Svecla roșie – „leguma medicament”

Sfecla roşie este leguma de toamnă cu efecte miraculoase asupra sănătății noastre. Din cele mai străvechi timpuri, aceasta şi-a câştigat titlul de „leguma- medicament”,  datorită proprietăţilor sale importante pentru aparatul cardiovascular, stări anemice şi tumorale.

separator

„Sfecla roşie este o sursă importantă de vitamine din complexul C, B, acid folic, minerale precum magneziu, cupru, fier, potasiu dar şi fibre. Este o legumă versatilă, care poate fi consumată atât în stare crudă, conservată sau fiartă, singură sau în combinaţie cu alte legume. Poate fi un ingredient cheie pentru ciorbe, salate, burgerii vegetali sau sucuri, care îi pun în valoare nutrienţii!”susţine medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică. 
Datorită bogăţiei sale în substanţe cu efecte antioxidante, vitaminele C, A, B1, B2, fibre insolubile și flavonoide, sfecla roşie este utilă pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar şi gastric. Fibrele care sunt substanţe nedigerabile din rădăcina de sfeclă curăţă tubul digestiv, putând participa astfel la prevenirea cancerului de colon şi de rect. Totodată, rădăcina este utilă în profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostată sau la sân, mai ales datorită pigmentului pe care îl conţine şi care ajută la încetinirea dezvoltării tumorilor.
„Susţin totodată introducerea în dietă şi a altor legume bogate în fier, precum legumele de culoare verde mazărea şi fasolea verde, spanacul, urzica. Datorită capacităţii sale de stimulant al sistemului imunitar, este un aliat de nădejde în sezonul rece, când creşte incidenţa intercurenţelor respiratorii pe fondul unei imunităţi scăzute.”, precizează Dr. Florin Ioan Bălănică.

Sursa: csid.ro

alte Articole interesante

Alte Articole interesante