Rețetă de pască de la Cobușca Nouă

Are mâini de aur și zilnic primește sute, chiar mii de like-uri pe FB. Profesoara Lidia Iliescu Vlas din Cobușca Nouă, Anenii Noi uimește gospodinele de pe rețelele de socializare cu talentul său în ale gătitului. Îți lasă gura apă la fiecare postare de-a sa. Chiar dacă de ceva timp se află în Italia, departe de casă și de cei dragi, doamna profesoară nu uită de locurile natale, de tradiții și de cum a învățat să gătească la mama acasă. Italienii fac rând la deliciile ce ies din mâinile Lidiei.

Până să ajungă să gătească atât de bine, aflați că Lidia Iliescu Vlas s-a născut într-o familie cu mulți copii. Mama i-a fost un adevărat exemplu în viață. „A fost o luptătoare. A luat viața în piept, căci a trecut prin multe încercări. A rămas de tânără fără soț și noi fătă tată… Dar nu a cedat nicio clipă. A făcut totul pentru copiii ei. Era educatoare, de profesie. Și, ca să facă un ban în plus, muncea nopți și zile la războiul de țesut. Făcea covoare. A ajuns un adevărat meșter popular. Eu, ca cea mai mare, i-am fost mereu alături. M-a pus la treabă și mi-a prins tare bine în viață. Și, uite așa, am deprins meșteșugăritul și pasiunea gătitului”, spune Lidia.

Cât despre italienii care îi savurează bucatele, Lidia zice zâmbind modest: „Nu vă mai minunați atât, le-am spus. Lăsați aluatul să se odihnească în pace. Asta mi-a spus mama mereu și așa vă spun și eu”. Dar italienii lasă mai degrabă pastele lor tradiționale la o parte și, una două, tot la deliciile savuroase și sănătoase ale Lidiei vin.

Gospodina a răspuns provocării Dr. Oetker de mai multe ori, ba chiar a câștigat la ultimul concurs un coș plin cu produse. Pentru Paște are bucuria de a împărți cu drag rețeta de pască moștenită de la mama ei. Noi am denumit-o – Pască de la Cobușca Nouă.

Gospodina a răspuns provocării Dr. Oetker de mai multe ori, ba chiar a câștigat la ultimul concurs un coș plin cu produse. Pentru Paște are bucuria de a împărți cu drag rețeta de pască moștenită de la mama ei. Noi am denumit-o – Pască de la Cobușca Nouă.

Ingrediente:

  • Ouă
  • Zahăr
  • Lapte
  • 1 kg de făină
  • 100 ml apă caldă
  • Zahăr vanilat Dr. Oetker
  • 25 gr de drojdie
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingură rasă de sare
  • Brânză de vaci

Mod de preparare

Aluatul se prepară din drojdie, făină, apă călduță și zahăr. 25 gr drojdie se dizolvă în 100 ml apă cu o lingură rasă de zahăr, apoi se adaugă 100 gr de făină. Se lasă 30 min până se ridică o cușmă pufoasă, apoi se adaugă un mix de apă/zer/chefir/lapte călduț 400 ml, 4 linguri ulei fără miros + 2 linguri în timpul frământării, 1 lingură rasă sare, circa 1 kg făină. Se frământă un aluat puțin mai dur decât pentru pâine (aluatul la colaci întotdeauna e mai consistent decât cel de pâine, de altfel nu se primesc șuvițele bine definite). Când se frământă, se ung mâinile cu ulei. Se lasă la dospit la călduț timp de o oră. Se pune tot aluatul pe masa înfăinată, se întinde o turta care va fi la baza păscuței, apoi se împletesc șuvițe două-câte-două și se așază pe marginea tavei. La fel se face și crucea în mijloc. Pregătim separat brânză de vaci cu ou, sare după gust, zahăr vanilat de la Dr. Oetker (pentru a înlătura mirosul de ou) și, după preferință, se pun stafide. Se lasă o oră la dospit, se unge cu ou bătut sau gălbenuș + lapte apoi se coace în cuptor la 200 gr timp de 10 minute, după care la 170-180 până la rumenire (circa 45 – 50 min).

Și nu uitați, primăvara aceasta surprizele și premiile se țin lanț cu Dr. Oetker. Fii printre cei 13 norocoși ai campaniei de Paște – „Bucuria de a împărți ceva bun”. Cumperi 5 ingrediente Dr. Oetker pe același bon fiscal, înscrii numărul acestuia  pe www.oetker.md sau îl trimiți prin SMS la 1817 și intri automat în cursa pentru marele premiu – o autorulotă! Avem premii lunare și săptămânale: 3 x Kit de camping: cort, saci de dormit, izopren, ladă frigorifică, masă camping, 10 x premii săptămânale: Kit de picnic: coș, pătură, set veselă, termos. Toate își așteaptă norocoșii!

Poftă bună și sărbători luminoase!

alte Articole interesante