Ce trebuie să știi înainte de a face o cură de detoxifiere

După mesele copioase de sărbători, în care am consumat multe alimente bogate în grăsimi şi zahăr, o cură de detoxifiere este binevenită pentru majoritatea femeilor, dar și bărbaților. Desigur, curele de detox ţinute câteva zile ori cel mult o săptămână nu prezintă riscuri pentru organism, însă cele care se întind pe o perioadă lungă trebuie analizate bine înainte de a le urma scrie womenshealthmag.com.

separator
Nutiționiștii atrag atenţia asupra câtorva aspecte care trebuie avute în vedere înainte să ţinem o cură de detoxifiere drastică:

Organismul se descurcă de minune şi singur cu eliminarea toxinelor – Promotorii dietelor detox susţin că acestea au rolul de a îndepărta pesticidele şi metalele grele din ţesuturi, însă adevărul este că organismul în sine are această capacitate, fără a mai fi necesar un ajutor suplimentar. Desigur, eliminarea zahărului şi a grăsimilor şi reducerea aportului caloric au un rol benefic, contribuind la accelerarea metabolismului, dar nicidecum la eliminarea toxinelor, acţiune exercitată cu succes de ficat, rinichi şi colon.

Dietele detox te privează de proteine – Chiar dacă 6 sticle cu suc pe zi, timp de câteva zile ori chiar o săptămână, te ajută să scapi de câteva kilograme (temporar), trebuie să ţii cont că organismul tău va fi „însetat” după proteine, care lipsesc cu desăvârşire în această perioadă. De fapt, ele au un rol extrem de important şi nu trebuie să lipsească din nicio dietă, de orice fel, deoarece ajută la dezvoltarea musculaturii. Aşadar, reţine că greutatea pierdută în timpul curelor de detox se reflectă şi în masa musculară, care are de suferit.

După detoxifiere… potopul de kilograme – Să zicem că ai reuşit să ţii o cură detox două săptămâni, ai băut fel şi fel de sucuri şi smoothie-uri, stomacul tău se simte (aparent) mai bine, iar acul cântarului indică numărul de kilograme pe care ţi l-ai dorit. Ce te faci însă după această perioadă? Majoritatea uită de dietă şi se „recompensează” pentru noua siluetă cu o porţie dublă de cartofi prăjiţi şi un milkshake imens de ciocolată la primul fast-food. Organismul reacţionează prompt în astfel de situaţii şi face „stocuri” pentru potenţiala perioadă în care va mai trece printr-o astfel de dietă, aşa că te vei trezi peste noapte că eforturile tale vor fi fost în zadar iar kilogramele se vor depune cu viteza luminii.

Aşadar, dacă vrei ca rezultatele curei de detoxifiere să se menţină pe termen lung, ia-o treptat cu alimentaţia post-detox. Regula de bază fiind un regim alimentar echilibrat și sport.

Fiți sănătoși!

alte Articole interesante