Sucul de sfeclă roșie sporește efectele exercițiilor fizice

Sportul și mișcare sunt de neconceput fără o alimentație sănătoasă. Dacă urmărești să reduci din surplusul de kilograme și să-ți tonifiezi grupurile de mușchi, pe lângă exercițiile fizice ai nevoie de o dietă echilibrată și corectă. Mai mult, unele alimente te pot ajuta să arzi mai multe calorii în timp ce faci sport, iar unul dintre acestea este sucul de sfeclă roșie.

separator

Potrivit cercetătorilor, sucul de sfeclă roșie poate amplifica chiar și performanța atleților de elită. Dar chiar pentru cei care nu plănuiesc să participe la Turul Franței, cercetătorii sugerează că sucul de sfeclă roșie ar putea de asemenea să ajute bătrânii sau pe cei cu afecțiuni ale inimii sau plămânilor pentru că ei să se bucure de vieți active și îndelungate.

În 2009, cercetătorii de la Universitatea din Exeter au descoperit că sucul de sfeclă roșie da posibilitate oamenilor să facă exerciții fizice cu 16% mai mult timp.

Sucul de sfeclă roșie dilată vasele sanguine, reduce presiunea sanguină și permite un flux mai intens al sângelui, dar în același timp reduce cantitatea de oxigen necesară mușchilor pe durata activității acestora. Studiul a concluzionat că nivelurile inaltel ale nitratului din sucul de sfeclă roșie sunt responsabile de aceste efecte. Nitratul din sucul de sfeclă roșie este convertit de bacteriile de pe limba în nitrit care în cele din urmă intră în fluxul sanguin și coboară presiunea sanguină.

Consumul de vegetale bogate în nitrat precum sfeclă roșie, spanacul, laptucile (salată) și alte vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la un sistem cardiovascular sănătos.

Sfecla este o bună sursă de fibre, potasiu, mangan, și acid folic dar conține de asemenea și cantități importante de vitamina C, zinc, cupru și fier. Însă, ce pare să atragă tot mai mult atenția multor specalisti în ultima vreme, este conținutul ridicat al antioxidanților polifenoli și betalaine. Este demonstrat clinic că mai ales sucul de sfeclă roșie are efecte uimitoare asupra curățării sângelui și detoxifierii ficatului.

Conform Jurnalului American de Nutriție Clinică, polifenolii, ajută substanțial la prevenirea cancerului, a osteoporozei și a bolilor neurodegenerative. Betalaina primește de asemenea o mai mare atenție în ultima vreme în cadrul comunităților științifice. Astfel în anul 2001 s-a descoperit că această este o clasa de antioxidanți găsită în principal în sfeclă roșie. Astfel, s-a demonstrat clinic că, o doză relativ mică de betalaina (300 ml suc de sfeclă), poate inversă efectele radicalilor liberi și a stresului oxidativ asupra corpului uman.

Bogată în fibre, sfecla roșie ajută la curățarea organismului și previne constipația. Ajută de asemenea la asimilarea altor alimente datorită conținutului ridicat de rubidiu care stimulează sucurile gastrice.

Acidul folic îi conferă sfeclei proprietăți de întinerire a organismului. Acidul folic ajută la crearea de noi celule iar împreună cu fierul la crearea de celule roșii. Ajută de asemnea la producerea aminoacidului metionina care este important în menținerea sănătății părului, unghiilor și a pielii. Ajută de asemenea la producerea hormonului dopamină care previne starea de tristețe și simptomele de depresie. Nu uitați că acidul folic este sensibil la căldură, deci pentru a beneficia de efectele sale, alimentele trebuie consumate crude, neprocesate.

Cum puteți obține beneficiile sucului de sfeclă roșie în cazul exercițiilor fizice pe care le faceți sau doar pentru activitățile zilnice? Puteți cumpără chiar voi sfeclă roșie și să faceți suc din ea.

sursa

Cu ce înlocuiești ouăle, untul și brânza în Post

Postul Paștelui, cea mai grea încercare culinară a credincioșilor, poate fi îndurat mai ușor dacă învățăm să ne păcălim creierul. După cum se știe, o parte consistentă a consumului exagerat de alimente, mai ales cele interzise în post, n-are legătură cu nevoile fiziologice, ci cu dependența mentală. Există însă câteva alimente de post care păcălesc creierul şi le imită pe cele de dulce, scrie realitatea.net.

Există câteva alimente de post care păcălesc creierul şi le imită pe cele de dulce, astfel încât cei care ţin post să treacă mai uşor peste această perioadă.

Nevoia de lapte din perioada postului poate fi foarte uşor înlocuit cu laptele de ovăz, migdale, cocos, soia sau orez.

La fel de bine untul poate fi înlocuit cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, paste de avocado sau crema de cocos.

Există iaurt din soia sau din nucă de cocos și sunt excelente la gust, mai ales combinate cu fructe proaspete.

Cât despre ouă, acestea pot fi înlocuite în perioada postului cu tofu moale.

Micul dejun care curăță organismul de toxine. Poți slăbi 5 kilograme într-o lună

Micul dejun care curata organismul de toxine si te ajuta sa slabesti cu 5 kg intr-o luna. Cantitatea mare de vitamine și minerale pe care o oferă acest mic dejun va îmbunătăți starea părului și a pielii, vă va îmbunătăți metabolismul și va îmbunătăți funcționarea generală a corpului, scrie doctorulzilei.ro.

