Află dacă bebeluşul tău se dezvoltă normal

Dezvoltarea copilului în primul an de viaţă trebuie urmărită atent. Nu numai cum creşte în greutate şi înălţime,  dar și cum dobândește anumite aptitudini. Citeşte mai jos etapele de dezvoltare psihico- motorie normală a copilului în primele trei luni de viaţă. Desigur, fiecare copil are ritmul său  de dezvoltare, iar  în cazul copiilor prematuri se calculează vârsta corectată.

separator


Mihail Stratulat

,
Asistent univ., dr. în medicină,
Catedra de neonatologie şi pediatrie FPM USMF „N. Testemiţeanu”

Etapele de dezvoltare în primele trei luni

Prima lună – contactul cu lumea înconjurătoare

  • Auzul – este bine dezvoltat. Chiar din burtică aude, de aceea când se naşte, se recomandă să se aşeze pe burtica mamei, pentru că naşterea este un stres mare. În momentul când este pus pe burtică, el aude bătăile inimii mamei şi le recunoaşte, astfel se linişteşte. Recunoaşte vocea mamei, se întoarce spre sursa sunetului, îl deranjează zgomotele puternice.
  • Văzul –  acuitatea vizuală nu este dezvoltată bine, văd până la depărtarea de 20-30 cm. Mişcă ochii în toate direcţiile şi preferă combinaţiile de culori contrastante, cum ar fi: alb-negru. Pot fixa privirea pentru câteva secunde la surse de lumină, obiecte, persoane.
  • Mirosul – simte mirosurile neplăcute şi recunoaşte mirosul laptelui matern.
  • Gustul – face deosebire între dulce, sărat, acru şi amar.
  • Motorica – strânge pumnii sau degetul mamei, mişcă haotic braţele şi încearcă să le ducă la guriţă. Dacă este pus pe burtică, încearcă să ridice capul şi umerii.

  • Comunicarea

    îşi manifestă dorinţele plângând

    .

A doua lună – începe gânguritul!

  • Începe a gânguri;
  • Recunoaşte feţele şi zâmbeşte la auzul vocii mamei;
  • Îşi ridică umerii şi capul pentru câteva momente;
  • Apucă jucăria şi o ţine pentru puţin timp;
  • Coordonează mişcările mânuţelor şi le duce la guriţă;
  • Este impresionat de obiectele în mişcare;
  • Îi place să fie ţinut în braţe.

A treia lună – hai să comunicăm!

  • La trei luni deja copilul ridică capul şi toracele, atunci când stă culcat pe burtică;
  • Desface pumnişorii şi încearcă să se agaţe de haine şi obiecte;
  • Urmăreşte obiectele care se mişcă lent;
  • Devine atent, comunicativ şi zâmbeşte  – mişcările corpului şi mimica feţei devin mai expresive;

  • Scoate sunete în mod diferit când îi este foame, are durere sau se plictiseşte.

Recomandări privind implicarea părinţilor în dezvoltarea copilului

  • Poziţionează copilul pe burtică – pentru dezvoltarea grupelor de muşchi ce ajută la susţinerea capului;
  • Fă-i masaj la degeţele  – ajută copilul să deschidă pumnii;
  • Propune-i jucării ca să încerce să le ţină;
  • Arată-i jucării de culori aprinse, ca să fie tentat să le apuce şi să le studieze;
  • Vorbeşte cu copilul.

Cea mai mare greşeală pe care o fac părinţii în aceste luni este înfăşatul pruncului!!!

 

Chiar din prima zi a bebeluşului, renunţaţi la gândul înfăşatului, mitul precum că „picoarele în formă de paranteză sau x”apar la copii neînfăşaţi – este greşit. Nu există nicio legătură între ele, picoarele deformate apar în cazul rahitismului – insuficienţă de vitamina D, necesară pentru mineralizarea ţesutului osos sau dacă genetic s-a transmis de la părinţi la copil.

Copilul în primele luni îşi cunoaşte corpul (dând din mânuţe şi picioruşe, la un moment dat, înţelege că sunt ale lui), apoi lumea înconjurătoare (cu mânuţele duce totul la guriţă) şi nu în ultimul rând îşi dezvoltă muşchii (învaţă să coordoneze mişcările). Încearcă să te înfăşori tu şi vezi cât timp vei rezista, cu siguranţă îţi va amorţi tot corpul.

 

 

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Plăcinte rufoase cu brânză şi mărar
Articolul anterior
Nimic nu poate înlocui laptele matern!
Articolul următor