Greşeli culinare care îţi strică gustul bucatelor!

Pentru a găti gustos nu sunt suficiente doar respectarea cu stricteţe a reţetei şi alegerea ingredientelor pe măsură. Şi măsurile tehnice de preparare a bucatelor sunt importante. Iată câteva dintre greşelile comune de gătit, ce îţi pot altera gustul alimentelor.

separator

Pui prea mult în tigaie

Dacă urmăreşti să obţii alimente în crustă, nu ar trebui să încarci tigaia, altfel bucatele tale se vor lipi unele de celelalte şi se vor înăbuşi.

16656315-119241-1471946741-650-2a74a69fc7-1472015188Frigi carnea în tigaie cu acoperire non-stick

Dacă foloseşti vase cu acoperire non-stick la gătit, nu vei reuşi să obţii carne în crustă. Acest tip de tigăi se încălzesc mai puţin decât altele, de aceea este potrivit să le foloseşti pentru omlete, clătite și blinele. Pentru a prepara carnea, ideală este tigaia grătar sau cea din fontă.

16656615-1192412-1471962118-650-d2049bae12-1-1472015188Nu sărezi destul apa în care fierbi pastele

Regula de aur atunci când găteşti paste este să pui suficientă sare în apa în care acestea fierb. Altfel, pastele nu vor căpăta savoare nici dacă le combini cu cel mai gustos sos din lume. În cazul în care nu poţi decide cu privire la proporție, există un reper – o lingură de sare la 300g de paste.

16657165-1192413-1471948189-650-c2d3a287c1-1-1472015188Frigi în ulei de măsline

Uleiul de măsline își pierde toate proprietățile utile și începe să ardă la temperaturi înalte, aşa încât alterează complet gustul alimentelor. De aceea, îl poţi folosi mai bine crud, în salate. În tigaie foloseşte ulei rafinat de floarea soarelui.

16656265-119241-4-1471948645-650-a371dc4f52-1472015188Măsori cantitatea produselor cu un pahar

Cel mai bine este să faci rost de un vas gradat pentru măsurări, întrucât acelaşi volum, de produse lichide şi solide, cântăreşte diferit.

16656215-119241-5-1471949117-650-f6a1cf9e00-1472015188Nu încălzeşti îndeajuns tigaia înainte de a pune la gătit

Bucătarii cu experienţă au o vorbă: „Dacă consideri că tava este deja pregătită pentru a găti, mai aşteaptă încă două minute și abia apoi începe”. Acest lucru este potrivit pentru a găti legume şi a obţine carne în crustă.

16656165-119241-6-1471949434-650-e39dedf490-1472015188Frigi prea tare usturoiul

Usturoiul trebuie adăugat la sfârșitul gătitului, sau adăugat în tigaie pentru 2-3 minute, după care se scoate. Din cauza faptului că usturoiul conține mult mai puțină apă decât alte legume, el se arde foarte repede și poate conferi bucatelor un gust acru neplăcut.

16656115-119241-7-1471949800-650-2382770eac-1472015188Pui carnea rece, de la frigider, direct în tigaie

Înainte de preparare, pe tigaie sau în cuptor, carnea trebuie adusă la temperatura camerei. Astfel, aceasta se va prepara uniform şi vei evita situaţiile în care la exterior este coaptă, iar în interior – crudă.

16657115-119241-8-1471950385-650-81eabff7b0-1472015188Nu laşi carnea ,,să se odihnească” după gătit

Chiar dacă eşti tentată să încerci bucatele cât mai repede după ce le iei de pe foc, în cazul cărnii ar trebui să te abţii. Este bine muşchiul să fie lăsat pentru câteva minute înainte de a fi tăiat, pentru un gust şi o aromă mai bogată.

16657215-1192419-1471951066-650-fc27c67984-1-1472015188Ţii toate legumele în frigider

Nu toate produsele alimentare tolerează la fel de bine temperaturile scăzute. Roșiile, ceapa, usturoiul, cartofii, kiwi, mango, vinetele, dovleceii se păstrează mai mult timp la temperaturi mai ridicate.

16656465-119241-10-1471951460-650-25da2d90bf-1472015188Întorci insistent bucatele de pe o parte pe alta

Nu trebuie să întorci des bucatele în tigaie, întrucât vei scurge tot sucul din carne şi peşte, iar gogoşii vor fi prea moi.

16656365-119241-12-1471952995-650-27acbbc0b9-1472015188Fierbi ouăle mai mult decât trebuie

În acest caz vei obţine gălbenuşuri cenuşii, închise la culoare, iar albuşul de ou va avea consistenţa asemeni unui cauciuc. Pentru a obţine un ou fiert de o textură şi culoare potrivită, încearcă să opreşti focul îndată ce apa a început să fiarbă, lăsând ouăle în apa fierbinte timp de zece minute. Astfel, ouăle vor avea un gust mai bun.

16656415-119241-11-1471952006-650-8da1e85ba6-1472015188

sursa

alte Articole interesante