Mic dejun eficient, favorizează pierderea în greutate

Potrivit nutriționiștilor, acest mic dejun este extrem de eficient. Consumul acestuia favorizează pierderea în greutate prin stimularea arderii grăsimilor și a caloriilor. Este necesar să-l consumi cel puțin o lună, iar slăbirea maximă care se poate realiza cu ajutorul lui într-o lună este de 11 kilograme.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 linguri de ovăz rulat 1 cană sau 250 ml chefir organic (iaurt cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, o opțiune)
  • 1 lingurita cacao pudra
  • 1 linguriță de semințe de in
  • 5-7 prune uscate

Acest mic dejun se prepară noaptea și se mănâncă dimineața.

Mai întâi, turnați 100 ml de apă clocotită peste prune, așezându-le în prealabil într-un bol. Apoi acoperiți-le și lăsați timp de aproximativ 10 minute. Într-un alt castron, puneți ovăzul, cacao și semințele de in. Apoi adăugați chefir și amestecați totul. Tăiați mărunt prunele înmuiate și adăugați-le la amestec. Alternativ, puteți folosi un robot de bucătărie pentru a face o pastă. Amesteca totul si da la frigider pana dimineata.

Dimineața, savurați un mic dejun delicios și sănătos. Primele rezultate pozitive vor apărea într-o săptămână. Publicația adaugă că este posibil să aveți o senzație ciudată în stomac în prima zi, dar aceasta va dispărea odată cu al doilea mic dejun. Beneficiile acestui mic dejun se datorează ingredientelor din el. Toate au un efect benefic asupra activității gastro-intestinale.

Chefirul nu numai că stimulează peristaltismul, dar conține și bacterii benefice, care sunt la baza bunei funcționări nu numai a tractului gastrointestinal, ci și a întregului organism. Vitamina F, care este conținută în semințele de in, este implicată activ în metabolismul grăsimilor și colesterolului (această vitamină nu este sintetizată în organism). Vitaminele A și E („vitaminele tinereții”) au un efect benefic asupra pielii – datorită lor, semințele de in și-au găsit utilizare în multe rețete cosmetice.

În plus, semințele de in sunt o sursă importantă de seleniu, care, la rândul său, previne dezvoltarea tumorilor, curăță corpul de metale grele și ajută la îmbunătățirea vederii și a activității creierului. Semințele de in sunt, de asemenea, bogate în lecitină, care este bună pentru sănătatea ochilor și cardiovasculară.

Cât de grav ne putem îmbolnăvi de la recipientele din plastic

Cercetările în domeniu au demonstrat că anumite tipuri de plastic îți afectează direct sănătatea. Unele dintre ele conțin ftalați (polietilentereftalat), niște compuși toxici care se transferă în alimente atunci când în recipiente se toarnă lichide fierbinți, scrie realitatea.net. 

Aceștia perturbă activitatea hormonala, afectează aparatul reproducător masculin și declanșează crize de astm la copii.

Alte recipiente conțin bisfenol A (BPA), o substanță care poate da infertilitate la femei și care afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor.

BPA-ul se eliberează în mâncare, sub influență căldurii. Prin urmare, nu este bine să încălzești mâncarea la microunde, în recipiente de plastic, sau să îți bei cafeaua în pahare de unică folosință.

Veselă și tacâmurile de unică folosință conțin și ele compuși cu potențial cancerigen, cum ar fi stirenul. Expunerea la stiren pe perioada îndelungată crește foarte mult riscul de cancer, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.

Caserolele, sticlele și paharele care conțin BPA pot cauza cancer și diabet. În plus, te predispun la multe alte probleme printre care:

– leziuni ale creierului;
– nivel de agresivitate crescut;
– sistem imunitar slăbit;
– afecțiuni ovariene, tulburări menstruale sau infertilitate;
– cantitatea de spermă diminuată;
– avort spontan;
– afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere.

De ce nu e bine să refolosești sticlele din plastic

Multe persoane refolosesc sticle din plastic pentru a le umple cu apă sau sucuri ori pentru a depozita în ele vinul făcut la țară, spre exemplu.

Chiar dacă le speli foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, aceste recipiente pot reține colonii întregi de bacterii periculoase. Și dacă le dezinfectezi cu soluții speciale, bacteriile se pot dezvoltă și înmulți ulterior.

Agenții patogeni se formează atât pe suprafață sticlelor din plastic, cât și în zgârieturile și crăpăturile de la suprafață acestora, invizibile cu ochiul liber.

Dacă ai obiceiul să reumpli sticlă cu apă de la dozator, renunță să o mai faci. Poți avea simptome similiare toxiinfecției alimentare: greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale.

Și sticlele din plastic reutilizabile se pot contamina cu baterii, mai ales când nu sunt spălate corect sau sunt deteriorate. Spălarea și utilizarea frecvența a recipientelor din plastic cu apă foarte fierbinte duce la apariția unor crăpături invizibile în structura lor.

5 sfaturi de care trebuie să ții cont

– Verifică codul de reciclare de pe ambalaj. Nu cumpără recipiente inscripționate cu cifrele 3 sau 7, conțin cele mai nocive substanțe. Evita să cumperi recipiente fără niciun cod trecut pe ele.

– Nu încălzi mâncarea în recipiente de plastic decât dacă au indicat pe ele simbolul de siguranță pentru microunde.

– Nu pune PET-uri cu apă la congelator! Plasticul eliberează în apă înghețată dioxină, o substanță foarte toxică, ce poate cauza cancer.

– Nu expune PET-ul la căldură. Toxinele din plastic vor trece în apă

– Cumpără doar veselă de unică folosință, de culoare mata, inscripționată cu cifrele 2, 4 sau 5.

Festivalul ”Noaptea Filmelor Sub Stele” te așteaptă la cea de-a V-a ediție! Vezi lista filmelor bune pe care le vei putea viziona
Articolul anterior
Constantin Lica – medicul care pune pasiune în tot ce face
Articolul următor