Rețetă de post: pastă de năut

Humusul sau pasta de năut este un fel de mâncare tradiţional din Orientul Mijlociu. Se prepară extrem de simplu, folosind doar cîteva ingrediente. Acesta are textura şi consistenţa similare cu cele ale untului de arahide. Este consumat în ţări precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru şi Lebanon. Popularitatea humusului nu derivă doar din gustul său delicios, ci şi din proprietăţile sale nutriţionale excepţionale.

separator

humus

Humusul este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali omega-3, cu rol protector pentru sistemul cardiac şi stimulenţi excelenţi ai intelectului. În plus, acesta furnizează cantităţi importante de fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic şi aminoacizi (care îmbunătăţesc calitatea somnului şi ameliorează starea de spirit).

Mai jos vezi cum am preparat acest deliciu.

Ingredientele necesare:

  • 2 x 400g năut fiert conservat
  • 3-4 căţei de usturoi
  • sare (după gust)
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 3 ½ linguri zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
  • 4 linguriţe tahini (opţional)
  • paprica (pentru decor)
  • pătrunjel tocat (pentru decor)

Eu obişnuiesc să fierb singură năutul, însă cei care nu au timp pentru a se ocupa suplimentar de acest lucru, pot cumpăra năut fiert conservat. Apa în care năutul este conservat se stoarce şi se pune deoparte.

Năutul se spală sub jet de apă rece, după care se pune în robotul de bucătărie. Se adaugă usturoiul tocat, sarea, zeama de lămâie şi 7 linguri din apa în care năutul a fost conservat. Pornim robotul de bucătărie la viteză medie, amestecăm bine totul şi adăugăm în jet subţire uleiul de măsline. În momentul în care pasta capătă o textură cremoasă şi omogenă, robotul de bucătărie se opreşte.

Humusul este gata şi se serveşte în calitate de aperitiv, mic dejun sau fel principal alături de carne şi legume. Se presară cu puţină paprica şi pătrunjel tocat mărunt.

Bon appétit!

Sursa: floricacuisine.wordpress.com

alte Articole interesante