Petiție privind deblocarea procesului de redobândire a cetățeniei române

Zeci de mii de dosare depuse de persoane și urmași ale acestora, care nu au renunțat niciodată la statutul de cetățeni români și cărora statul român nu le-a retras niciodată acest statut, așteaptă ca dosarele lor să fie analizate și soluționate.

separator
,,În prezent, întregul proces de redobândire a cetățeniei române, din momentul depunerii dosarului și până în momentul ridicării actului de identitate, durează aproape 2 ani”, menționează pe pagina sa de facebook politicianul Constantin Codreanu, care a lansat o Petiție în care cere Guvernului României să deblocheze procesul de redobândire a cetățeniei române.

,Noi, subsemnații, vă solicităm să transpuneți în practică prevederile Ordonanței de Urgență nr. 65/2017 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 […], pentru a crea posibilitatea adaptării periodice corespunzătoare a numărului membrilor Comisiei pentru cetățenie prin raportare la volumul activității curente, astfel încât aceste fluctuații să nu afecteze ritmul de soluționare a cererilor, este necesar ca, în funcție de resursele umane disponibile, numărul membrilor Comisiei pentru cetățenie, care își desfășoară activitatea în limita cvorumului minimal de cel puțin 3 membri, să poată fi mărit corespunzător, de o manieră facilă și flexibilă, prin ordin al ministrului justiției, aspect de natură a contribui la îmbunătățirea serviciului public, cu repercusiuni favorabile asupra ritmului de soluționare a cererilor de acordare și redobândire a cetățeniei române”, se arată în petiție.

Traian Băsescu a declarat, recent, la lansarea candidaților PMP pentru alegerile europene, că Bruxelles-ul ar putea susține unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului prin acordarea de fonduri europene către Chișinău prin Acordul de asociere la UE, scrie europalibera.org.

Până acum, a arătat Traian Băsescu, au obținut cetățenia română 1 milion de moldoveni, din 3,5 milioane. Liderul PMP a făcut apel la PSD, aflat la guvernare la București, să deblocheze activitatea Agenției naționale pentru cetățenie, în sensul acoperirii restanțelor față de solicitărilor românilor din Republica Moldova.

alte Articole interesante