Istoria unei moldovence care a prevenit cancerul de col uterin după efectuarea unui test Papanicolau profilactic

Irina are 46 de ani şi a reuşit să prevină cancerul de col uterin datorită testului Papanicolau. La unul din controalele de rutină, femeia a fost diagnosticată cu leziuni precanceroase, iar o intervenţie chirurgicală a ajutat-o să evite o maladie oncologică pe viitor, relatează TVR Moldova.

separator

„Nu aveam niciun simptom care să mă pună în gardă. Eram atât de sigură că analizele vor ieşi bine încât am uitat să îi las medicului numărul meu de telefon. Când au venit rezultatele şi s-a dovedit că am probleme, medicul a fost nevoit să mă căute prin intermediul reţelelor de socializare”, îşi aminteşte Irina.

Ea spune că medicii au fost nevoiţi să acţioneze rapid ca să prevină răspândirea celulelor care îi puteau provoca boala oncologică. A avut o intervenţie chirurgicală, a petrecut câteva zile la spital, iar la scurt timp după externare şi-a putut relua modul de viaţă obişnuit. Pentru că a reuşit să intervină la timp, Irina a fost scutită de numeroase complicaţii şi de proceduri chinuitoare pe viitor, iar acum are o stare bună de sănătate.

La îndemnul Irinei, toate prietenele ei au făcut testul Pap.

Experienţa prin care a trecut a făcut-o să acorde şi mai multă atenţie stării sale de sănătate, dar şi să le ajute pe femeile din anturajul său să înţeleagă cât de important este testul Pap.

„Eu le îndemn pe toate femeile să se adreseze la medicul de familie cât mai des. Când mama este sănătoasă întreaga familie este fericită. Nu trebuie să ne fie frică. Cu cât mai târziu afli diagnosticul, cu atât scad şansele de tratament complet”, spune Irina.

Ea crede că testarea gratuită a femeilor şi campaniile de informare sunt soluţiile cele mai bune pentru prevenirea cancerului cervical: ”Sunt foarte bune iniţiativele de a merge prin sate şi oraşe şi de a face controale. Cred că ar fi bine, de asemenea, să existe posibilitatea ca acest control să fie efectuat şi în zilele de sâmbătă, când femeile nu sunt prinse la serviciu”.

La fel ca şi Irina, sute de femei ar putea preveni cancerul de col uterin, dacă s-ar adresa la timp la medicul de familie pentru efectuarea testului citologic.

Cu regret, Studiul naţional despre cunoştinţele, atitudinile şi practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, realizat în toamna anului 2018, arată că mai mult de jumătate dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova, care ar trebui să facă acest test o dată la 3 ani, nu l-au făcut niciodată. Potrivit Studiului, doar o pătrime din femeile de vârstă eligibilă din R. Moldova cunosc despre posibilitatea realizării testului citologic, iar dintre acestea mai puţin de jumătate ştiu că testul poate fi realizat gratuit. În special femeile din familiile sărace sunt cele care nu cunosc acest lucru.

Şi mai puţine sunt femeile care ştiu că testul se face o dată la trei ani, astfel că multe dintre ele îl fac fie mai des (o dată pe an), fie mai rar (o dată la 4-5 ani), decât este recomandat de specialişti.

alte Articole interesante