DescOPERĂ – Festivalul de muzică clasică în aer liber revine la Orheiul Vechi. Vezi programul evenimentului!

În perioada 15-17 iunie 2018, iubitorii de muzică, cultură și tradiții sunt invitați la cel mai grandios eveniment al anului desfășurat în zona Orheiul Vechi. Festivalul de muzică clasică în aer liber – DescOPERĂ revine cu cea de-a III-a ediție, în amfiteatrul natural de la Butuceni, care asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă. Festivalul va avea trei seri de spectacole.

separator

Află programul DescOPERĂ 2018:

  • Ziua 1 (15 iunie) ora 19.00 – monumentala cantată scenică Carmina Burana, cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff care va culmina cu fragmentul fundamental și arhicunoscut „O Fortuna”, inspirată dintr-o colecție copleșitoare de 300 de cântece scrise în perioada secolelor XII și XIII, Carl Orff compune în 1937 celebra cantată care poartă același nume ca și originalul literar. Opera va fi interpretată de soprano Tatiana Costiuc, maestru în artă, împreună cu tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean. Soliștii vor fi acompaniați de Capela Corală Academică „Doina” și orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Friedrich Pfeiffer.
  •  Ziua 2 (16 iunie) ora 19.00 – opera în patru acte – Nabucco, considerată cea care a statornicit reputația de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Subiectul urmărește evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare, la cea de libertate. Opera va răsuna în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia artistului Poporului Iurie Matei și va fi dirijată de Friedrich Pfeiffer. Nabucco de la Orheiul Vechi va vibra sub vocile soliștilor, corului, muzica orchestrei și interpretarea baletului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.
  • Ziua 3 (17 iunie) ora 19.00 – dedicată, în mod tradițional Regelui Valsului – Johann Strauss. Soliștii Tatiana Costiuc (soprano, maestru în Artă), Vitalie Cibotaru (bariton) și artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, dirijate de Friedrich Pfeiffer vor reinterpreta celebrul vals Dunărea Albastră – simbolul muzical al Austriei, compus în 1866.

Pe lângă faptul că vor descoperi magia sunetului, participanții la festival vor putea admira împrejurimile din trăsură sau din barcă, de-a lungul râului Răut, vor afla secretele pregătirii bucatelor tradiționale moldovenești, printre care zeamă, fripturică, scrob și mămăligă și vor avea ocazia să participe la master class-uri tradiționale.

Iată ce activități vor avea loc la pensiunile din Trebujeni (Orhei), în perioada 16-17 iunie

  • Agropensiunea Casa Verde (Trebujeni)– gazdele vor descoperi oameni talentați în ale cântecului și dansului. Printr-un master class fără precedent, cei prezenți vor învăța să interpreteze Doina strămoșească și vor deprinde, de asemenea, pașii dansurilor străvechi – ”Coasa”, ”Băsmăluța”, ”Padishpan” și ”Hora din bătrâni”. Programul va continua cu descoperirea gustului băuturii bahice, cu explicația parțială a tehnologiei de către oenolog. În programul de după amiază, participanții vor învăța să coacă plăcinte împletite, să împletească sarmale cu frunză de viță-de-vie, conform rețetelor specifice regiunii. De asemenea, în capul meniului va sta zeama cu tăiței de casă și un ingredient secret, care face deliciul îndrăgostiților de bucate și operă.
  • Agropensiunea Casa de sub Stâncă (Trebujeni) – gazdele vor transmite doritorilor obiceiul împletitului în pănușă. Această îndeletnicire a fost practicată din cele mai vechi timpuri inclusiv în satele din raionul Orhei. Tot la Casa de sub Stâncă, oaspeții se vor delecta dar și vor afla secretele pregătirii bucatelor tradiționale moldovenești, printre care zeamă, fripturică, scrob și mămăligă.

  • Agropensiunea Casa din Luncă (Trebujeni) – participanții la festival vor putea admira împrejurimile din trăsură sau din barcă, de-a lungul râului Răut, însoțiți de gazdele acestei agropensiuni. Tot aici, oaspeții vor putea gusta plăcintele și iepurașul la cuptor, compotul și vinul de producție locală.
  • Reședința Rotudnu (Butuceni) 
  • Epoca de Piatră (Brănești) 

Biletele sunt disponibile online pe iTicket.md și la Casele Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”,  Casele Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Casele Palatului Național „Nicolae Sulac”, Info – point Butuceni, Orheiul Vechi.

Prețul biletelor variază între 200 și 300 lei. Biletele pentru studenți și pensionari – 150 lei. Copiii până la 11 ani intră gratuit.

Transportul este asigurat în mod organizat!

Festivalul DescOPERĂ face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a brandului național Vinul Moldovei. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la master-class-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului. Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și găzduit de Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul este susținut de către partenerii strategici – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

alte Articole interesante