Doar doi rinoceri albi nordici au mai rămas în lume

Comunitatea ştiinţifică a creat cu succes doi embrioni de la ultimii rinoceri albi nordici rămaşi în lume, evenimentul având o semnificaţie crucială, având în vedere faptul că oamenii de ştiinţă duc o luptă contra cronometru pentru a salva specia de la dispariţie, scrie CNN, transmite mediafax.ro.

separator
Ultimii doi rinoceri albi nordici rămaşi în lume, Fatu şi Najin, sunt două femele care trăiesc la centrul de conservare Ol Pejeta din Kenya. Ultimul mascul, Sudan, a murit anul trecut şi a stârnit îngrijorare în comunitatea ştiinţifică internaţională, ducând la speculaţii că specia este pe punctul de deveni extinctă. În plus, cele două femele rămase nu sunt fertile.

Totuşi, cercetătorii au anunţat miercuri că au fertilizat cu succes embrionii colectaţi de la cele două femele, aceştia fiind creaţi luna trecută. În curând, cei doi embrioni vor fi transferaţi către o mamă surogat.

Anunţul cercetărilor reprezintă doar o mică parte din procesul îndelungat de salvarea a speciei de la extincţie, relatează CNN, potrivit mediafax.ro.

Najin şi Fatu nu pot duce o sarcină, aşa că embrionii vor fi transferaţi la o altă femelă care va fi folosită drept surogat.

„În urmă cu cinci ani, producerea de embrioni de rinoceri albi nordici părea un lucru aproape de neatins, dar astăzi am reuşit imposibilul”, a spus Jan Stejskal de la grădina zoologică Dvůr Králové, unde cele două femele au fost născute.

alte Articole interesante