Află ce tip de ten ai şi cum trebuie să-l îngrijeşti!

Nu ştii ce tip de ten ai, cum şi cu ce să ţi-l îngrijeşti? Noi îţi venim în ajutor pentru a descoperi împreună în ce categorie se încadrează  tenul tău, care sunt metodele de întreţinere a lui şi ce produse cosmetice nu ar trebui să lipsească din trusa ta de machiaj.

separator

Tenul uscat

Este tipul de ten care se caracterizează printr-o piele subţire, sensibilă, cu tendinţa de cojire. Dacă te numeri printre cei cu tenul uscat încercă să foloseşti produse cu efect hidratant şi emolient. Curăţirea acestui tip de ten se face folosind laptele demachiant sau o cremă grasă, apoi ştergând pielea cu infuzie de tei, nalbă sau muşeţel. Încearcă să eviţi săpunurile, apa caldă sau apa calcaroasă, pentru că aceste modalităţi de curăţare îţi vor usca tenul şi mai tare.

Metode simple de îngrijire a tenului uscat:

  • Spălăturile cu apă de ovăz sau cu apă de tărâţe de grâu sunt un remediu bun pentru curăţarea tenului uscat.Pentru aceasta, pune o lingură de făină de ovăz sau de tărâţe de grâu într-un litru de apă rece şi spală bine tenul. După care lasă-l să se zvânteze  şi apoi aplică o cremă hidratantă;
  • Şterge zilnic tenul uscat cu un tampon îmbibat în lapte dulce;
  • Şterge tenul seara cu un tampon îmbibat în gel de Aloe Vera şi lasă să acţioneze peste noapte fără să îl îndepărtezi;
  • Pentru calmarea tenului iritat dar şi pentru vitaminizare şi hidratare, şterge pielea cu suc proaspăt de struguri albi, acrişori. Lasă să se zvânte, apoi spală cu apă călduţă în care mai adăugă puţin bicarbonat de sodiu;
  • Tamponează pielea, după demachiere, cu o loţiune preparată din 2 linguriţe de tinctură de gălbenele şi 100 ml de apă de trandafiri;
  • Pentru tenul uscat, sunt indicate băile de aburi făcute cu infuzie de muşeţel sau salvie.

Tenul normal

Acest tip de ten se caracterizează prin pielea suplă, moale, catifelată, cu pori foarte puţin vizibili şi fără exces de sebum. 

Tenul normal

se spală cu apa rece sau călduţă, fiindcă apa caldă sau fierbinte îl deshidratează. Pentru acest tip de ten este preferabil, să foloseşti apă de ploaie, apă minerală sau chiar distilată.

Metode simple de îngrijire a tenului normal:

  • Pentru curăţare foloseşte, de două ori pe săptămână, săpun cu pH neutru, iar în rest loţiuni naturale, cum ar fi, spre exemplu, sucul proaspăt de struguri albi, acrişori.
  • Fulgii de ovaz înmuiaţi în apă distilată pot constitui un agent excelent de curăţare pentru tenul normal. Aplică fulgii pe faţă, gât şi decolteu, lasă-i circa 30 de minute, apoi clăteşte pielea cu apă rece.
  • După curăţare, şterge pielea cu un tampon de vată îmbibat în infuzie de flori de tei, muşeţel sau nalbă şi aplică o cremă adecvată tipului de ten.
  • Dacă ai te

    nul normal

    ,

    ziua foloseşte o cremă hidratantă, iar seara, după demachiere, aplică numai în jurul ochilor şi gurii o cremă grasă.

Tenul gras

Este tenul cu pori dilataţi, cu exces de sebum, pe care apar frecvent puncte negre şi coşuri. Curăţă pielea cu săpun medicinal şi cu apă cât se poate de fierbinte, ca să se dizolve grăsimea.

Metode simple de îngrijire a tenului gras:

  • Amestecă două linguri de tărâţe de grâu, o lingură de mălai şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi umezeşte pasta obţinută cu apă fiartă şi răcită. Freacă uşor pielea cu această pastă, după care clăteşte;
  • Prepară o pastă omogenă din făină de migdale şi apă minerală şi aplică pe ten, gât şi decolteu. Lasă să se usuce, apoi freacă uşor cu mâna, pentru a o îndepărta. Clăteşte după aceea pielea cu apă caldă. Această pastă se recomandă în special tenurilor cu pori dilataţi, predispuse la apariţia punctelor negre şi acnee;
  • După curăţare, periodic, poţi pune comprese cu infuzie sau decoct din plante medicinale. Aceste comprese le poţi lăsa pe piele circa 10 minute.
  • Şterge tenul cu suc proaspăt de struguri. Stoarce câteva boabe de struguri, îmbibă un tampon de vată în acesta şi şterge faţa, gâtul şi decolteul. Lasă să se  usuce, apoi spală cu apă caldă, în care ai adăugat puţin bicarbonat de sodiu.

