Rețetă de pască de la Cobușca Nouă

Are mâini de aur și zilnic primește sute, chiar mii de like-uri pe FB. Profesoara Lidia Iliescu Vlas din Cobușca Nouă, Anenii Noi uimește gospodinele de pe rețelele de socializare cu talentul său în ale gătitului. Îți lasă gura apă la fiecare postare de-a sa. Chiar dacă de ceva timp se află în Italia, departe de casă și de cei dragi, doamna profesoară nu uită de locurile natale, de tradiții și de cum a învățat să gătească la mama acasă. Italienii fac rând la deliciile ce ies din mâinile Lidiei.

Până să ajungă să gătească atât de bine, aflați că Lidia Iliescu Vlas s-a născut într-o familie cu mulți copii. Mama i-a fost un adevărat exemplu în viață. „A fost o luptătoare. A luat viața în piept, căci a trecut prin multe încercări. A rămas de tânără fără soț și noi fătă tată… Dar nu a cedat nicio clipă. A făcut totul pentru copiii ei. Era educatoare, de profesie. Și, ca să facă un ban în plus, muncea nopți și zile la războiul de țesut. Făcea covoare. A ajuns un adevărat meșter popular. Eu, ca cea mai mare, i-am fost mereu alături. M-a pus la treabă și mi-a prins tare bine în viață. Și, uite așa, am deprins meșteșugăritul și pasiunea gătitului”, spune Lidia.

Cât despre italienii care îi savurează bucatele, Lidia zice zâmbind modest: „Nu vă mai minunați atât, le-am spus. Lăsați aluatul să se odihnească în pace. Asta mi-a spus mama mereu și așa vă spun și eu”. Dar italienii lasă mai degrabă pastele lor tradiționale la o parte și, una două, tot la deliciile savuroase și sănătoase ale Lidiei vin.

Gospodina a răspuns provocării Dr. Oetker de mai multe ori, ba chiar a câștigat la ultimul concurs un coș plin cu produse. Pentru Paște are bucuria de a împărți cu drag rețeta de pască moștenită de la mama ei. Noi am denumit-o – Pască de la Cobușca Nouă.

Gospodina a răspuns provocării Dr. Oetker de mai multe ori, ba chiar a câștigat la ultimul concurs un coș plin cu produse. Pentru Paște are bucuria de a împărți cu drag rețeta de pască moștenită de la mama ei. Noi am denumit-o – Pască de la Cobușca Nouă.

Ingrediente:

  • Ouă
  • Zahăr
  • Lapte
  • 1 kg de făină
  • 100 ml apă caldă
  • Zahăr vanilat Dr. Oetker
  • 25 gr de drojdie
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingură rasă de sare
  • Brânză de vaci

Mod de preparare

Aluatul se prepară din drojdie, făină, apă călduță și zahăr. 25 gr drojdie se dizolvă în 100 ml apă cu o lingură rasă de zahăr, apoi se adaugă 100 gr de făină. Se lasă 30 min până se ridică o cușmă pufoasă, apoi se adaugă un mix de apă/zer/chefir/lapte călduț 400 ml, 4 linguri ulei fără miros + 2 linguri în timpul frământării, 1 lingură rasă sare, circa 1 kg făină. Se frământă un aluat puțin mai dur decât pentru pâine (aluatul la colaci întotdeauna e mai consistent decât cel de pâine, de altfel nu se primesc șuvițele bine definite). Când se frământă, se ung mâinile cu ulei. Se lasă la dospit la călduț timp de o oră. Se pune tot aluatul pe masa înfăinată, se întinde o turta care va fi la baza păscuței, apoi se împletesc șuvițe două-câte-două și se așază pe marginea tavei. La fel se face și crucea în mijloc. Pregătim separat brânză de vaci cu ou, sare după gust, zahăr vanilat de la Dr. Oetker (pentru a înlătura mirosul de ou) și, după preferință, se pun stafide. Se lasă o oră la dospit, se unge cu ou bătut sau gălbenuș + lapte apoi se coace în cuptor la 200 gr timp de 10 minute, după care la 170-180 până la rumenire (circa 45 – 50 min).

Și nu uitați, primăvara aceasta surprizele și premiile se țin lanț cu Dr. Oetker. Fii printre cei 13 norocoși ai campaniei de Paște – „Bucuria de a împărți ceva bun”. Cumperi 5 ingrediente Dr. Oetker pe același bon fiscal, înscrii numărul acestuia  pe www.oetker.md sau îl trimiți prin SMS la 1817 și intri automat în cursa pentru marele premiu – o autorulotă! Avem premii lunare și săptămânale: 3 x Kit de camping: cort, saci de dormit, izopren, ladă frigorifică, masă camping, 10 x premii săptămânale: Kit de picnic: coș, pătură, set veselă, termos. Toate își așteaptă norocoșii!

Poftă bună și sărbători luminoase!

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Elena Băsescu a oferit primele detalii despre sarcină
Articolul anterior
Tragedie în Thailanda! Peste 20 de oameni au murit după ce autobuzul în care se aflau a luat foc
Articolul următor