Verdețurile și utilizarea lor

Majoritatea dintre noi consumă legume și verdețuri cunoscând multiplele beneficii ale acestora. Iar, fiecare tip de  verdeață are rostul ei și este bine să știm la ce pot fi folosite fiecare. Și asta deoarece, ele accentuează mai bine anumite gusturi, iar unele pot folosite chiar și la deserturi!

separator

Busuioc
Aroma de busuioc este complementară cărnii albe, cărnii de miel sau de vită, precum și fructelor ca capșune sau zmeură. Este ideal în rețete de legume la tigaie, în rețetele italiene, sosul Pesto și în sosul de roșii. Poate fi foarte bine asociat cu roșiile, cu cimbrul și oregano. Uleiurile ideale pentru dressing sunt: cel de măsline, uleiul din sâmburi de struguri sau uleiul de susan.Mărar
Gustul și aroma mărarului sunt bine completate de somon, morcovi, castraveți și de iaurt. Poate fi folosit cu succes în tocănițe și ghiveci, precum și în creme de brânză și salate. Se asociază foarte bine cu piperul, scorțișoara, ghimbirul, foile de dafin și cu nucșoara. Este ideal să folosești ulei de canolă sau șofrănel atunci când îl folosești în mâncăruri.Menta
Menta este planta foarte versatilă, ce merge de minune atât cu carnea de porc, cu cartofii sau mazărea, cât și cu deserturile de ciocolată sau cu fructe. În plus, ca și condimente, este ideală în combinație cu ghimbirul, piperul cayenne, chimionul sau mușețelul. Uleiurile cele mai potrivite pentru menta sunt cel de canola sau cel de cocos.Oregano
Oregano e verdeața perfectă pentru carnea de vită, cea de pui, sau pentru peștele prăjit. Poate fi folosit și atunci când gătești curcan sau porc. Tot Oregano este un condiment esențial în sosurile de roșii pentru pizza. Poate fi asociat cu frunzele de dafin, cu măghiranul și cimbrul, cu busuiocul și chimenul. Este ideal să folosesti ulei de avocado sau canola atunci când gătești cu oregano.Rozmarin
O alta mirodenie foarte versatilă este rozmarinul, ce poate fi folosit la o multitudine de preparate. De la legume precum conopida, ciupercile, roșiile sau spanacul, până la carnea de porc, pește la grătar, preparate din porc sau curcan, toate merg „mână-n mână” cu rozmarinul. Ca și condimente asociate, cel mai bine i se potrivesc oregano, cimbrul și usturoiul. Folosește ulei de măsline sau ulei de porumb atunci când îl pui în mâncare, accentuează cel mai bine gustul.Salvia
Își păstrează foarte bine aroma, chiar dacă e gătită termic pentru o perioadă lungă de timp. Salvia accentuează foarte bine gustul brânzeturilor, al cărnii de vită, de porc sau de curcan. De asemenea, accentuează bine și gustul merelor.
Este foarte gustoasă asocierea dintre salvie și lămâie, iar ca ulei, cel mai bine este să folosești ulei de avocado sau de canola.Tarhon
Acest condiment se „înțelege” foarte bine cu roșiile, cu carnea de pui sau cu peștele prăjit. Aduce totodată un plus în sosurile pentru legume sau carne și este foarte bun în combinație cu salatele verzi. La fel ca și în cazul salviei, uleiul de avocado și cel de canola sunt de preferat.

Cimbru
Cimbrul este condimentul perfect pentru carnea de miel, cea de curcan, pentru peștele la grătar sau pentru ouă. Merge de minune și cu mâncărurile vegetariene, în mod deosebit cu fasolea. Folosește ulei de canola atunci când gatești mâncăruri ce se potrivesc cu cimbrul.Coriandru
Carnea de porc, murăturile, peștele la grătar, puiul și carnea de vită se potrivesc perfect cu coriandrul. Merge foarte bine salatele verzi, în umpluturi de cărnuri sau în placintă cu mere. Același condiment face duet bun cu ghimbirul, scortișoara și nucșoara. Folosește ulei de floarea soarelui atunci când folosești și coriandrul.Pătrunjel
Poate cel mai comun din verdețurile de până acum, pătrunjelul este foarte potrivit pentru momentele când gătești legume, carnea de pui, pește sau ouă. De asemenea, merge foarte bine în mâncăruri cu paste sau în supe.
Se potrivește cu alte condimente, precum busuiocul sau tarhonul, iar ca ulei e indicat să-l folosești pe cel de canola, sau chiar unt.

