Despre sistemul medical german, din spusele unei mame stabilite în această țară

După ce postarea medicului pediatru Mihai Stratulat a devenit virală pe rețelele de socializare, mai multe mămici au început să-și împărtășească experiența cu micuții lor, fiind știut faptul că infecțiile virale respiratorii, pneumoniile, bronșitele sunt mult mai răspândite în rândul copiilor și mulți dintre părinți sunt deseori nevoiți să apeleze de urgență la ajutorul medical calificat.

separator

O mamă stabilită în Germania, deranjată de nelegiurile din sistemul medical de acasă, și care a dorit să își păstreze anonimatul, ne-a trimis la redacție un mesaj, în care s-a hotărât să puncteze câteva detalii în legătură cu procedura de acordare a serviciilor medicale în această țară. Iată ce ne-a comunicat (poate și alte mămici doresc să își expună părerea):

,,E strigător la cer, în timp ce nemții duc o luptă aprigă cu fenomenul de ,,rezistența  bacteriilor la antibiotice”, sistemul medical din Moldova încurajează spitalizarea și administrarea antibioticelor în lipsa unor indicații evidente pentru tratament. Însă, se știe că apariția tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice este unul dintre cele mai de temut fenomene în domeniul științei și medicinei din întreaga lume. La fel stau lucrurile și în alte țări europene, dar și în SUA.

Oare acest lucru, administrarea abuzivă și nemotivată a remediilor antibiotice, nu înseamnă indiferență, genocid?! Oare unde se va ajunge? Problema ține, mai degrabă, de sistemul medical, și nu de medicii care activează în R. Moldova. ,,Peștele de la cap se strică”. De câțiva ani, de când mă aflu împreună cu copiii mei în Germania, am reușit să fac cunoștință cu sistemul medical de aici, având copii mici. Orice mamă cunoaște, în primii 7-8 ani de viață ai copilului, vizitele la medic sunt mai frecvente și deseori necesare. Ce pot spune despre sistemul medical german, atât cât am reușit să îl cunosc, pe măsura problemelor cu care m-am confruntat:

Am fost la medic cu cel mic, avea o răceală, o infecție virală. În Germania poți suna la medic, cu siguranță, cineva îți răspunde de fiecare dată. În funcție de severitatea simptomelor, dacă copilul se simte mai rău, ești programat la medic în aceeași zi. Medicul, după ce a examinat copilul, cu febră 38, mi-a zis să merg acasă și să-i dau să bea apă. Atât! Nu se dă o listă lungă cu medicamente. Inițial eram înfuriată, ulterior însă m-am obișnuit (și chiar am primit binevenită) recomandarea constantă a medicilor, de a merge acasă și a bea apă pentru diverse probleme de sănătate. Dar asta e! Medicii germani îți sugerează mai degrabă să te hidratezi și, în nici un caz, nu administrează antibiotice ,,după ureche”, foarte rar o fac, și numai în anumite cazuri, întrucât, spuneam mai sus, se duce o luptă crâncenă cu ,,rezistența la antibiotice” și administrarea inutilă de medicamente. Iar primul antibiotic de elecție, fie că e vorba despre angină, cistită, otită, la adulți și la copii, este ,,ampicilina” sub formă de comprimate.

Mai mult, copilului cu infecție virală nu i se administrează nici medicamente pentru febră. Febra este un mecanism de apărare împotriva virozei, de aceea medicul a prescris ,,paracetamol”, dar m-a atenționat să i-l dau copilului doar dacă are febra mai mare de 38,5 și se simte rău, este moleșit, doarme într-una sau face convulsii (nu se prescrie analgin+dimedrol, în caz de febră înaltă, paracetamol și alte denumiri comerciale de 3 ori pe zi! orice medicament care scade febra în caz de viroză, lungește durata de boală și predispune la apariția complicațiilor). Când copilul avea tuse, același lucru, mi-a spus să îi dau să bea suficiente lichide, să îl hidratez, un sirop ușurel de tuse, și în cazul în care nu-i trece, să revenim.

Dar, (dragilor!), în Germania nu poți ajunge internat în spital ,,cu una, cu două”. Sunt spitalizate doar cazurile grave, iar unul din motive este folosirea rațională a banilor publici.

Sursele financiare adunate din contribuțiile plătite de către angajați, pentru serviciile de asigurare medicală, sunt direcționate în mod eficient către cazurile care au cu adevărat nevoie de spitalizare, intervenții chirurgicale, maternități, servicii medicale acordate copiilor, vârstnicilor etc.”

alte Articole interesante