Ce faci atunci când copilul a înghițit un corp străin?

Situațiile alarmante sunt frecvente în primii ani de viață ai copilului, de aceea micuții trebuie supravegheați non-stop, doar așa pot fi evitate momentele nefericite. Totuși, instinctul celor mici este să ducă orice la guriță și, nu de puține ori, pot avea loc accidente. În timp ce unele obiecte ingerate, comestibile, pot să nu pună probleme, altele, precum jucăriile, monedele sau obiectele din casă pot pune în pericol viața micuțului. Când trebuie să te alarmazei în cazul ingerării de corpuri străine de către copilul tău?

separator
Medicul Craiu Mihai, specialist în pediatrie, a sintetizat un mic ghid pentru părinți, în care explică în ce condiții e cazul să te alertezi dacă cel mic a înghițit o jucărie, o moneda sau un alt corp străin.

„În ultimele zile am întâlnit la CPU INSMC „Alessandrescu-Rusescu” şi în SVC scenarii ale unor cazuri în care au fost înghițite corpuri străine non-alimentare, din greşeală, de către copii mici. Ce este de făcut în cazul în care un copil bagă în gură un corp străîn şi îl înghite accidental?

Depinde de natură corpului străîn, de formă şi dimensiunile lui şi de locul în care se află în corpul copilului dumneavoastră.

Dacă este un corp metalic mic (o monedă de 50 de bani în cazul acestui pacient din imagine) este extrem de puțin probabil să apară efecte adverse şi acesta se va elimina prin materiile fecale după ce a parcurs încet (în 2-3 zile) tot tubul digestiv.

Periculoşi sunt acei corpi străini care rămân blocați pentru că sunt prea mari (mai lungi de 6 cm şi cu grosime mai mare de 2 cm) sau au margini tăietoare sau înțepătoare sau conțin material coroziv (cum sunt bateriile).

Dacă un corp străin trece de esofag şi ajunge în stomac (în poză se vede că moneda este mai jos decât pungă de aer a stomacului) acesta va ieşi singur, de obicei.

Semne de pericol – vărsături violente, senzația de nod în gât și salivare excesivă. Acestea apar în cazul blocării corpului străin de obicei în sfincterul esofagian inferior. Unii copii pot avea modificări de voce sau de respirație dacă a rămas chiar în gât (orofaringe) acel corp străin. În aceste cazuri, mergeți imediat la spital. Apelați 112!

Diagnosticul de certitudine, pentru a lua cea mai bună decizie de tratament, îl pune radiografia abdominală „pe gol” (adică făra substanța de contrast) cu pacientul stând în picioare, pentru corpii radioopaci.

Rareori e necesară endoscopia pentru a extrage corpii blocați sau tăietori/înțepători sau baterii alcaline.Dacă ingestia se repetă de mai multe ori este necesară o evaluare la specialistul neurolog pediatru sau la psiholog.”

sursa

alte Articole interesante