Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni, monument unic din secolul 18, a fost restaurată cu susținerea Ambasadei SUA

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni, monument unic din secolul 18, își recapătă originalitatea de odinioară. Cu susţinerea financiară a Fondului Amabasadorilor din SUA, are loc migălosul proces de restaurare a picturii murale, care este cea mai valoroasă din spaţiul dintre Prut şi Nistru.

separator
Lucrarea este realizată de o echipă de restauratori din România, relatează trm.md.

„Presupune foarte multă răbdare, Operaţia mea se numeşte integrare cromatică, noi practic atenuăm contrastul creat de lacunele albe, intervenim doar pe lacunele albe din stratul pictural şi le aducem la nivelul patinei, astfel scoatem în evidenţă originalul”, a spus restauratorul din România, Lăcrămioara Româşcan.

„E dificil, dar e şi frumos. Orice suprafaţă dintr-un monument presupune o nouă descoperire, o nouă încercare”, a declarat retauratorul român, Elena Dominte.

În partea superioară a Altarului, lucrările sunt realizate în proporţie de 90 de procente, spune profesorul universitar Gheorghe Postică, coordonatorul proiectului. „Lucrarea este una foarte dificilă fiindcă cu regret,noi nu avem spercialişti în restaurarea frescei,lucrăm cu o firmă specializată din România care are experienţă în domeniu, avem restauratori care pas cu pas,etapă cu etapă realizează lucrări de desalinizare, în primul rîmd trebuie desalinizată picture, pe de altă parte sunt lucrări de conservare a culorii,a tenchuielii şi de reintegrare a picturii propriu-zise”, a declarat coordonatorul proiectului, Gheorghe Postică.

Din 1983, monumentul se află în gestiunea Muzeului Naţional de artă al Moldovei.

alte Articole interesante