Tenul mixt

Acesta este tipul de ten cel mai des întâlnit, prezentând atât zone grase, cât şi uscate. Pe obraji şi gât se găseşte, de obicei, o piele uscată, deshidratată, iar în rest, pe frunte, pe nas, pe lângă nas şi pe bărbie, o piele cu exces de sebum.

De aceea, întreţinerea acestui tip de ten se va face separat, pe zone distincte. În cele cu piele uscată se vor aplica tratamente adecvate acestui tip de ten, iar în cele cu piele grasă şi exces de sebum tratamente pentru tenul gras, enumerate mai sus.

  • Metodă foarte interesantă, destinată tenurilor mature, este următoarea: fă băi de aburi în care adaugă 10 picături de ulei de muşeţel, 2 picături de ulei de lavandă şi 2 linguriţe de ulei de măsline. Efectele sunt remarcabile după prima aplicare.

Pielea de pe corp se îngrijeşte la fel ca şi tenul. Ce face bine tenului, face bine şi pielii  întregului corp. Când faci baie în cadă, adaugă în apă un săculeţ sau un ciorap cu tărâţe de grâu. Vei avea o piele catifelată şi plină de prospeţime.

Fii mereu frumoasă şi ai grijă de tenul tău!

Text: Cristina Mihalachi

 

Greșeala frecventă care duce la apariția ridurilor

Greșelile legate de modul în care dormim pot provoca apariția ridurilor. Un expert împărtășește cea mai bună poziție anti-îmbătrânire pe care trebuie să o adoptăm atunci când dormim, scrie dcmedical.ro.

Somnul de frumusețe, real

Somnul de frumusețe este un concept foarte real, potrivit experților, care au dezvăluit acum cea mai bună poziție de somn pentru a preveni formarea ridurilor pe față. Toți știm importanța unui somn odihnitor. Dar știați că acesta poate afecta și sănătatea pielii?

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire, mai puțin elastică și mai fragilă. În timp ce îmbătrânirea este o parte naturală a vieții, liniile fine și ridurile sunt o preocupare majoră pentru mulți. Dar se pare că somnul de frumusețe poate ajuta cu adevărat.

Potrivit Fundației pentru Somn, somnul insuficient poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce poate afecta calitatea și rezistența colagenului. Și experții susțin că anumite poziții de somn pot agrava situația și pot stimula semnele vizibile ale îmbătrânirii.

Cine este mai expus la a dezvolta riduri

Rebecca Swain de la Winstons Beds a explicat că lenjeria de pat și pernele pot contribui la apariția prematură a ridurilor.

„Când pielea se freacă de perne sau lenjeria de pat în timpul nopții, poate provoca apariția prematură a ridurilor și liniilor, în special în jurul ochilor și gurii. Din fericire, schimbările simple în rutina de noapte pot preveni îmbătrânirea prematură, inclusiv dormitul pe spate în loc de burtă sau lateral”, a explicat Rebecca Swain, potrivit Mirror.

Cea mai rea poziție pentru frumusețe

Potrivit Rebeccăi, dormitul cu fața în jos este considerat „cea mai proastă poziție” de către experți. Acest lucru este din cauza faptului că a avea întreaga față apăsată într-o pernă poate duce la schimbări „cronice” ale pielii, contribuind la apariția excesivă a ridurilor.

Dormitul pe lateral nu este mult mai bun. Acesta întărește ridurile verticale precum cele de pe frunte care pot fi dificil de redus odată formate.

Care este cea mai bună poziție pentru a preveni apariția ridurilor

Prin urmare, cea mai bună poziție pentru „o piele prelungită și tânără” este pe spate. Acest lucru vine după ce Neil Stanley, autorul cărții „How To Sleep Well”, a dezvăluit că poziția cea mai comună pentru adulți în timpul somnului este poziția fetală, pe o parte cu genunchii strânși, cu 41% dintre adulți adormind în această poziție.

Cu toate acestea, el a fost de acord că dormitul pe spate este de fapt „poziția ideală” deoarece poate reduce presiunea asupra mușchilor și articulațiilor – cu condiția să nu aveți probleme de apnee în somn sau sforăit. A remarcat, de asemenea, că dormitul pe burtă oferă foarte puține beneficii.

„Încercați să nu dormiți pe burtă, este cea mai proastă poziție pentru odihnă profundă. Dacă dormiți pe o parte, puneți o pernă între picioare, deoarece aceasta aliniază șoldurile astfel încât să fie mai puțin probabil să fiți deranjați de durerile de spate.

Încurajez pacienții să învețe să doarmă pe spate, cu o pernă sub genunchi. Există mai puțină tensiune asupra corpului, nu vă zvârcoliți și nu îmbătrâniți pielea, iar cremele de noapte sunt absorbite și funcționează mai bine”, a explicat consilierul pentru somn Sammy Margo.

