Alimente care stimulează sinteza de colagen la nivelul pielii

Colagenul este o componentă esențială a pielii, părului, unghiilor, ligamentelor și cartilajelor. La 20 de ani, organismul sintetizează o cantitate mare de colagen, dar după vârsta de 30-35 de ani deja încep să apară semnele premature de îmbătrânire. O alimentație variată care să includă alimente ce stimulează producția de colagen, este recomandată. Mai jos poți vedea care sunt acestea!

separator

1. Peștele

Acesta nu trebuie consumat doar la ocazii speciale. Se recomandă să fie consumat măcar de 2-3 ori pe săptămână, întrucat este bogat în acizi grași și Omega-3 necesari pentru producerea colagenului. Dacă vrei o piele fermă și elastică, trebuie să consumi pește. Pielea are nevoie de acizii grași din pește, pentru că celulele ei sunt înconjurate de o membrană grasă care trebuie menținută, menționează dietetik.ro.

2. Proteine de origine animală

Carnea ar trebui să fie nelipsită din alimentație chiar dacă ții dietă. Secretul constă în modul de preparae al cărnii și anume să fie fiartă, la cuptor sau la grill. Niciodată prăjită în mult ulei. Poți consuma carne de vită, pui și chiar carne de porc uneori, dacă nu e grasă.

3. Alimentele bogate în sulf

De regulă, aceste alimente au un miros și un gust puțin mai înțepător, dar e plăcut și poți alege din următoarele alimente: usturoi, ceapă, castravete, șelină, tofu, banană, măsline verzi, măsline negre.

4. Legumele portocalii

Acestea sunt foarte bogate în vitamina A, absolut necesară pentru prevenirea degradării moleculelor de colagen. Include în meniu morcovi, cartofi dulci, ardei grași, dovleac.

5. Fructe și legume roșii

Acestea sunt bogate în licopen, un antioxidant puternic care stimulează productia de colagen și poate fi găsit în următoarele legume și fructe roșii: sfecla, ardei gras, roșii, căpșună, cireșele, merele roșii etc.

6. Alte legume care susțin producția de colagen

Se crede că și legumele verzi, crucifere și unele legume mov ajuta în ceea ce priveste cantitatea de colagen așa că poți consuma următoarele: varza, vânăta, spanac, andive, vara kale, varza de bruxelles.

7. Fructe ce conțin vitamina C

Un antioxidant foarte puternic este vitamina C, responsabilă pentru acțiunea puternică de a lupta cu radicalii liberi și ajuta la formarea și mentinerea colagenului. Dacă nu vrei riduri sau dacă ai deja câteva linii fine ai nevoie neapărat de aceasta vitamina, pe care poți să o obții din kiwi, mango, ananas, portocale, lămâi, grapefruit, mandarine.

8. Soia

Soia conține genisteina, tot un antioxidant care susține colagenul. În plus, enzima care este responsabilă pentru îmbătrânirea prematură a pielii este blocată.

Mai sunt și alte alimente pe care să le incluzi în alimentație și anume nucile, brânza, laptele de soia.

 

alte Articole interesante