Doi soți din Drochia sunt singurii legumicultori certificați eco în Moldova. Cultivă 20 de hectare cu diverse legume

De la pepene verde, roșii și castraveți până la ceapă, morcovi și cartofi. Practic, toate legumele și-au găsit loc pe câmpurile gospodăriei țărănești a Mariei Darii, care deja de peste 20 de ani își dedică viața agriculturii. La nordul țării, la 7 km de satul Chetrosu din Drochia, anual sunt plantate și crescute 15 hectare de culturi ecologice, fără chimicale.

separator
„Dorim să contribuim la dezvoltarea unei generații sănătoase”

„Practicăm cu soția agricultură din anul 98, ambii având studii în domeniu. Producem legume în sere pe circa 0,5 hectare și în câmp deschis 6,5 hectare. Pe lângă acestea, mai producem și alte culturi, suprafața totală destinată exclusiv agriculturii ecologice este de 15 hectare. Am plantat de toate: ardei, castraveți, roșii, sfeclă roșie, cartofi, ceapă, morcov. Suntem îndrăgostiți de agricultură, de natură, de plante, și ne-am dorit să demonstrăm această dragoste prin producerea legumelor eco. Zi și noapte ne gândim la aceste plante, de ce au nevoie. Nu banii sunt cei ce decid totul, mult mai important este mediul și sănătatea, iar aportul pe care îl aducem prin producerea legumelor de calitate cred că este substanțial”, spune Tudor Darii.

Au creat „un mic eden pentru nepoți”

„În anul 2009, când s-a născut prima nepoțică și avea alergie la mai multe produse, am decis că trebuie să ajutăm și alți copii să se dezvolte sănătoși, consumând organic. De atunci și am început convertirea în sistemul organic. Furnizăm legume organice în grădinițele, școlile, azilurile de bătrâni și piețele locale din zonă. Avem și cumpărători fideli din Chișinău, care cumpără sute de kilograme, personal deja de 3 ani nu am mers la piața din Chișinău. Nu avem volume atât de mari încât să mergem la piața din capitală. Soția gestionează afacerea, cred eu, ea răspunde de comercializare. Ideea de a produce ecologic tot ei i-a venit. Nici când produceam convențional nu prea efectuam tratamente, dar dacă putem să producem totul organic, ce ne oprește s-o facem. Copii ne susțin și se bucură că avem așa o pasiune frumoasă, iar nepoțeii abia așteaptă vacanța să vină să exploateze terenurile cu legume și serele. Am creat acest refugiu ecologic pentru ei. Suprafața totală a exploatației legumicole este de aproape 20 de hectare, unde avem depozite frigorifice, o mică livadă și altele. Am deschis și un magazin pentru a vinde produsele”.

Fertilizare naturală a solului, prășit mecanic, cu sapa, sau motosapa, remedii naturiste pentru dăunători, irigare – astfel soții Darii își mănuiesc activitatea punând la dispoziție legume cultivate sănătos.

Citește mai multe pe agrobiznes.md

alte Articole interesante