Pe timpul iernii, ne place să acrim ciorbele cu zeama de varză, că doar avem din belșug și ies tare bune.
Pentru perișoare:
- 1kg carne tocată(vită+porc)
- 1ceapă mare
- 1 cească orez(120 ml)
- 2 ouă
- 1 linguriță sare
- 1 praf piper
- 1 praf cimbru
Pentru supa:
- 3 l apă
- 1 l zeamă de varză
- 3 cepe galbene
- 2 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 rădăcină pastărnac
- 1 ardei roșu (eu am pus de la congelator)
- tarhon
- 1 legatură pătrunjel verde
Curatam spalam si tocam legumele cuburi si le adaugam in vasul de pe foc, in momentul in care apa atinge punctul de fierbere. Ardeiul il vom adauga mai tarziu.
Pregatim perisoarele.
Trecem carnea prin masina de tocat impreuma cu ceapa, presaram peste amestec, sare, piper si cimbru, apoi adaugam orezul si ouale si omogenizam.
Cand legumele din vas incep sa se patrunda usor, formam perisoarele de dimensiunea unei nuci si le scufundam in vas.
Lasam perisoarele sa fiarba aproximativ 20 de minute, la foc mediu si acoperind vasul, dupa care adaugam zeama de varza, apoi ardeiul taiat cubulete si tarhonul.
Eu pun tarhon din belsug, pentru ca imi place aroma lui, deci pun cat sa fie presarat pe toata suprafata vasului, nu pot da o cantitate exacta.
Mai lasam ciorba sa fiarba 15-20 de minute, dupa care o gustam si o mai asezonam cu sare, daca mai este cazul, apoi stingem focul si adaugam patrunjelul tocat.