Avertismentul medicului: Boala care se confundă ușor cu un cancer, pentru că au simptome comune

Boala hemoroidală este o afecțiune căreia îi priește stilul de viață modern, cu alimentație haotică, sport puțin și stres mult. Potrivit estimărilor specialiștilor, 50% din populație, adică 1 din 2 oameni se va confrunta la un moment dat al vieții cu hemoroizii. Este important de știut ce anume predispune către această afecțiune și de ce este important să mergi la medic, fără a recurge la automedicație.

separator

„Factorii de risc pentru hemoroizi sunt multipli – începând de la scaunul tare, constipația. Perioadele lungi modifică vascularizația la nivelul plexului venos hemoroidal. Perioadele lungi de diaree, la fel, produc niște modificări pentru că atunci scaunul este mai acid și modifică, la fel, vascularizația. Vorbim și despre o moștenire genetică – transmiterea oarecum ereditară a calității colagenului, a venelor, a valvelor venoase care sunt mai competente sau mai puțin competente – mai ușor pot să facă boli ale venelor cei care au în familie așa ceva: hemoroizi, varice, varicocel”, explică medicul primar chirurg Dan Andronesi.

,,Sarcina e un factor foarte important care apare la femei. Altă cauză – statul mult în fund, care se întâmplă în cazul șoferilor, taximetriștilor, dar și, atenție, statul mult pe toaletă. Toaleta nu este bibliotecă, o defecație prelungită traumatizează zona. Obezitatea este și ea factor de risc, dar și dietele moderne, alimentația care nu include fibre alimentare, fructe, legume, duc la constipație”, mai spune medicul.

Boala hemoroidală este în continuare un tabu pentru mulți dintre oameni, spune doctorul, care atrage atenția că vede tot mai multe cazuri dramatice: diagnostice grave care au fost interpretate de pacienți drept banali hemoroizi și tratate după ureche.

„Recent, am văzut o doamnă care credea că are abces anal, când, de fapt, avea o tumoră sângerândă, care trebuie operată, iradiată. Sau, mai demult o altă doamnă de 40 de ani, tânără, credea că are un hemoroid de câteva luni, de fapt era o tumoră anală, a fost trimisă la iradiere, după aceea a trebuit operată. Iar operația în cancerele de anus înseamnă amputație de rect. Dacă ea venea de la început, când era un polip sau o formă benignă, nu se ajungea la formele grave și la tratamentele agresive”, este de părere medicul.

Recomandarea medicilor este unanimă – lăsați rușinea deoparte și mergeți la proctolog, singurul în măsură să pună un diagnostic clar și un tratament care funcționează. Pentru că omul se gândește că sunt hemoroizi, simptomele se potrivesc cu ce a auzit, însă poate fi şi o tumoră acolo, poate fi un cancer, putem avea un abces, o fisură, o tromboză, sunt foarte multe și fiecare se rezolvă diferit.

Medicina actuală permite tratarea hemoroizilor fără intervenție chirurgicală, prin metode non-invazive, cu recuperare rapidă. Metodele recomandate de specialiștii de top sunt fototermocoagularea în spectru infraroșu plus ligatura cu benzi elastice.

Pentru a evita, însă, apariția bolii hemoroidale urmați câteva sfaturi de viață sănătoasă: ocoliți fast-food-ul, condimentele picante şi alcoolul, consumaţi fibre alimentare, păstrați-vă greutatea în limite normale și fugiți de sedentarism – este indicat să ne ridicăm de la birou la fiecare 45-50 de minute şi pentru puţină mişcare, întocmai ca elevii în pauzele școlare.

sursa: www.libertatea.ro

alte Articole interesante