Cu ce înlocuiești ouăle, untul și brânza în Post

Postul Paștelui, cea mai grea încercare culinară a credincioșilor, poate fi îndurat mai ușor dacă învățăm să ne păcălim creierul. După cum se știe, o parte consistentă a consumului exagerat de alimente, mai ales cele interzise în post, n-are legătură cu nevoile fiziologice, ci cu dependența mentală. Există însă câteva alimente de post care păcălesc creierul şi le imită pe cele de dulce, scrie realitatea.net.

Există câteva alimente de post care păcălesc creierul şi le imită pe cele de dulce, astfel încât cei care ţin post să treacă mai uşor peste această perioadă.

Nevoia de lapte din perioada postului poate fi foarte uşor înlocuit cu laptele de ovăz, migdale, cocos, soia sau orez.

La fel de bine untul poate fi înlocuit cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, paste de avocado sau crema de cocos.

Există iaurt din soia sau din nucă de cocos și sunt excelente la gust, mai ales combinate cu fructe proaspete.

Cât despre ouă, acestea pot fi înlocuite în perioada postului cu tofu moale.

Micul dejun care curăță organismul de toxine. Poți slăbi 5 kilograme într-o lună

Micul dejun care curata organismul de toxine si te ajuta sa slabesti cu 5 kg intr-o luna. Cantitatea mare de vitamine și minerale pe care o oferă acest mic dejun va îmbunătăți starea părului și a pielii, vă va îmbunătăți metabolismul și va îmbunătăți funcționarea generală a corpului, scrie doctorulzilei.ro.

Mic dejun eficient, favorizează pierderea în greutate

Potrivit nutriționiștilor, acest mic dejun este extrem de eficient. Consumul acestuia favorizează pierderea în greutate prin stimularea arderii grăsimilor și a caloriilor. Este necesar să-l consumi cel puțin o lună, iar slăbirea maximă care se poate realiza cu ajutorul lui într-o lună este de 11 kilograme.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 linguri de ovăz rulat 1 cană sau 250 ml chefir organic (iaurt cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, o opțiune)
  • 1 lingurita cacao pudra
  • 1 linguriță de semințe de in
  • 5-7 prune uscate

Acest mic dejun se prepară noaptea și se mănâncă dimineața.

Mai întâi, turnați 100 ml de apă clocotită peste prune, așezându-le în prealabil într-un bol. Apoi acoperiți-le și lăsați timp de aproximativ 10 minute. Într-un alt castron, puneți ovăzul, cacao și semințele de in. Apoi adăugați chefir și amestecați totul. Tăiați mărunt prunele înmuiate și adăugați-le la amestec. Alternativ, puteți folosi un robot de bucătărie pentru a face o pastă. Amesteca totul si da la frigider pana dimineata.

Dimineața, savurați un mic dejun delicios și sănătos. Primele rezultate pozitive vor apărea într-o săptămână. Publicația adaugă că este posibil să aveți o senzație ciudată în stomac în prima zi, dar aceasta va dispărea odată cu al doilea mic dejun. Beneficiile acestui mic dejun se datorează ingredientelor din el. Toate au un efect benefic asupra activității gastro-intestinale.

Chefirul nu numai că stimulează peristaltismul, dar conține și bacterii benefice, care sunt la baza bunei funcționări nu numai a tractului gastrointestinal, ci și a întregului organism. Vitamina F, care este conținută în semințele de in, este implicată activ în metabolismul grăsimilor și colesterolului (această vitamină nu este sintetizată în organism). Vitaminele A și E („vitaminele tinereții”) au un efect benefic asupra pielii – datorită lor, semințele de in și-au găsit utilizare în multe rețete cosmetice.

