ANSA explică majorarea prețurilor la cartofi, în Moldova

După ce prețul la cartofii vechi a ajuns la 17-20 de lei kilogramul, iar cei noi se vând la un preț de 35-40 lei kilogramul, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a emis un comunicat.

separator
Unii consumatori au declarat că prețurile s-ar fi majorat din cauza monopolizării pieții importului de cartofi și menținerii prețului acestora la un nivel ridicat.

ANSA informează că, actualmente, circa 15 agenți economici efectuează importul de cartofi din Republica Belarus și alte țări. În perioada 26.03-13.05.2019 au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importați din Republica Belarus, 19 loturi au fost neconforme și au fost returnate în țara de origine.

Potrivit ANSA, politica de preț este dictată de piață. Situația creată ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof cu cca 2000 ha în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Totodată, consumul intern al cartofului constituie cca 300 mii tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este cca 50-60% din necesar.

Actualmente, Moldova importă cartofi din Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania, ș.a.

alte Articole interesante