Atenție! Lista produselor din comerț pe care NU ar trebui să le mai cumperi

O echipă de specialiști nutriționiști reuniți din întreaga Europă au întocmit recent o listă cu 12 alimente ce se găsesc în magazine, supermarketuri și hypermarketuri pe care nu ar mai trebui să le cumperi.  Iată care sunt acestea!

separator

  1. Legumele la conservă– Acestea sunt adesea ”golite” de fibre și alți nutrienți, atunci când sunt conservate. Mai mult, conțin cantități nesănătoase de zahăr, aditivi, sare sau arome artificiale.
  2. Gogoșile și snacksurile– Grăsimile trans din astfel de produse sunt extrem de nocive. Ele cresc colesterolul rău și-l scad pe cel bun, ducând la boli d einimă și atacuri cerebrale. De anul viitor, în SUA, grăsimile trans (uleiurile hidrogenate) vor fi interzise.
  3. Fasolea la conservă– Fiecare cutie de fasole conține cel puțin trei lingurițe de zahăr și 50 % mai multă sare decât e normal într-o astfel de conservă. Evită să cumperi atât fasole simplă la conservă, cât și ciorbele/tocănițele de fasole sau de linte la cutie.
  4. Sucurile naturale la sticle de plastic sau la cutie de carton– Cele mai multe astfel de băuturi au inscripționate cuvinte precum ” suc adevărat” sau ” suc natural”. Dar de fapt nu e deloc așa. Dar sunt pline de îndulcitori artificiali care sporesc pofta de dulce, sărat sau de grăsimi.
  5. Fructe la conservă și deshidratate– Toate fructele din conserve au o cantitate foarte mare de zahăr adăugat, pluspotențiatori de gust și adesea arome artificiale. În cazul fructelor uscate, zahărul e la putere. Spre exemplu o ceașcă de stafide (boabe de struguri deshidratate) conține de zece ori mai mutle calorii decât un ciorchine de strugure proaspăt.
  6. Pâinea și pastele albe– Acestea au un indice glicemic foarte mare dar nutritiv nu oferă mare lucru. Alegeți pâinea și pastele din grâu integral care se digeră mai greu și oferă energie pentru mai mult timp.
  7. Cerealele cu zahăr– Sunt atrăgătoare nevoie mare, dar o singură porție are același nivel de zahăr ca și cum ai mânca două acadele. Alege pentru copilul tău o variantă mai bună, cereale integrale, sau combină-le pe cele dulci cu cele integrale.
  8. Cărnurile procesate– Mezelurile, cârnații, cărnurile afumate sunt extrem de bogate în sare, conservanți și grăsimi saturate, ducând la boli de inimă și cancer colorectal.
  9. Iaurturile cu arome– 30 de grame de zahăr! adică șase lingurițe și jumătate de zahăr într-un pahar cu iaurt aromat. Pentru comparație, un baton de ciocolată cu alune conține 27 de grame. Verifică eticheta și alege iarturile cu arome doar dacă au mai puțin de 10 grame de zahăr adăugat și cel puin 6 grame de proteine per porție.
  10. Brânza tartinabilă/topită– Astfel de brânzeturi sunt pline de sare. Spre exemplu, într-un sendviș format din două felii de pâine și două felii de brânză topită înseamnă 700 de miligrame de sare, adică jumătate din necesarul zilnic al unui om.

sursa: www.libertateapentrufemei.ro

alte Articole interesante