Cum învingi balonarea

Un sentiment de preaplin în stomac, o senzație de  balonare urmată de meteorism, un disconfort care te indispune este o consecință a indigestiei.

separator
Cum învingi balonarea

Prin urmare, consumul excesiv de alimente cum ar fi fasolea, porumbul, varza, broccoli, conopida, țelina, ceapa, ovăzul, semințele, nucile etc. nu sunt digerate la fel de ușor ca și alte produse, respectiv duc la acumularea de gaze și balonare.

O altă cauză ar fi constipația, intoleranța la unele alimente care cresc șansele de a dezvolta această problemă digestivă. În plus, femeile sunt mai sensibile la declanșarea acestui proces, deoarece bolile digestive în combinație cu unele probleme ginecologice, cum ar fi prezența unor chisturi ovariene sau instalarea ciclului menstrual, sunt de cele mai dese ori însoțite de balonare.

Specialiștii mai asociază balonarea și cu stresul sau anxietatea, deoarece în momentele de nervozitate, unele persoane înghit mai mult aer decât ar fi necesar. La fel și în cazul unor obiceiuri ca fumatul sau folosirea gumei de mestecat, agravează problema balonării.

Cum să scapi de balonare?

  • În primul rând evită alimentele care îți provoacă acest disconfort.
  • Bea ceai din plante, cum ar fi mușețel, mentă, fenicul, busuioc, ghimbir. Acestea reglează digestia și te scapă de burta umflată.
  • Prepară o băutură din condimentele pe care cu siguranță le ai în bucătărie: scorțișoară, chimen, coriandru sau nucușoară. Alege unul din ele și toarnă apă clocotită peste o linguriță de praf din condimentul ales. Lasă să se infuzeze timp de 15 minute, apoi bea compoziția de 2-3 ori pe zi. Aceasta calmează, reduce senzația de greu în stomac și te scapă de balonare.
  • Un alt remediu foarte benefic care favorizează digestia este infuzia obținută din pătrunjel. Acest medicament valoros reduce balonarea cauzată de retenția de apă.
  • Consumă cantități suficiente de apă, mănâncă în cantități mici și folosește semințele de condimente în prepararea bucatelor. Mâncarea rațională și corectă reduce flatulența și vei uita cu siguranță de problemele digestive.

Text: Snejana Țugui

alte Articole interesante