Cancerul de col uterin poate fi prevenit: efectuează testul Pap

În Moldova a fost lansată Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 2019. Evenimentul este organizat în fiecare an, în ultima săptămână a lunii ianuarie, pentru a atrage atenția asupra cancerului de col uterin și a încuraja femeile să facă testul de prevenție Papanicolau, sau, abreviat, testul Pap.

separator
Toate femeile trebuie să cunoască – Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Fă testul Papanicolau o dată la 3 ani, începând cu vârsta de 25 ani și asigură-te că ești sănătoasă. Îndeamnă și alte femei și fete să facă testul Pap. Testul se poate face gratuit, la cabinetul medicului de familie!

Cancerul de col uterin este una din maladiile care pot fi prevenite ușor prin vaccinare contra Virusului Pappilomei Umane (HPV) în adolescență și screeningul colului uterin (Testul Papanicolau), o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani.

„Este o tragedie astăzi, să avem femei care mor din cauza unei maladii, care poate fi prevenită cu ușurință. Îndemn toate femeile să meargă la medic, să facă testul Papanicolau și să se asigure că sunt sănătoase. La fel, toate mămicile să vaccineze fetițele împotriva HPV, începând cu 10 ani, asigurându-le o imunitate puternică împotriva cancerului de col uterin pe viitor”, menționează secretarul general de stat, Boris Gîlca.

„Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, lansat recent în Republica Moldova, arată că mai mult de jumătate din femeile cu vârsta de 25-61 de ani din țara noastră nu au făcut niciodată un test de screening al colului uterin. Cele mai multe femei nu fac testul din cauza fricii, a lipsei de timp sau necunoașterii unde să se adreseze.

„UNFPA în Moldova susține asemenea campanii de informare la nivel local și discuții sincere cu femeile tocmai pentru a combate aceste percepții și atitudini. Facem un apel către toți partenerii, societatea civilă, comunitatea medicală, dar și bărbații și femeile, să se alăture luptei împotriva cancerului de col uterin, deoarece această maladie poate fi prevenită”, a spus Rita Columbia, Reprezentanta Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova.

Natalia Popovici are patru copii și este din Dondușeni. “Credeam că această maladie nu mă poate afecta, deoarece am avut patru nașteri, îmi era rușine să mă adresez la medic. Când am făcut testul, mi s-a depistat o leziune precanceroasă, pe care am tratat-o. Asta mi-a salvat viața”, spune femeia.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC) și ONG „Viața fără Cancer”.

Doar în anul 2018, circa 360 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin, 160 au decedat de această maladie, iar peste 4000 sunt la evidența medicilor.

alte Articole interesante