Ludmila Goma: „50 de ani înseamnă doar o cifră dacă ești sănătos!”

Astăzi, o ființă deosebită și scumpă pentru întreaga echipă Unica Sport, împlinește frumoasă vârstă de 50 de ani. Ludmila Goma este omul care a contribuit enorm la fondarea și evoluția prosperă a acestui proiect. Ea merită cu prisosință admirația noastră, pentru că în toți acești ani a reușit să transforme sute de femei, cărora le-a redat încrederea în sine. Vă invităm să cunoașteți omul minunat care trăiește viața cu intensitate și care crede în tinerețe fără bătrânețe, grație modului sănătos de viață pe care îl respectă și-l promovează!

separator

 

 • unicamd unica.md Când și în ce circumstanțe ați descoperit această pasiune pentru sport?
 • Ludmila Goma Eu cred că este vorba despre un fenomen genetic și,  pe această cale, le spun părinților mei un ,,mare mulțumesc”.

  De mic copil, sportul a însemnat pentru mine ceva fundamental și primordial. Ador sportul, îmi place să fac mișcare, dar și dansul face parte din preferințele mele. Atunci când dansez, simt la modul practic cum mă detașez de tot și, efectiv, zbor în pași de dans.

 • unicamd unica.md Deja de foarte mulți ani, activați în calitate de antrenor. Depuneți un efort fizic imens. Nu vă simțiți uneori epuizată sau nu aveți momente în care v-ați dori să renunțati?
 • Ludmila Goma Da, într-adevăr, nu este o muncă deloc ușoară, mai ales că în timpul zilei predau ore studenților de la „Universitatea de Medicina și Farmacie Nicolae Testimițeanu”, iar seara activez în calitate de antrenor, după metoda Unica.

  La început poate fi greu, frustrant, dezamăgitor, dar în scurt timp începi să simți bucuria pe care ți-o aduce meseria pe care o profesezi, pofta de viață, sentimentul înălțător de care ești cuprins atunci când îți dobori propriul record, indiferent de ceea ce faci sau de tipul de sport pe care îl practici.

 • unicamd unica.md Ce înseamnă pentru dumneavoastră Unica Sport?
 • Ludmila Goma Unica sport pentru mine reprezintă energie, crezul, străduința enormă a surioarei mele, Galina Tomaș.  Mai înseamnă și dragoste, bucuria desăvârșită față de oamenii care vin la sală pentru a investi în sănătatea lor,  iar ei chiar sunt eroii timpului nostru. Aici am parte de un colectiv vesel, optimist, pozitiv, tânăr, zilnic merg cu plăcere la serviciu.
 • unicamd unica.md Cum percepeți sintagma un mod sănătos de viață?
 • Ludmila Goma Să practici sportul preferat, să te alimentezi corect și să zâmbești, cât mai mult. Știți, se mai spune ,,oamenii fericiți nu se îmbolnăvesc”. Trebuie să ne debarasăm de obiceiurile care ne pun în pericol sănătatea, la modul cel mai serios.

 • unicamd unica.md Să adopți un regim adecvat, care, bineînțeles, implică ore de sport și alimentație rațională, fără acele mici excepții calorice, presupune de fapt o voință extraordinară. Cum reușiți să vă mențineți atât de echilibrată, să nu deviați de la acest program bine stabilit?
 • Ludmila Goma De la 33 de ani, am încercat să  contribui la formarea unei ecuații cu 6 variabile pe care mă strădui să o respect. Condițiile ei sunt acestea:

  Ziua o încep cu apă.

  Iau masa de 2 sau de 3 ori pe zi, cu 2 gustări, este foarte important să oferi ceva timp digestiei, 3 sau 5 ore.

  O zi pe săptămână fac detoxifiere doar cu apă, suc, chefir sau hrișcă.

  Știu foarte bine ce și cum să mănânc.

  Practic sport după metoda Unica, tempou lent, de 2-3 ori pe săptămână.

  Citesc cărți de dezvoltare personală pentru a avea o minte și un suflet sănătos, este variabila pe care am introdus-o  în ecuație din 2009 și care îmbunătățește rezultatul.

 • unicamd unica.md Trece o zi fără ca să faceți măcar câteva exerciții fizice?
 • Ludmila Goma Sigur că nu, nici nu-mi pot imagina așa ceva. Este foarte important să faci cel puțin 20 de minute de sport de o anumită intensitate. Exercițiile pe care le practici în fiecare zi contractă anumiți mușchi. Flotările, genuflexiunile te ajută să poți reveni la activitatea de zi cu zi.

 • unicamd unica.md Cu câți pași înainte este femeia care se ghidează în permanență după un regim echilibrat de cea care nici pe departe nu are aceste preocupări?
 • Ludmila Goma În primul rând, direcția este total diferită. Cele care fac parte din prima categorie au potențialul de a spori numărul deceniilor de sănătate. Contribuie la creșterea duratei de viață, chiar și statisticile au demonstrat acest lucru.

