Cum sărbătoresc moldovenii Paștele?

Moldovenii se pregătesc minuțios pentru una din cele mai importante sărbători creștine. Câți dintre aceștia sărbătoresc Învierea și ce obiceiuri respectă în această zi? Câți dintre moldoveni își jertfesc somnul pentru a avea bucate sfințite pe masă? Cum se sărbătorește Paștele în Moldova – acasă sau în ospeție?

separator

Echipa de la consulting.md a realizat un sondaj și iată ce a constatat:

1. Moldovenii petrec sărbătorile Pascale într-o proporție de 98 la sută. În același timp, în SUA această zi se serbează de către 84% dintre americani – și doar jumătate dintre aceștia merg la biserică.

2. 9 din 10 moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate.

3. Tinerii, dar și persoanele care dețin o funcție de conducere, merg la sfințit pasca mai rar. Per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7.000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.

4. Cine merge la sfințit pasca? Aproape jumătate – 45% dintre moldoveni spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural.

5. Persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare. Doar 22% dintre acei care dorm cu câteva ore mai puțin, pentru a avea bucate sfințite, au vârsta de până la 30 de ani.

6. Unde sărbătoresc moldovenii Paștele? 87% dintre moldoveni sărbătoresc Paștele acasă – cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11 la sută merg la țară sau în ospeție.

7. Ce fac moldovenii de Paște? În primul rând, mânâncă sfințit de dimineață, apoi ciocnesc ouăle la masa de sărbătoare. Acestea sunt două cele mai des menționate obiceiuri pascale în Moldova. În top se mai află spălatul feței de dimineață cu ouă roșii, mersul la biserică pentru a sfinți bucatele.

8. 62% obișnuiesc să coacă pască sau cozonac în familie și tot atâția – să aducă lumină sfântă în casă.

Citește mai multe pe consulting.md  

alte Articole interesante