Tortul de ciocolată este un desert cu care, fără îndoială, vă puteți surprinde iubita/iubitul. I-am descoperit rețeta pe divainbucatarie.ro și m-am gândit că e alegerea ideală pentru dependenții de ciocolată.
Pentru blat:
(3 bucăți cu diametrul de 20cm)
150 g ciocolată neagră
150 g unt
100 g zahăr pudră
150 g zahăr brun
1 lingură ness
30 ml apă fierbinte
3 ouă
70 ml lapte bătut
100 g făina cu agent de creștere
100 g făină simplă
30 g nuci măcinate
1 praf de sare
1 linguriță de praf de copt
1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
30 g praf de cacao neagră
Pentru cremă:
200 g ciocolată neagră
300 g ciocolată cu lapte
4 gălbenușuri
30 ml amarula (whiskey cream)
350 ml frișcă bătută
200 g unt
Pentru sirop -opțional:
150 ml apă
50 g zahăr
1/2 linguriță de rom
Pentru decor:
100 g ciocolată neagră
30 g ciocolată albă
bombonele de ciocolată
opțional – trandafiri din napolitană
PREPARARE:
Începem experiența noastră pregătind cel mai simplu și mai bun blat de tort. Pornim cuptorul la 180°C. Într-un castron cernem cele două tipuri de faină amestecate cu praful de copt și bicarbonat, cacao și cele doua tipuri de zahăr – astfel încât făina sau praful de cacao să nu rămână cu bulgarași.
Separat batem ouăle cu laptele.
Topim ciocolata neagră împreună cu untul la baine-marie. În acest timp dizolvăm nessul în apă fierbinte, apoi îl turnăm peste ciocolată și unt.
Luăm de pe foc, amestecăm bine compoziția, apoi o turnăm peste amestecul de făină și zahăr și omogenizăm.
Adăugăm ouăle bătute, nucile și amestecăm bine, apoi turnăm aluatul în 3 forme de 18-20 cm și le coacem până trec testul scobitorii (dacă folosim 3 forme în 30-40 minute sunt coapte – într-o singură forma de tort mai adâncă putem ajunge cu timpul de coacere și la 80-90 minute, dar blaturile nu vor fi la fel de moi și pufoase). Le tăiem cu cuțitul, astfel încât să avem felii de aceași înălțime, plane.
Când avem blaturile pregătite începem să lucrăm partea cea mai frumoasă: crema de ciocolată. Punem la baine-marie ambele tipuri de ciocolată. Când acestea sunt topite adăugăm 1/2 din cantitatea de unt, amestecăm ușor până se topește, apoi adăugăm cele 4 gălbenușuri, pe rând, amestecăm vârtos după fiecare în parte până le încorporăm și crema începe să se îngroașe. Luăm de pe foc și adăugăm cealată jumătate de unt. Lăsăm să se răcească, apoi încorporăm frișca bătută.
Le lăsăm să se cunoască bine (în jur de 30 secunde), le amestecăm bine cu mixerul la viteză mică, apoi la viteză mare, astfel încât cele două să-și piardă existența, dând naștere unei creme senzaționale. Dăm bolul la frigider. După ce a stat la rece o oră o scoatem, o mai mixăm încă odată, adăugăm 30 ml amarula (sau whiskey cream) și mai lăsăm la rece încă 30-40 minute. Apoi asamblăm tortul. Dacă marginile blatului dau semne că se întăresc, putem însiropa puțin fiecare blat, fără să exagerăm. Două liguri de sirop pentru marginile fiecărui blat și, eventual, încă una pentru interior vor fi mai mult decât suficiente. Dacă folosim făina de calitate este foarte posibil să nu avem nevoie de sirop, căci blaturile rămân pufoase și după 2 ore. Punem o folie de staniol pe un platou (să nu îl murdărim când pregătim tortul), punem primul blat uns cu cremă, apoi al doilea și al treilea, având grijă să păstrăm crema și pentru a-l îmbrăca la final, dar și pentru decor dacă o să avem răbdare să mai facem floricele.
Punem tortul la rece pentru câteva ore, sau chiar peste noapte.
Cu 30 de minute înainte să servim tortul îl decorăm cu bucăți de ciocolată neagra (topită, întinsă pe o folie de staniol și pusă la congelator pentru 10-15 minute, tăiată apoi cât mai neuniform), ciocolata albă rasă și câteva bombonele la bază.
Scoatem ușor folia de staniol de sub tort. Cel mai apetisant desert este gata pentru a fi servit!
Să aveți poftă!