Super-alimente de toamnă: ce afecțiuni poți să combați cu ajutorul fructelor și legumelor de sezon

Toamna este anotimpul care răsfață papilele gustative cu doldora de fructe și legume de sezon. Parfumate, bogate în antioxidanți și vitamine, fructele și legumele pregătesc organismul pentru sezonul rece, iar includerea acestora în dietă are mai multe beneficii pentru sănătate.

separator

Afine: conțin proantocianidina – previn afecțiunile gingiilor și aduc beneficii tractului urinar;

Pere: fibre, vitamina A, B1, B2, C, E, acid folic, antioxidanți – previn cancerul, au efect diuretic și laxativ, scad nivelul de colesterol din sânge și previn hipertensiunea;

Mere: flavonoizi, polifenol, antioxidanți, acid malic – previn afecțiunile digestive, scad nivelul colesterolului și reduc bolile de piele;

Struguri: flavonoide, vitamina A, B, C, calciu, fosfor – previn constipația, guță, reumatismul, bolile de piele și afecțiunile ficatului;

Gutui: vitamina A, fibre și fier – reduc riscul de cancer, efect tonic, antiseptic, analeptic, astringent și diuretic;

Măceșe: vitamina C, E, A, D, antioxidanți – reduc simptomele osteoartritei, artritei reumatoide, bolii Crohn;

Vinete: Studii în domeniu au arătat că un consum ridicat de alimente vegetale, cum ar fi vinetele, scade riscul de obezitate, diabet zaharat, boli de inimă, redă vitalitate părului şi pielii, menţine greutatea.

Ardeii grași: scad colesterolul, previn îmbătrânirea prematură și combat bolile reumatice.

Dovleacul: întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă, are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei și al ridurilor superficiale.

Varza: detoxifiază organismul, previne ulcerul gastric și înlătură constipația cronică.

alte Articole interesante