Cum să scapi de vergeturi. Tratamente eficiente

Vergeturile pot apărea încă de la pubertate, atât la fete cât și la băieți, în perioada de creștere a taliei sau a creșterii în greutate într-un ritm mai accelerat. Aceste linii fine albe și sidefii se instalează când țesuturile situate sub epiderm, respectiv țesutul conjunctiv format în mare parte din colagen sunt tractionate în urma dezvoltării accentuate. Comparativ cu epidermul, adică stratul superficial al pielii, care este un țesut foarte elastic, colagenul nu este atât de rezistent și se distruge, formând cicatrici fine.

separator

Iată cum se clasifică vergeturile:

Vergeturile proaspete
La pubertate aproximativ 70% dintre adolescente fac vergeturi și 40% dintre băieți au vergeturi. La început vergeturile sunt roșii deoarece odată cu “agresarea” fibrelor de colagen și proteinelor din derm, se produce și dilatarea capilarelor învecinate cu acumularea în exces a sângelui, care determină culoarea roșiatică a vergeturilor noi apărute. Acesta este momentul în care se poate interveni cel mai bine terapeutic prin metode specifice, mai ales tratamentul laser, dar și aplicarea de extracte sau crème pe baza uleiului din germeni de grâu. Datorită conținutului de vitamina E și D, vitamine esențiale în sănătatea pielii, uleiul natural din germeni de grâu poate ameliora vergeturile proaspete sau cicatricile, prin aplicare zilnică pe locul afectat, timp de 2-3 luni. În plus, se recomandă îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și stimularea circulației sângelui, utilizând săpunuri, geluri și bureți naturali de exfoliere. Apoi se face masaj cu ulei din germeni de grâu de 2 ori pe zi: după duș și înainte de culcare. După absorbirea în piele a uleiului se recomandă masarea locurilor afectate și cu unt de shea, ale cărui proprietăți vor facilita hidratarea și estomparea aspectului nedorit. Dacă vergeturile sunt depistate precoce, tratamentele laser și mezoterapia aplicate pe fiecare vergetură în parte urmate de un tratament susținut local prin aplicarea cremelor emoliente pot fi eficiente, reducând aspectul neplăcut.

Vergeturile mature
Dacă nu se intervine la timp, prezența inflamației, a procesului de reparare și remodelare a colagenului sunt însoțite de o reducere importantă a densității celulelor producătoare de pigment melanocitele, astfel că odată cu trecerea timpului, vergeturile se maturizează și devin alb translucid, hipopigmentate. În afara aplicării uleiului de germeni de grâu și altor creme cu vitamina E, care și acestea pot estompa sau preveni parțial, nu există remedii specifice care pot preveni apariția vergeturilor la femeile însărcinate sau în perioadele de creștere accelerată.Vergeturile mai apr cu varsta si la nivelul sanilor sau din cauza curelor repetate de slabire, urmate de ingrasare. Cremele pot ameliora senzația neplăcută care însoțește vergeturile însă nu pot preveni în totalitate apariția vergeturilor acesta fiind un proces care are loc sub derm și nu la suprafața acestuia. Masajul endermologic este una din metodele moderne de tratament ulterior instalării acestora, ce  reduc semnificativ aspectul de vergetură și va reface stimula fibrele de colagen rupte, redand fermitatea pielii. Împachetările cu ceai verde, cafea, alge marine aduc un beneficiu substanțial pielii, dar nu fac minuni.

Tratementele eficiente sunt:

  • Microdermabraziunea

Implică un dispozitiv care suflă cu putere cristale pe piele, având efect de exfoliere prin care se îndepărtează delicat stratul superficial de piele, determinând creșterea unor celule noi, elastice. Pe lângă microdermabraziune, asupra vergeturilor s-a constatat și efectul benefic al cremelor pe bază de alfa hidroxiacizi. Aceștia stimulează regenerarea celulară secundară eliminării celulelor din stratul superficial. Astfel ajung la suprafața celulele mai sănătoase care au rezistență crescută, îmbunătățindu-se astfel aspectul pielii. Metodele terapeutice includ și aplicarea retinoizilor topici (derivați din vitamina A).

  • Peelingul chimic

Înlătură straturile superficiale ale pielii, la suprafața rămânând celulele profunde care conferă pielii un aspect mai frumos. Un alt aspect este acela că peelingul chimic stimulează sinteza colagenului, îmbunătățind textura pielii. În funcție de profunzimea straturilor de piele îndepărtate, peelingurile sunt moderate, superficiale sau profunde. Pentru un rezultat satisfăcător, peelingul se repetă la anumite intervale de timp. Peelingul superficial este bine tolerat, având rezultate vizibile doar după mai multe ședințe. Peelingul cu acid glicolic un extarct din trestie de zahăr stimulează producția de colagen. El poate fi administrat și în doze mai mari de către dermatolog.

  • Peelingul mediu cu acid tricloracetic

Este cel mai utilizat în cabinete de estetică, iar rezultatele depind de concentrație. Peelingurile profunde se practică doar în cabinetele de chirurgie estetică și prezintă un risc mare de infecție, solicitând systemic organismul. Prin terapia cu cavitație are loc stimularea fibroblastilor, care se divid mai rapid, precum și stimularea de colagen.

  • Radiofrecventa bipolară

Este și mai eficientă incorporată în tipul de tratament vela shape, care imbină 4 tehnologii: radiofrecvență bipolară, infraroșu, vacuum pulsat și masajul cu role mecanice. Prin încălzirea accelerată și rapidă a straturilor profunde dermice, se obține regererarea fibrinogenului și colagenului și estomparea vizibilă a vergeturilor odată cu creșterea tonusului pielii.

alte Articole interesante