), praful de copt, bicarbonatul de sodiu și o păstoare de sare. Dacă dorești, poți adăuga și extractul de vanilie pentru un gust suplimentar.

Amestecarea ingredientelor lichide: Într-un alt castron, bate ouăle și adaugă iaurtul. Amestecă bine pentru a obține o consistență omogenă. Dacă preferi clătitele mai groase, poți adăuga mai mult iaurt.

Combinarea ingredientelor: Toarnă amestecul de ouă și iaurt peste ingredientele uscate. Amestecă bine, dar nu exagera, pentru a menține clătitele pufoase. Poți lăsa aluatul să se odihnească câteva minute pentru a se îngroșa puțin.

Clătite cu iaurt – Rețeta pas cu pas

Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu și adaugă uleiul vegetal sau untul topit. Răspândește grăsimea pentru a acoperi baza tigăii.

Când tigaia este bine încinsă, toarnă o porție de aluat în centru și întinde-l într-un strat subțire, rotind tigaia. Clătitele cu iaurt vor fi mai groase decât cele clasice, dar nu trebuie să fie prea groase.

Gatiti clătitele aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii și se umflă ușor. Continuă procesul până ce termini toate clătitele. Poți păstra clătitele calde într-un cuptor preîncălzit la o temperatură joasă în timp ce pregătești restul.

Servirea: Servește clătitele cu iaurt calde, presărate cu fructe proaspete și sirop de arțar sau cu alte topping-uri preferate. Aceste clătite cu iaurt vor fi delicioase și pufoase, perfecte pentru micul dejun sau o gustare dulce. Poftă bună!

sursa: www.stiridiaspora.ro

Tany Vander și iubitul ei au sădit primul copac împreună!
Articolul anterior
4 moldoveni au încins o horă la Hollywood!
Articolul următor