Cum ți se schimbă viața după al doilea copil?

Primul copil reprezintă începutul unei noi etape, plină de schimbări, reușite și greșeli. Însă, ce se întâmplă când vine pe lume cel de-al doilea copil? Se presupune că primul născut le-a dat ocazia părinților să treacă prin toate experiențele, astfel încât sfaturile celorlalți nu mai sunt necesare. Situația însă este cu totul diferită când apare al doilea copil. E vorba despre o experiență nouă, emoții noi, multe lucruri se schimbă. Lauren Turner, o mamă a doi copii, își dezvăluie punctul de vedere într-o postare virtuală. Multe dintre mămici s-au regăsit în cele afirmate!

separator

Așadar cum ți se schimbă viața după apariția în familie a celui de-al doilea copil, potrivit tinerei mămici?

1. Apare un sentiment de vinovație mai mare decât în oricare alt moment din viață
Acest sentiment este mai des întâlnit la mămici, care se simt vinovate atunci când petrec foarte mult timp cu bebelușul și nu mai este atentă la copilul mai mare. Vinovăția se aplică și atunci când se implică în anumite activități cu întâiul născut, care o țîn departe de mezin.

2. Experiența nu își spune de multe ori cuvântul
Chiar dacă ai trecut deja prin alăptare, schimbatul scutecelor și primele băițe nu înseamnă că o să-ți reaminteșți de fiecare dată pașii prin care ai trecut. Poți avea sentimentul că eșți novice în ceea ce faci și tot vei avea nevoie de îndrumare în primele luni ale bebelușului.

3. Întreaga experiență nu va fi la fel de intensă
Nașterea celui de-al doilea copil nu mai aduce sentimentul că începe o nouă etapă din viața părinților. Ai experimentat prima dată sentimentul uimitor că acea mică ființă a ieșit din pântecul tău, fapt pentru a două naștere nu va fi la fel de intensă. Desigur, asta nu înseamnă că se aplică și în cazul hormonilor și a tuturor schimbărilor. Acestea pot fi la fel, sau chiar mai puternice decât prima dată.

4. Alăptarea este din nou dificilă
Se spune că la al doilea copil alăptarea nu mai dă atât de multe bătăi de cap. Este parțial adevărat. Este liniștitor gândul că întregul proces a fost străbătut cu succes, însă este în continuare dificil pentru că trebuie luat de la capăt cu un alt bebeluș.

5. Modestia va fi mai mică decât prima dată
Modestia și stânjeneala nu își mai au locul atunci când ai de-a face cu un bebeluș și un preșcolar, al căror program nu coincide. Astfel, dacă primele încercări de alăptare în public ți se păreau jenante și incomode, a două experiență nu mai ține cont de astfel de sentimente.

6. Concediul de maternitate este cu totul altfel
Acele zile în care te puteai relaxa liniștită când bebelușul dormea suferă transformări drastice când apare cel de-al doilea copil. Când cel mic doarme, trebuie să te ocupi mai mult de copilul cel mare, dar și de treburile casnice. Astfel, concediul de maternitate se va transformă într-un alt job cu normă întreagă.

7. Ajutorul este mai mult decât necesar
Ajutorul constă în timp petrecut cu bebelușul și copilul cel mare pentru a-i oferi mamei câteva momente de relaxare, dar și ordine în casă. Începutul vieții de familie cu doi copii poate fi foarte dificil și obositor pentru ambii părinți, de aceea este nevoie de tot ajutorul apropiaților.

8. Coșul de rufe începe să semene că o gaură fără fund

Plină cu hainele micuțului, cele ale copilului cel mare, dar și ale tale, care suferă accidente neprevăzute pe tot parcursul zilei.

9. Ținutul copilului în brațe este mai apreciat
Când copilul este mic, te poți descurcă mai ușor. Poți merge oriunde și te ocupi de toate treburile casei pentru că micuțul este tot timpul în atenția ta. Pe măsură ce crește, acesta devine independent și începe să experimenteze noi orizonturi, ceea ce îți îngreunează sarcinile.

10. Mama a doi copii devine maestru în logică
Mersul la cumpărături cu un bebeluș și un preșcolar devine o adevărată aventură plină cu probleme de logică. Cum să așezi copilul cel mare în scaun, în timp ce îl ai în brațe pe cel mic? Cum să urci cumpărăturile în mașînă când copilul cel mare aleargă în jurul tău? Toate aceste probleme încep să dispară când atunci când reușeșți să găseșți soluțiile potrivite.

11. Lucrurile pentru bebeluș sunt mai puține
Venirea pe lume a primului copil te face să cumperi tot felul de lucruri nefolositoare, de teamă că nu cumva să apară situații în care să fie necesare. În cazul celui de-al doilea copil, experiența te face să cumperi doar strictul necesar unui nou-născut, având multe alte lucruri rămase de la copilul cel mare.

sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

El îi ia locul Prințului Harry! Nepotul Prințesei Diana e cel mai râvnit burlac
Articolul anterior
,,Infractorul sexy” va deveni tată! Poze cu iubita sa, fiica miliardarului Philip Green, însărcinată
Articolul următor