Dieta pentru persoanele cu ficat gras

Steatoză hepatică non-alcoolică sau ficatul gras afectează până la 30% din populație și mărește riscul de fibroză hepatică, de ciroză, precum și de diabet sau de afecțiuni cardiovasculare. Scăderea în greutate este recomandată în caz de steatoză hepatică, însă pentru a scapă de kilogramele în plus, pacientul trebuie să adopte o dietă sănătoasă, dar să practice totodată și sport în mod regulat.

separator

Pacientul care este diagnosticat cu steatoză hepatică non-alcoolică trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce cantitatea de grăsimi de la nivelul ficatului. Din păcate, nu există un tratament medicamentos care să vindece această problema, însă din fericire, steatoză hepatică nu este o boală ireversibilă. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, a unei diete adecvate și prin practicarea unui sport în mod regulat, pacientul va reuși să elimine depozitele de grăsime de la nivelul ficatului.

Dietă recomandată pacienților cu steatoză hepatică este una bogată în acizi mononesaturați, precum dietă mediteraneană.

Dietă trebuie să fie săracă în grăsimi săturate (de origine animală) și bogată în grăsimi nesaturate (de origine vegetală), fără alimente procesate și carbohidrați cu indice glicemic mare. Cea care respectă aceste principii este dietă mediteraneană ce asigura o longevitate semnificativ mai mare celor care o adopta.

Se recomandă consumul de legume și fructe proaspete, care scad nivelul seric al grăsimilor. Că sursă de carbohidrați se preferă cerealele integrale care au indice glicemic scăzut și cresc aportul de fibre.

Că sursă de proteine se preferă carnea de peste și pui, brânzeturile cu mai puțîn de 30% grăsime, leguminoasele (fasole, mazăre).

Se preferă uleiul de măsline în locul altor surse de grăsime, dar și uleiul de peste care scade trigliceridele și totodată conține Omega 3. Se recomandă consumul de nuci și semințe în stare crudă ( migdale, fistic semințe de dovleac, caju de câteva ori pe săptămâna).

Analizând “piramidă alimentară” specifică dietei mediteraneene, se observă că alimentele acesteia sunt sănătoase și se axează pe:

Consumul zilnic de alimente precum: legume, fructe, produse din cereale integrale (făînă integrală), ulei de măsline, fasole, nuci, leguminoase și semințe, ierburi și condimente.

Consumul săptămânal de: carne de pui, ouă, brânză, iaurt, peste și fructe de mare.

Consumul lunar de: carne roșie (vită, porc, vânat, miel) și dulciuri.

Se recomandă, în dietă meditaraneana adoptată de pacienții cu steatoză hepatică, evitarea următoarelor alimente și ingrediente nesănătoase:

Zaharuri: sucuri, dulciuri, bomboane, înghețată și orice alt aliment care conține zahăr sau alți îndulcitori artificiali.

Cereale rafinate: pâine albă, paște.

Grăsimi trans: se regăsesc în margarină și într-o serie de alimente procesate.

Uleiuri rafinate: ulei de canola, ulei de soia.

Carne procesată: mezeluri, cârnați.

În ceea ce privește hidratarea, pacientul care urmează dietă mediteraneană ar trebui să consume apă din belșug. Se permite și consumul moderat de vin roșu, însă nu mai mult de 1 pahar pe zi.

Cafeaua și ceaiul sunt permise, însă nu îndulcite cu zahăr sau miere. De asemenea, sucurile și alte băuturi îndulcite sunt complet interzise.

Studiile făcute în domeniu au arătat că, și fără scăderea în greutate, dietă mediteraneană reduce steatoză hepatică și îmbunătățește totodată rezistență la insulină, reducând astfel riscul de diabet la care e expus pacientul cu boală de ficat gras.

sursa

alte Articole interesante