Carantină într-o localitate din Rezina: un copil a fost mușcat de o pisică cu rabie

În satul Solonceni, raionul Rezina, a fost declarată stare de carantină, pentru următoarele două luni. În această perioadă, inspectorii Direcției raionale pentru siguranța alimentelor urmează să ia un șir de măsuri pentru profilaxia răspândirii rabiei, informează ipn.md.

separator

Măsurile vin în contextul în care un copil din Solonceni a fost mușcat de o pisică cu rabie. Copilului i-a fost administrat, imediat, vaccinul antirabic și acum urmează tratamentul corespunzător.

În sat, au fost vaccinate pisici și câini din mai multe gospodării pentru a evita răspândirea bolii.

Rabia, sau turbarea, este o boală cu transmitere de la animale la om prin contactul direct cu saliva infectată a acestora. Virusul afectează creierul şi măduva spinării, iar medicii avertizează că boala are un potenţial înalt de mortalitate.

Animalele elimină virusul prin salivă cu 10- 14 zile înainte de debutul clinic al bolii, de aceea e posibil ca animalul infectat să transmită virusul chiar dacă pare perfect sănătos. Turbarea are o evoluţie dramatică, cu sfârşit mortal, tulburări nervoase grave, manifestate prin hiperexcitaţie, agresivitate, paralizie şi moarte, dacă nu se iau măsuri din timp sau imediate. Doctorii mai spun că atunci când apar simptomele vizibile ale bolii, după 4-6 săptămâni de la muşcătură, rabia este aproape întotdeauna mortală.

Dacă ai fost muşcat de un câine ori un alt animal sălbatic, spală imediat, profund şi viguros, muşcătura sau zgârietura, cu multă apă şi săpun, apoi dezinfectează şi mergi la doctor.

alte Articole interesante