Cerșetorii ,,schilozi” de pe străzile Capitalei, care sunt absolut sănătoși

Zeci de persoane cerșesc zilnic pe străzile Capitalei, invocând diverse probleme de sănătate și infirmități fizice, încearcând să obțină mila trecătorilor. Spre bucurie, unii dintre aceștia nu sunt nici pe departe infirmi, ci sunt sănătoși și sunt apți să muncească.

separator

Unii își folosesc copiii, alții, cu probleme locomotorii, sunt asistați de persoane sănătoase care profită de pe urma lor. O categorie „specială” însă o reprezintă cei care cerșesc atenția chișinăuienilor invocând boli grave.

Unii se deplasează greoi, folosesc cârje sau merg cu picioarele strâmbe. Alții stau în scaune cu rotile sau își afișează ostentativ „protezele”, ca să impresioneze. Pentru a fi și mai convingători, cerșetorii invocă numele lui Dumnezeu și utilizează obiecte de cult. În spatele acestor pretinse probleme de sănătate găsim însă o meserie bine pusă la punct, practicată la limita legii.

19 ianuarie 2019. În apropiere de intrarea în Piața Centrală din Chișinău, unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraș, un bărbat cu picioarele strâmbe, ajutat de două cârje metalice, roagă trecătorii să-l ajute cu bani. Cu scurte pauze de masă, de numărat banii și de fumat, bărbatul își petrece întreaga zi la cerșit. În jurul amiezii, se întâlnește și discută cu o femeie care invocă probleme de sănătate similare și care, la fel ca și el, apelează la mila trecătorilor.

Spre seară, cei doi se întâlnesc din nou, la una dintre ieșirile Pieței Centrale. Intră într-o cârciumă din apropiere, unde numără banii și zâmbesc. După aproximativ o oră, se îndreaptă, ajutați de cârje, spre Autogara Centru. Intră în una dintre toaletele din zona autogării, iar la scurt timp femeia iese și se îndreaptă spre peron, ajutată de baston, dar cu un vizibil progres la deplasare.

În schimb, bărbatul iese din toaletă și ajunge pe peronul de îmbarcare pe propriile picioare și cu cârjele într-o husă pe care o duce în microbuzul Chișinău-Talmaza, o localitate din raionul Ștefan Vodă. Abordat, acesta recunoaște că mimează problemele de sănătate, dar susține că cerșește într-un asemenea mod pentru a-și întreține familia și pentru a rambursa un împrumut bancar.

Citește mai multe în investigația realizată de reporterii Ziarului de Gardă

alte Articole interesante