Astăzi, a fost marcată Ziua Mondială a Alimentației

Considerând că alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane, în 1980 Adunarea Generală ONU a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentaţiei, în fiecare an, la 16 octombrie. În prezent, această zi este sărbătorită în peste 150 de ţări. Unuia dintre cele mai importante subiecte pentru omenire, alimentației, i se dedică anual o zi aparte. Noi însă vorbim despre alimentația corectă în fiecare zi și îți aducem cele mai sănătoase sfaturi despre un regim alimentar corect, sănătos și prietenos organismului.

separator

Ediția din acest an a Zilei Mondiale a Alimentaţiei a fost axată pe „principii de agricultură sănătoasă care duc la o alimentație sănătoasă”.

În această zi, în luea întreagă sunt organizate conferinţe, seminarii şi mese rotunde, pentru a intensifica eforturile de protejare a mediului înconjurător, îmbunătăţirea educaţiei alimentației, precum şi iniţierea de politici guvernamentale care să contribuie la promovarea alimentației sănătoase.

Pe lângă faptul că, din start materia prima folosită în industria alimentară are un potențial de risc ridicat pentru sănătate, alegerile alimentare din viața zilnică a familiei de azi, nu sunt din cele mai fericite.

Mare parte din populaţia globului are o alimentaţie preponderent nesănătoasă, manifestat printr-un aport mare de grăsimi animale şi redus de proteine, aport excesiv de carbohidraţi şi unul insuficient de de fibre alimentare, calciu, magneziu şi seleniu.

Cele mai des consumate alimente în rândul moldovenilor sunt carnea grasă, produsele din lapte, pâinea albă şi zahărul.

Datele arată că moldovenii consumă prea puțin pește, leguminoase, fructele oleaginoase şi legume.

Din cauza modului nesănătos de alimentație, sporește numărul celor care suferă de obezitate.

Potrivit statisticelor, fiecare a doua persoană din R. Moldova suferă de greutate în exces, având la bază o alimentaţie excesivă, hipercalorică, predominant axată pe produse animaliere, bogate în grăsimi, la care se asociază lipsa activității fizice.

Potrivit celor mai recente date emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.

În lume predomină utilizarea unui număr tot mai redus de plante, o alimentație dominată de consumul de carne dar și de produse prelacrate și rafinate pentru hrana zilnică. Astfel, omul modern este mai predispus la dezvoltarea unor deficite cronice de nutrienţi, cu toată bogăţia paradoxală de produse și alimente.

alte Articole interesante