Decis! Viitoarele mame vor primi indemnizație de maternitate chiar dacă nu sunt angajate

O modificare în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern, după ce anterior Curtea Constituțională a declarat neconstituțională privarea mamelor fără loc de muncă, care au demisionat în timpul sarcinii, de indemnizaţia de maternitate. Astfel, soția care se află la întreținerea soțului asigurat va beneficia de indemnizație de maternitate, chiar dacă nu este angajată în cîmpul muncii.

separator

„Soția care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în cîmpul muncii, fapt confirmat prin carnetul de muncă sau prin declarația scrisă pe propria răspundere că nu realizează venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv”, se arată în document.

Pentru plata indemnizațiilor de maternitate acordate soțiilor aflate la întreținerea soțului asigurat vor fi alocați suplimentar 48,8 milioane de lei.

Curtea Constituțională a stabilit anterior că tratamentul diferențiat pentru obținerea indemnizației de maternitate fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrar prevederilor Constituției cu privire la egalitate, dreptul la asistență și protecție socială și protecția familiei.

sursa: www.noi.md

alte Articole interesante