 • unicamd unica.md Se mai spune că practică sportul doar femeile care sunt îndrăgostite și care își doresc să se mențină mereu frumoase pentru bărbații lor. Cât adevăr ascunde acest stereotip?
 • Ludmila Goma Există două tipuri de emoții puternice care stau la baza tuturor acțiunilor noastre, iubire și frică. În cazul femeilor, aceste sentimente sunt cu mult mai puternice decât la bărbați. Tocmai de aceea, copiii mereu au servit drept o motivație pentru femei ca să înceapă să practice sportul în mod regulat, să ducă un mod sănătos de viață, pentru a slăbi, pentru a arăta bine și a-și prelungi durata de viață, acest lucru pentru sine și pentru cei dragi. Unele femei încep să facă sport având ca stimulent pesoana iubită și acest lucru este unul binevenit, de asemenea, întrucât sportul îi conferă unei femei mai multă putere și încredere în sine.

  Dar decizia de a continua să practice sportul trebuie să aparțină femeii. Acesta trebuie să conștientizeze cât de mult înseamnă sportul pentru sănătatea ei.

  Din păcate, există și un alt stereotip: multe femei sunt de părere că treburile casnice și creșterea odraslelor sunt activitațile care trebuie să le ocupe tot timpul. Din această cauză, unele dintre ele nu-și permit să se rupă măcar un pic pentru a-și dedica timpul sănătății și sportului și deseori au tendința de a se simți vinovate că nu fac suficient de multe pentru familie, însă acest lucru este unul greșit.

 • unicamd unica.md Încercați să faceți o retrospectivă a anilor petrecuți la Unica Sport și spuneți-ne cum a evoluat acest proiect până în prezent?
 • Ludmila Goma Dacă în trecut puneam accentul pe practicarea exercițiilor, pe intensitatea și diversificarea lor, acum consider că ne-am apropiat mai mult de femeile care au anumite probleme, complexe și frustrări. Pe parcurs, am contribuit la schimbarea femeii în ceea ce ține de atitudine, comportament, putere, frumusețe. Astfel, cele care ne calcă pragul, au reușit să se transforme nu doar fizic, dar și din punct de vedere moral. Ele au devenit mai fericite, iar membrii familiei pot confirma această schimbare radicală.

 • unicamd unica.md Cum vă simțiți lângă fiica Daniela Goma?
 • Ludmila Goma Dacă până la o anumită vârstă, 7-10 ani, eu eram mama ei, pe la 17-18 ani ai Danielei am devenit prietena ei, iar acum mă prind la ideea că ea este stilistul, pedagogul și auditorul meu. Așa că viața a devenit mult mai ușoară cu un așa profesionist Unica Sport lângă mine.

 

 • unicamd unica.md Cum vă simțiți la 50 de ani?

 • Ludmila Goma Nici tânără, nici bătrână. În fața mea sunt două alternative: să mă simt femeie tânără în continuare sau să trec la o altă etapă pentru a corespunde vârstei reale.

  Nu mă simt eu de 50, dar știu că această etapă a vieții va fi veselă, interesantă, liberă și sănătoasă, pentru că noi suntem promotorii propriilor dorințe.

  Cu toate acetea, nu poți să ocolești principiile ce țin de natura fiziologică a corpului uman. Probabil și eu îmi voi pune multe întrebări legate de feminitate (cam așa era în adolescență). Dar eu am aflat soluția, am găsit modalitatea care să-mi mențină în viață celulele și care să încetinească procesul de îmbătrânire. Acesta este sportul și alimentația sănătoasă. Vorba aceea: „A trăi peste 100 de ani chiar este posibil?” de ce nu?!

 • unicamd unica.md Continuați expresia. Sportul este soluția perfectă pentru femeile care…
 • Ludmila Goma își doresc o siluetă frumoasă și care, pe parcurs, și-au pierdut speranța de a mai putea să o aibă, sportul este soluția oportună pentru femeile care își doresc să fie tinere și mereu fermecătoare.

  Dragi femei, sportul îneamnă disciplină,  lucrurile trebuie făcute, indiferent dacă ai sau nu ai chef, dacă plouă, ninge sau e prea mult soare, dacă ai stabilit să faci ceva, fă-o!

  • unicamd unica.md Cum e femeia la 50 de ani în relație cu bărbatul?
  • Ludnila Goma  Este mai înțeleaptă, nu mai întreabă bărbatul dacă o iubește sau nu. Acum nu te mai interesează așa mult ce gândește lumea despre tine, vrei să te simți bine în pielea ta. Știi bine cine ești de fapt, ai mai multă încredere în forțele proprii și conștientizezi că ești o femeie „Unică”, cu toate calitățile și defectele tale.

  Ședința foto realizată de: Nata Eftene & Gelu Negura

  alte Articole interesante