Din 1 aprilie, Moldova nu mai poate exporta ,,șampanie”, „cognac” şi „cahor”. Iată care este motivul

Din 1 aprilie 2018, Republica Moldova nu va mai produce și exporta producție alcoolică sub denumirile geografice occidentale după locul de proveniență Champagne, Cognac şi Cahors – „șampanie, cognac şi cahor. Conform Acordul de Asociere, semnat în anul 2014, Republica Moldova a beneficiat de o perioadă de grație de cinci ani, timp în care producătorii urmau să ajusteze producția autohtonă la standardele UE.

separator

Secretarul de stat, în domeniul politicilor și produselor de origine vegetală, Vasile Luca a informat că suntem la finele perioadei de tranziție pentru dreptul de utilizare a mărcilor străine, iar specialiștii din cadrul ministerului lucrează asupra reglementării legislației.

Potrivit Acordului semnat cu UE, Republica Moldova trebuie să asigure un grad înalt de protecție a peste 3,2 mii de indicații geografice europene pentru produsele alimentare, vinuri şi băuturi alcoolice. Scopul documentului este de a spori protecția consumatorilor, astfel încât aceștia să nu fie induși în eroare referitor la locul de proveniență a produselor.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, atenționează, că în conformitate cu legislația, din 1 aprilie curent, organismele de certificare nu vor mai produce certificate cu mărci străine, iar orice încercare de comercializare și export a acestora va fi pedepsită conform legii.

În Republica Moldova sunt utilizate denumiri alternative pentru următoarele vinurile de „șampanie”- vin spumant, „coniac”- divin şi „cahor”- pastoral.

sursa: www.realitatea.md

alte Articole interesante