În plus, semințele de in sunt o sursă importantă de seleniu, care, la rândul său, previne dezvoltarea tumorilor, curăță corpul de metale grele și ajută la îmbunătățirea vederii și a activității creierului. Semințele de in sunt, de asemenea, bogate în lecitină, care este bună pentru sănătatea ochilor și cardiovasculară.

Cât de grav ne putem îmbolnăvi de la recipientele din plastic

Cercetările în domeniu au demonstrat că anumite tipuri de plastic îți afectează direct sănătatea. Unele dintre ele conțin ftalați (polietilentereftalat), niște compuși toxici care se transferă în alimente atunci când în recipiente se toarnă lichide fierbinți, scrie realitatea.net. 

Aceștia perturbă activitatea hormonala, afectează aparatul reproducător masculin și declanșează crize de astm la copii.

Alte recipiente conțin bisfenol A (BPA), o substanță care poate da infertilitate la femei și care afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor.

BPA-ul se eliberează în mâncare, sub influență căldurii. Prin urmare, nu este bine să încălzești mâncarea la microunde, în recipiente de plastic, sau să îți bei cafeaua în pahare de unică folosință.

Veselă și tacâmurile de unică folosință conțin și ele compuși cu potențial cancerigen, cum ar fi stirenul. Expunerea la stiren pe perioada îndelungată crește foarte mult riscul de cancer, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.

Caserolele, sticlele și paharele care conțin BPA pot cauza cancer și diabet. În plus, te predispun la multe alte probleme printre care:

– leziuni ale creierului;
– nivel de agresivitate crescut;
– sistem imunitar slăbit;
– afecțiuni ovariene, tulburări menstruale sau infertilitate;
– cantitatea de spermă diminuată;
– avort spontan;
– afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere.

De ce nu e bine să refolosești sticlele din plastic

Multe persoane refolosesc sticle din plastic pentru a le umple cu apă sau sucuri ori pentru a depozita în ele vinul făcut la țară, spre exemplu.

Chiar dacă le speli foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, aceste recipiente pot reține colonii întregi de bacterii periculoase. Și dacă le dezinfectezi cu soluții speciale, bacteriile se pot dezvoltă și înmulți ulterior.

Agenții patogeni se formează atât pe suprafață sticlelor din plastic, cât și în zgârieturile și crăpăturile de la suprafață acestora, invizibile cu ochiul liber.

Dacă ai obiceiul să reumpli sticlă cu apă de la dozator, renunță să o mai faci. Poți avea simptome similiare toxiinfecției alimentare: greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale.

Și sticlele din plastic reutilizabile se pot contamina cu baterii, mai ales când nu sunt spălate corect sau sunt deteriorate. Spălarea și utilizarea frecvența a recipientelor din plastic cu apă foarte fierbinte duce la apariția unor crăpături invizibile în structura lor.

5 sfaturi de care trebuie să ții cont

– Verifică codul de reciclare de pe ambalaj. Nu cumpără recipiente inscripționate cu cifrele 3 sau 7, conțin cele mai nocive substanțe. Evita să cumperi recipiente fără niciun cod trecut pe ele.

– Nu încălzi mâncarea în recipiente de plastic decât dacă au indicat pe ele simbolul de siguranță pentru microunde.

– Nu pune PET-uri cu apă la congelator! Plasticul eliberează în apă înghețată dioxină, o substanță foarte toxică, ce poate cauza cancer.

– Nu expune PET-ul la căldură. Toxinele din plastic vor trece în apă

– Cumpără doar veselă de unică folosință, de culoare mata, inscripționată cu cifrele 2, 4 sau 5.

Caz tragic în Capitală! Un bărbat s-a aruncat în gol, după ce și-a omorât concubina
Articolul anterior
Fii alături de copiii bolnavi de cancer! Vino la Târgul de Primăvară
Articolul următor