Tatăl trebuie să plătească pensie alimentară dacă copilul nu-i poartă numele?

Olga M.: “Soțul meu are o fetiță de 8 ani cu o altă femeie, dintr-o relație anterioară. În luna aprilie, mama fetiței a depus cerere pentru întreținerea copilului. Eu și soțul suntem plecați peste hotare, de aceea el nu a putut să ajungă la judecată. Venim acasă în august, pentru doar două săptămâni și nu știm dacă va reuși să rezolve problema. Executorul poate hotărî, în lipsa soțului meu, ce sumă trebuie să achite? El va fi impus să plătească de când s-a născut fetița sau din momentul depunerii cererii în instanță? Acum soțul poate avea probleme la frontieră dacă încă nu s-a prezentat în instanța de judecată? Aș vrea să menționez că fetița nu poartă numele tatălui. În cazul în care copilul stă la bunici, tatăl poate să-l ia? În ce caz mama ar putea fi decăzută din drepturi părintești?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

În cazul în care Dvs. ați fost citat legal prin scrisoare recomandată pentru a vă prezenta la ședința de judecată, instanţa examinează cererea în lipsa pârâtului. Indiferent de motivul neprezentării pe această cauză, Dvs. nu veţi întâlni impedimente la frontieră. Drepturile şi obligaţiile reciproce ale părinţilor şi copiilor rezultă din provinienţa copiilor, atestată în modul stabilit de lege, adică prin certificatul de naștere al copilului. În cazul în care în certificatul de naștere al copilului nu figurați ca tată al copilului, atunci nu puteți avea nici o obligație față de copil. În acest caz, mama copilului urmează să probeze că Dvs. sunteți tatăl copilului prin efectuarea unui test ADN. Dacă dumneavoastră sunteţi indicat ca tată în actele minorului, ori va fi dovedit acest fapt în instanţă, atunci veţi fi obligat să plătiţi pensia alimentară copilului pentru ultimii 3 ani din ziua înregistrării cererii de chemare în judecată. Ce ţine de domiciliul minorului instanţa de judecată va stabili după ce vor fi examinate toate circumstanţele cazului dat, iar tutela va putea fi instituită doar în cazul în care copilul rămâne fără ocrotire părintească în scopul educaţiei şi instruirii acestora, precum şi al apărării drepturilor şi intereselor lor legitime. Privitor la decăderea din drepturile părinteşti, legislaţia în vigoare prevede următoarele cazuri:

a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;

b) refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;

c) fac abuz de drepturile părinteşti;

d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicând violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;

e) prin comportare amorală, influenţează negativ copilul;

f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;

g) au săvârşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi

h) în alte cazuri când aceasta o cer interesele copilului.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Cinci indivizi au fost reţinuţi de Poliţia Capitalei pentru furt de apartamente

Doi minori cu vârstele de 16 ani şi 17 ani, şi alţii trei cu vârstele cuprinse îmtre 20 şi 23 ani, originari din raioanele Comrat şi Basarabeasca au fost reţiniuţi de către poliţiştii sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia făceau parte dintr-un grup criminal care este bănuit că ar fi fost implicat în cel puţin şase furturi din apartamente şi o rapire de automobile. Metodele de pătrundere în locuinţe erau aplicate prin forţarea geamurilor din termopan.

separator

În urma perchiziţiilor efectuate de poliţişti, au fost depistate şi ridicate bunuri materiale a căror provenienţă bănuiţii n-au putut-o demonstra. Potrivit victimelor care s-au adresat la Poliţie după ajutor, aceştia le-ar fi pricinuit prejudicii materiale în valoare de peste 20 000 lei.

Actualmente în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău sunt reţinuţi doar trei bănuiţi. Ceilalţi doi sunt de vârstă minoră şi sunt cercetaţi în libertate. Hoţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 ani până la 6 ani.

Poliţia Capitalei investighează ipotezele înaintate, privind complicitatea grupării în alte infracţiuni comise.

Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului?

Irina V: Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului? Divorțul l-am primit în martie curent, dar nu suntem împreună deja de 4 ani. În august m-am recăsătorit și toate cheltuielile asupra copilului le suportă actualul soț. Tatăl copilului nu achită nimic de 4 luni. Ultima dată, fiul a fost la el în ospeție acum un an și ceva, ultima dată a fost sunat în luna iunie… Vreau să iau toate drepturile asupra mea deoarece dorim la vară să plecăm la odihnă peste hotare, dar fără permisiunea fostului soț nu o putem face. Voi putea scoate copilul din țară?

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

În cazul relatat de dvs. şansele de a obţine decăderea din drepturi părinteşti ale fostului soţ (tatăl copilului) sunt mici. Nu există temeiuri. Totodată, vă informez că este greşită afirmaţia dvs. precum că fără acordul fostului soţ este imposibil de a pleca cu copilul peste hotare la odihnă. Dvs. puteţi pleca liber cu copilul peste hotare, fără acordul fostului soţ, dar numai pentru perioade relativ scurte: odihnă, excursii, tratament etc.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Am nevoie de acordul fostului soț pentru a-i face pașaport copilului, dar el refuză să semneze. Ce pot face?

Veronica: “Sunt divorțată și am un copil din fosta căsnicie. Locuiesc în străinătate, tatăl copilului ne-a dat acordul să venim împreună. În hotărârea de divorț nu a fost menționat că eu am custodia copilului. Copilul are vârsta de 7 ani și a stat mereu cu mine. Tatăl nu a dat niciun bănuț pentru creșterea și educarea lui. Acum, eu am nevoie de acordul lui pentru a-i face pașaport, dar el refuză să se ducă la Ambasadă pentru a îndeplini formularul pentru pașaport. Instanțele de aici îmi cer să aduc hotărâre de judecată precum că copilul e în grija mea, dar eu nu am această dovadă. Ce să fac în acest caz?“

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

Problema este că în cererea de divorţ dvs. nu aţi solicitat stabilirea domiciliului copilului (mai simplu, nu aţi cerut să fie indicat cu cine va rămâne copilul). Prin urmare, instanţa de judecată a decis numai în limita cererii dvs., iar cererea, aşa cum se înţelege, a fost doar desfacerea căsătoriei. Acum dvs. trebuie să depuneţi o nouă cerere de chemare în judecată prin care să solicitaţi stabilirea domiciliului copilului. Ulterior, având hotărârea judecăţii, veţi putea face copilului paşaport (fără acordul tatălui).

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

O tânără din Chișinău a murit din cauza unui selfie!
Articolul anterior
Idei creative pentru fotografiile de nuntă!
Articolul următor