Cum se poate îneca un bebeluș cu lapte și ce trebuie făcut în acest caz?

Un eveniment neplăcut, care poate să apară în timpul alăptatului, este ca bebelușul să se înece cu laptele mamei. Orice mamă este cuprinsă de spaimă când își vede bebelușul tușind și dând lapte afară, în timp ce se luptă să respire. Totuși, înțelegând exact ceea ce se întâmplă, poți preveni această problemă din timpul hrănirii bebelușului.

separator
Acest lucru se întâmplă când bebelușul trage mai mult lapte în guriță decât poate înghiți. Excesul de lapte poate aluneca pe căile aeriene și blochează trecerea aerului, ceea ce îl face pe bebeluș să se înece.

Mika Hiramatsu, MD, medic pediatru la Castro Valley Pediatrics în Hayward, California a răspuns întrebărilor anxioase ale părinților: „Nu este un lucru neobișnuit ca o mamă să aibă un reflux de ejecție a laptelui, când iese brusc o cantitate mare de lapte. Totuși, sunt rar întâlnite cazurile când un bebeluș ajunge la spital din această cauză. De obicei, bebelușul tușește de câteva ori și elimină laptele în exces, apoi își revine repede. Mama îl poate ajuta bătându-l de câteva ori pe spate cu fermitate; este un lucru care se poate întâmpla atât în timpul alăptatului, cât și la hrănirea cu biberonul.”

„De regulă, în astfel de cazuri, mama are mult lapte, care este expulzat rapid”, afirmă Dr. Dyan Hes. ,,Unele femei au o curgere mai intensă a laptelui la un sân și, în astfel de cazuri, recomand ca hrănirea să înceapă totdeauna la celălalt sân, cu curgere mai lentă, pentru că inițial copilul este, evident, mai flămând. Câteodată combinația dintre un bebe flămând și un flux intens al laptelui poate conduce la înecare și semne de sufocare.”

Principalele cauze ale înecatului la bebeluș sunt excesul de lapte și reflexul de ejecție a laptelui. La unele femei, excesul de lapte conduce la eliberarea forțată a acestuia, în manieră aproape explozivă. De aceea, este necesar să urmărești câteva semne la bebeluș în timpul alăptatului, pentru a vedea dacă nu te confrunți cu această problemă:

– Tuse, icnete, semne de sufocare, respirație convulsivă, dificultate de a trage aerul în piept
– Încercarea de a strânge mai mult mamelonul, pentru a încetini curgerea laptelui
– Îndepărtarea frecventă de la sân
– Scuiparea laptelui de multiple ori
– Refuzul de a mai suge

Unele mame pot observa o astfel de problemă între trei și șase luni de la naștere. Sunt două moduri prin care poți rezolva problema: ajută bebelușul să se descurce cu excesul de lapte și viteza rapidă de scurgere sau încearcă să elimini acest exces și să-ți ajustezi cantitatea de lapte la necesitățile copilului.Ce să faci când bebelușul se îneacă în timpul suptului? Sunt câteva metode de prim ajutor pe care să le aplici dacă bebelușul se îneacă cu lapte. Toate acestea trebuie aplicate cu precauție, pentru că cei mici sunt foarte delicați.

• Așază-l pe cel mic cu fața în jos, pe brațul tău, iar cu cealaltă mână aplică câteva bătăi intermitente pe spate și ușoare tracțiuni pe piept, combinate cu întoarceri blânde pe spate, pentru a deschide căile aeriene. Apăsarea în sus pe piept se face cu două- trei degete, începând din partea de jos a coastelor, în timp ce cu cealaltă mână susții capul copilului. Aceste manevre se continuă până ce blocajul respirator este eliminat.

• Așezați pumnul la nivelul buricului copilului, cealaltă mână o puneți peste pumn și împingeți ușor și rapid, în sus și spre interior.

Rețineți: dacă bebelușul nu pare să-și revină, dă semne că se sufocă și își pierde conștiența, trebuie dus urgent la cel mai apropiat spital, continuând manevrele prezentate mai sus.

Cum să previi înecatul copilului în timpul alăptării? Sunt câteva metode prin care poți controla problema excesului de lapte și preveni înecatul bebelușului.

– În timp ce alăptezi la unul din sâni, presează-l ușor pe celălalt și lasă laptele să curgă de-a lungul coastelor și numără până la cinci.
– Hrănește-l pe cel mic la un singur sân până ce acesta este golit complet.
– Ai grijă ca bebelușul să sugă corect, cu gura închisă total și cu mamelonul așezat cum trebuie în interiorul cavității bucale.
– Poți adopta o poziție ridicată de alăptare, pentru că laptele trebuie să depășească bariera gravitațională, și astfel nu se mai acumulează așa mult, nici expulzarea lui nu este așa puternică.
– Evitați stimularea sânilor prin pompare, jet de apă la nivelul lor, în timpul dușului, folosirea de sutiene sau bustiere.

sursa

alte Articole interesante