Voci de aur la unicul festival de operă în aer liber – DescOPERĂ! Află care sunt surprizele muzicale din fiecare zi a evenimentului!

Cel mai grandios eveniment al anului desfășurat în zona Orheiului Vechi își deschide porțile pentru spectatori și toți cei pasionați de muzică. De pe 14 până pe 16 iunie 2019, pentru al patrulea an consecutiv, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi va găzdui unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est: DescOPERĂ.

separator

Festivalul DescOperă este un eveniment muzical inedit, care scoate opera și muzica clasică din scena tradițională și o aduce în sânul naturii. Timp de 3 zile, spectatorii vor avea șansa să se bucure de vremea frumoasă, aerul curat, priveliștea mirifică și muzica clasică, interpretată live într-o scenă improvizată. Anul acesta, vizitatorii vor  asista la  spectacole muzicale cu artiști renumiți din țară și de peste hotare. Spectacolele vor fi dirijate de Friedrich Pfeiffer din Austria și Tiberiu Soare din România.

Printre artiștii care vor evolua în acest an la DescOPERĂ se numără soprana Valentina Naforniță, solistă la Opera de Stat din Viena, care va interpreta rolul Adinei, în opera ,,Elexirul Dragostei”, dar și Ana Cernicova, solistă la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care va fi soprană în compoziția Perpetuum Mobile, de Straus.

Alți artiști care vor evolua în cadrul festivalului sunt: Florin Guzgă (România), Mihai Dogotari (Viena), Iurie Maimescu (Moldova), Tatiana Dulghier, Ljubica Vranes (mezzo soprano, Serbia), Vladimir Dragoș (Moldova), Rusanda Panfili (vioară, Viena), Sergiu Mușat (clarinet), Main Gheras (nai) ș.a.

Tradițional, cele 3 zile ale festivalului aduc compoziții muzicale diferite, iar iubitorii de muzică clasică pot alege între concerte simfonice, opere, rapsodii sau alte genuri de muzică. Prima zi a festivalului aduce în scenă capela corală, în cea de-a doua zi, în scenă, va fi pusă opera. Dacă în anii precedenți, între stâncile rupestre de la Butuceni au răsunat opere precum Carmen, Rigoletto sau Carmina Burana, anul acesta opera ,,Elixirul Dragostei” este cea care va încânta auzul și inimile spectatorilor. Festivalul se va încheia cu compoziția Perpetuum Mobile, de Straus.

Iată, mai jos, programul pentru cea de-a patra ediție, care se va desfășura de pe 14 până pe 16 iunie:

14 iunie, ora 19.00 – Deschiderea oficială a festivalului la teatrul de vară Butuceni, cu compoziția Rapsodii de Butuceni

Soliști: 

Rusanda Panfili (vioară), Viena
Sergiu Mușat (clarinet)
Main Gheras (nai)
Capela Corală Academică „Doina”, dirijor- Ilona Stepan
Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijor Friedrich Pfeiffer (Austria)

– 15 iunie, ora 19.00, Elixirul Dragostei

Gaetano Donizetti, operă în două acte.
Dirijor, Tiberiu Soare, România
Regizor, Rodica Pitireanu

Roluri și interpreți:

Adina – Valentina Naforniță
Nemorino – Florin Guzgă, România
Belcore – Mihai Dogotari
Dulcamara – Iurie Maimescu
Gianetta – Tatiana Dulghier

16 iunie, ora 19.00, Închiderea festivalului, compoziția Perpetuum Mobile, de Straus

Soliști: 

Ljubica Vranes, mezzo soprano, Serbia
Vladimir Dragoș, bariton
Ana Cernicova, soprană
Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijor Friedrich Pfeiffer (Austria)

Bilete și informații sunt disponibile la Casele Teatrului Național de Operă și Balet, Casele Filarmonicii, Casele Palatului Național, Info-point Butuceni și online pe iTiket.md

Important! Nu rata ocazia de a lua bilet pe iticket.md la preț redus, până la 15 mai, pentru Opera ,,Elixirul Dragostei”.

Festivalul de muzică clasică în aer liber DescOPERĂ a pornit de la  ideea valorificării celei mai vizitate destinații turistice din Moldova, Orheiul Vechi și este singurul eveniment de acest gen din Europa de Sud Est. Satul Butuceni, locația festivalului, este parte a Rezervației Cultural Naturale „Orheiul Vechi” și asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă. De asemenea, festivalul DescOPERĂ aduce vizitatori și turiști care pot vizita siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute. Pentru a stimula turismul rural, în perioada desfășurării festivalului, pensiunile rurale din satele Butuceni și Trebujeni organizează masterclass-uri culinare inedite, ateliere de meșteșugărit, excursii cu căruța, barca și oferă biciclete pentru a face experiența rurală de neuitat și a extinde șederea turiștilor în regiune. Anual, festivalul este vizitat de peste 5.000 de turiști locali și străini din țări precum Suedia, Germania, Austria și România.

Numărul total de artiști implicați în cele trei seri de spectacol depășește cifra de 500. Organizatorii evenimentului sunt: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Gazda evenimentului: Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi

Partener Local: Eco-Resort „Butuceni”

Evenimentul este susținut de către partenerii strategici USAID, Guvernul Suediei UK, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova și Wine of Moldova.

Pagina web a evenimentului: www.descopera.md

alte Articole interesante