Inovație și calitate: Viorica Cosmetic, Laureată a 15 Premii în Competițiile Internaționale din 2023

Cu o prezență remarcabilă la cele mai prestigioase concursuri internaționale din industria beauty, Viorica Cosmetic a obținut peste 15 premii în anul 2023. Afirmându-se în competiția acerbă a produselor de îngrijire a pielii, producătorul autohton a adus acasă distincții impresionante precum „Best Organic Skincare Product”, „World Quality”, „Best Natural Beauty Product”, „Best New Body Care Product” și „Best New Natural Face Product”.

Printre cele mai notabile distincții se numără cele două premii obținute de crema de corp cu 10% unt de canabis la Global Green Beauty Awards din Londra, unde a fost onorată cu titlul de „Gold Winner” în categoriile „Cel mai bun produs din cânepă” și „Cel mai bun produs nou pentru îngrijirea corpului”. De asemenea, crema de mâini cu 15% unt de canabis a primit distincția „Silver Winner” la categoria „Cel mai bun produs din cânepă”, consolidând poziția Viorica Cosmetic în topul inovației în îngrijirea pielii.

Șamponul și masca hidratantă pentru păr uscat și deshidratat au fost laureate la concursul Monde Selection International Quality Institute Since 1961 – 2023 din Belgia, la categoria „Calitate Mondială”. Această recunoaștere subliniază angajamentul companiei Viorica Cosmetic pentru calitate și inovație în industria de îngrijire a părului.

Serul anticădere pentru scalp a primit titlul de „Gold Winner” în nominația „Cel mai bun produs natural pentru păr” la concursul Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie. 

O altă mențiune remarcabilă este crema contur ochi Anti-Age, desemnată Smart Product în raportul anual CosmoTrends din Italia, o distincție prestigioasă care evidențiază inovația și eficacitatea produselor Viorica Cosmetic. Această cremă a fost aleasă din cele peste 400 de companii participante din întreaga lume, confirmând standardele ridicate impuse de companie.

Viorica Cosmetic se remarcă și la Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie, unde serul Elixir Vitis Vinifera Anti-Age a obținut nominația „Cel mai bun produs natural Beauty”.

Spuma purificatoare și crema de corp rejuvenantă au fost distinse la categoria „Natural & Organic”, crema revitalizantă contur ochi a fost premiată la categoria „Cel mai bun produs organic pentru ochi”, iar crema-gel hidratantă SPF20 a fost onorată cu titlul „Highly commended” la categoria „Cel mai bun produs organic de îngrijire a pielii” la Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie. 

Secretul celor 15 premii obține de Viorica Cosmetic rezidă în abordarea inovatoare și în utilizarea de ingrediente de cea mai înaltă calitate, obținute de pe propria eco-plantație „Viopark”. Aici, zeci de specii de plante sunt cultivate pentru a servi drept materie primă pentru produsele cosmetice marca Viorica.

Compania beneficiază, de asemenea, de contribuția unei echipe științifice formate din biologi, fitochimiști și dermatologi, care gestionează toate etapele de creare a produselor Viorica Cosmetic.

Un aspect remarcabil este dezvoltarea și patentarea complexului antioxidant, Viephenol, obținut din semințe de struguri, cu o acțiune antioxidantă de 50 de ori mai puternică decât vitamina C și de 20 de ori mai eficientă decât vitamina E. 

Cu peste 1300 de ingrediente dăunătoare interzise în Uniunea Europeană, Viorica Cosmetic depășește standardele de siguranță, renunțând benevol la alte 600+ componente permise, dar considerate nesigure pentru sănătatea pielii. Această abordare responsabilă subliniază angajamentul ferm al companiei față de sănătatea și bunăstarea consumatorilor săi.

Cu o prezență în peste 10 țări, inclusiv în Elveția, Estonia, Letonia, Lituania, România, Canada, Senegal și Taiwan, Viorica Cosmetic a devenit un brand căutat la nivel mondial, oferind produse inovatoare și de încredere în domeniul îngrijirii pielii. 

#sfatuldefrumusete: Scapă de pete pigmentare și riduri – introdu retinoizii în rutina ta zilnică

Cea mai importantă, dar și cea mai expusă parte a pielii nostre rămâne tenul, care intră aproape tot timpul în contact cu factorii externi. Alimentația dezordonată, lipsa unui program de somn suficient, poluarea sau utilizarea produselor cosmetice neadecvate tipului nostru de ten duc la îmbătrânirea prematură a pielii și la instalarea imperfecțiunilor, cum ar fi acneea, punctele negre, petele sau ridurile.
Dacă îți dorești să te bucuri pentru cât mai mult timp de un ten luminos, curat și să ții la distanță amprentele timpului, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai avea nevoie pentru a avea tenul perfect, mereu dorit de tine.
Sfaturi de la medicul Ana Nedelciuc, Medic dermato-cosmetolog!

Produsele din video le găsești în toate rețelele Farmacia Familiei sau HYPER DITA!

Află ce tip de ten ai şi cum trebuie să-l îngrijeşti!
Articolul anterior
Află ce tip de ten ai şi cum trebuie să-l îngrijeşti!
Articolul următor