Fiecare al doilea produs alimentar fabricat în Ucraina este contrafăcut sau falsificat, potrivit unui expert ucrainean

Fiecare al doilea produs alimentar din Ucraina este contrafăcut sau falsificat. Despre asta vorbește directorul Asociației comercianților cu amănuntul din Ucraina, Alexei Doroșenco în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „Kiev” din Ucraina, scrie bani.md.

separator
Pentru Republica Moldova, problema devine cu atât mai actuală, cu cât importurile de produse fabricate în Ucraina sunt în creștere, iar un mecanism funcțional care ar garanta calitatea produselor importate, pînă ca acestea să ajungă pe rafturile magazinelor, nu există. La importul produselor ucrainene în Moldova nu se face vreo analiză de laborator care să verifice dacă acestea corespund sau nu normelor.

,,Astăzi, fiecare al doilea produs pe care îl vedem într-un magazin sau pe piață este fie contrafăcut, fie falsificat. Desigur, același lucru este valabil și cu referire la meniul de la școală, produse servite copiilor la prânz sau la micul dejun”, a declarant Doroșenco, menționând că vorbește despre toate produsele alimentare din Ucraina, fără excepție.

Și instituțiile internaționale remarcă scăderea calității produselor ucrainene. Potrivit celui mai recent clasament Forbes „Made in Country Index”, care poziționează țările lumii în funcție de calitatea produselor, Ucraina a ocupat în anul 2018 locul 45 (cu 35 de puncte), a opta poziție de la sfârșitul clasamentului. Pe primele poziții s-au clasat state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit jurnal.md, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, se arată îngrijorat de creșterea importurilor din Ucraina a produselor lactate și a celor din carne, în defavoarea producătorilor autohtoni.

Potrivit oficialului, în primele patru luni ale anului 2019, a crescut importul din Ucraina, comparativ cu perioada similară din 2017, a cărnii de pasare – de două ori; lapte și smântână din lapte neconcentrate – aproape de patru ori, înghețată – cu 75%.

„Aștept acum statistica de la producătorii autohtoni de sucuri și conserve. Înțeleg că tendința este aceeași. Tot mai des observ cum în supermarketuri tot mai puțin se vând bomboanele moldovenești, iar rafturile sunt ocupate de dulcuri din țara vecină. Este alarmant ceea ce se întâmplă. După fiecare producător autohton sunt locuri de muncă pentru cetățenii noștrii, care foarte puțin au rămas în Moldova”, a menționat Alexandru Slusari.

„Suntem în mare întârziere cu acțiunile de protejare a producătorilor autohtoni. Avem sarcina să remediem situația cât mai urgent”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.

alte Articole interesante