Cum îți planifici o sarcină

Planificarea sarcinei este foarte importantă, pentru că de sănătatea părinților depinde sănătatea viitorului copil. Organele interne ale fătului se formează în primele câteva săptămâni de sarcină, uneori înainte de-a ști că ești însărcinată.

separator

De ce este important să te pregătești pentru o sarcină?

Deoarece te ajută:

  • să concepi mai ușor copilul
  • să ai o sarcină sănătoasă
  • să minimalizezi complicațiile sarcinei
  • să dai naștere unui copil sănătos
  • ca organismul să se recupereze mai ușor și rapid
  • să minimalizeze riscul apariției problemelor de sănătate pe viitor a bebelușului.

Care este termenul minim recomandat de specialiști?

Cu cel puțin cu trei luni înainte de a concepe copilul. Trebuie să ai răspunsul la câteva întrebări: starea de sănătate  a organelor de reproducere, a sânilor, dacă ești fertilă, istoria genetică (a ta și a soțului), sănătatea inimii, plămânilor, rinichilor și cum stai cu secreția hormonală.

Ce metode de contracepție ai folosit?

După metodele de contracepție: prezervativul și diafragma contraceptivă, teoretic, poți rămâine însărcinată imediat ce ai renunțat la ele. Dacă ai utilizat sterilet, anticoncepționale pe bază de hormoni, perioada de concepere poate dura câteva luni până organismul revine la o normalitate (ciclu regulat etc.)  Numai 20% din cupluri reușesc să obțină o sarcină conform calendarului stabilit. Termenul este de obicei de la 6 luni până la un an, dacă totuși nu ai reușit să râmâi gravidă timp de un an, având un contact sexul regulat neprotejat, trebuie să te adresezi unui specialist pentru a depista cauza.

Cunoașteți corpul

Trebuie să știi când este perioada de ovulație, pentru ați face planul de concepere. Iar zilele indicate sunt cu trei zile înainte, în timpul și cu trei zile după ovulație.

La ce trebuie să renunți?

  • Alcool – reduce șansele de a rămâine gravidă și poate provoca malformații congenitale la făt în momentul când organele vitale ale sale sunt în curs de dezvoltare (primele săptămâni), apare riscul de retard mintal, avort spontan și greutate scăzută a copilului la naștere.
  • Fumatul – efectele nocive ale tutunului sunt simțite și de făt, important este ca și partenerul să lase fumatul. Reduce șansele de a rămâine gravidă, dacă nu ai reușit să te lași de fumat înainte de a rămâine gravidă, atunci imediat ce ai aflat renunță la acest viciu. Evită să fii un fumător pasiv (ieși din încăperile unde se fumează). Fumatul afectează copilul tău prin: naștere prematură, greutate mică la naștere, probleme cu placenta, avort sau chiar moartea copilului tău. Există de asemenea riscul morții subite a copilului sugar. Copilul a cărui părinții au fumat poate avea astm.
  • Medicamente – află de la medicul de familie care sunt medicamentele interzise sau periculoase pentru făt.

Un control stomatologic obligatoriu

Află despre starea de sănătate a dinților, gingiilor și remediază toate problemele existente pentru ca în timpul sarcinii să nu te trezești cu dureri îngrozitoare care să necesite intervenții mai complicate și care nu sunt dorite în timpul sarcinii.

Evită stresul – relaxeazăte

Stresul este unul din factorii care îți reduc șansele de a rămâine gravidă pentru că îți slăbesc sistemul imunitar, crește tensiunea arterială și modifică funcția hormonală.

Exercițiile fizice te ajută nu doar să slăbești

Este foarte important să ai un start bun, deoarece în timpul sarcinii crești în kilograme, iar creșterea rapidă în greutate pune presiune asupra sistemul osos și muscular. Iar, dacă creșterea în greutate, este peste normă, atunci poți provoca apariția unor boli de inimă, tensiune arterială, diabet zaharat, osteoporoză.

Activitatea fizică te elibirează de stres, menține o greutate normală a corpului și stimulează sistemul imunitar.

Cum afli că ești gravidă

Cele mai comune simptome sunt: întârzierea menstruației, iar după trei săptămâni vei observa sânii măriți (dureroși la atingere), oboseală, nevoia de a te urina des, uneori greață, te deranjează unele mirosuri, devii emotivă chiar până la lacrimi.

Poți afla rapid dacă ești însărcinată dând un test de sânge după 5-7 zile de la ziua conceperii sau cu un test de sarcină după 10 zile de la data conceperii. Aceste teste nu sunt 100% sigure, folosește prima urină (de dimineață) și repetă testul a doua zi pentru a fi sigură de rezultat. Dacă ai luat un tratament medicamentos de fertilitate în momentul când faci testul de sarcină ar putea să apară cele două dungulițe fără a fi gravidă, așteaptă 10 -14 zile după administrarea acestor medicamente ca să fii sigură că ești gravidă.

Un start bun îți mărește șansa unui rezultat bun!

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Carla`s Dreams te invită la ziua lui de naștere!
Articolul anterior
Natalia Gordienco, jos textila!!!
Articolul următor