Supă veneţiană de peşte

Cei care preferă peștele, au gusturi foarte rafinate. În primul rând pentru că peștele este sănătos și în al doilea rând, pentru că e chiar delicios, bineînțeles, dacă știi cum să-l prepari. Food bloggerița Liuba Florica vă propune o rețetă din pește, ce o să vă impresioneze din start.

separator

supa1


Ingredientele necesare pentru bulion:

  • oasele şi capul de la 1 biban şi 2 dorada
  • cochilia de la 350-400 g creveţi
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi medii
  • 2 tulpini de ţelină cu tot cu frunze
  • 1 lămâie, tăiată în două
  • cîteva boabe de piper negru
  • sare
  • apă

Ingredientele necesare pentru supă:

  • fileurile de la 1 biban şi 2 dorada
  • 350-400 g creveţi proaspeţi
  • 400 g midii proaspete
  • 2 roşii medii
  • cremă de usturoi (se va prepara fără pătrunjel)
  • 1 baghet franţuzesc
  • 200 ml vin alb sec
  • ulei de măsline
  • puţin pătrunjel tocat
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • unt
  1. Preparăm bulionul de peştesupa2

Ingredientul de bază al acestei supe reprezintă bulionul de peşte. În acest sens, ne apucăm, mai întîi, de el.
*eu l-am pregătit cu o zi înainte.

 

Separăm oasele de fileu, curăţăm creveţii de cochilie. Spălăm oasele și cochilia creveților. Le așezăm într-un castron mare și le acoperim cu apă (aproximativ cu 10-15 cm deasupra oaselor). Punem castronul la foc mare. În momentul în care începe să se ridice spuma, o strîngem cu grijă, după care micşorăm focul.

Curățăm ceapa, morcovul și țelina. Le tăiem jumătăţi şi le adăugăm în bulion împreună cu boabele de piper negru şi lămâia tăiată în două. Mărim puțin focul și în momentul în care acestea încep să fiarbă, micșorăm focul la minimum. Lăsăm acestea abia să fiarbă pentru aproximativ 2 ore cu capacul pus pe o parte. În cazul în care apare spumă, aceasta urmează a fi înlăturată. Apoi, se adaugă sare și se ia bulionul de la foc.

 

Strecurăm bulionul şi îl dăm deoparte.

 

  1. Pregătim pîinea crostini


Pentru a pregăti pîinea crostini, tăiem foarte subțire feliile de baghet franțuzesc.
Așternem pe o tavă de copt hîrtie pergament de copt. Așezăm feliile de pîine și le stropim cu cremă de usturoi, apoi le asezonăm cu puțină sare.
Coacem pîinea la cuptorul preîncălzit la 200º pînă cînd aceasta se rumenește.

 

  1. Pregătim fructele de mare


Încingem o tigaie la foc mediu. Adăugăm puţin ulei de măsline şi o jumătate lingură de unt. Aruncăm creveţii şi îi prăjim aproximativ 2 minute pe fiece parte. Stropim totul cu cremă de usturoi şi turnăm jumătate din vin. Lăsăm totul la foc pentru 2 minute. Dăm tigaia deoparte şi pescuim creveţii. În sosul care rămîne în tigaie, adăugăm pătrunjelul tocat şi lăsăm sosul la foc pentru încă un minut, după care strecurăm sosul.
*am adăugat pătrunjelul pentru un plus de aromă şi culoare.

 

În altă tigaie, executăm aceiaşi paşi cu midiile proaspete în scoici, cu excepţia adăugării pătrunjelului (acesta nu se adaugă). Sosul care rămîne după ce am pregătit midiile se strecoară. Midiile sînt gata în momentul în care acestea s-au deschis.

Fileul de peşte se taie felii medii.

 

  1. Blanşăm roşiile

Punem un castron cu apă la fiert. În momentul în care apa a început să fiarbă, luăm castronul de pe foc. Facem pe fundul roşiilor o tăietură nu prea adîncă în formă de cruce. Punem roşiile în apa clocotindă şi le lăsăm cel mult 30 secunde, după care le scoatem. Vom observa că coaja roşiilor se curăţă uşor. După ce am curăţat roşiile de coajă, înlăturăm şi seminţele. După care, tăiem roşiile cubuleţe.

 

  1. Pregătim supa

Acum că avem toate gata, punem bulionul la fiert, împreună cu sosurile de la creveţi şi midii. În momentul în care acesta a început să fiarbă, adăugăm roşiile, fileul de peşte, creveţii şi midiile.

 

Asezonăm supa cu sare şi piper negru după gust şi, în momentul în care supa a început să fiarbă, focul se micşorează la minimum şi se lasă să fiarbă totul cel mult 5-7 minute.

Supa veneţiană de peşte este gata şi se serveşte imediat cu pâine crostini.

Sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Soțul Polinei Gagarina a făcut o achiziție de 6 milioane
Articolul anterior
SA ”Floreni” a primit un titlu de valore la Gala Businessului Moldovenesc
Articolul următor