Despre grădinița și școala din Danemarca, potrivit unei tinere familii de la noi care a emigrat

O tânără mamă de la noi, stabilită în Danemarca, își împărteșește impresiile din această țară, despre grădiniță și școală.

separator
Cristina Frunza este una din administratoarele comunității online ,,Grupul părinților solidari”. Tânăra mamă, a trei copii, spune că a luat decizia de a pleca din Moldova în toamna anului trecut, iar asta după o perioadă de câțiva ani în care, spune ea, a fost printre primii care au început ,,lupta cu sistemul nostru corupt din instituțiile de învățământ”. ,,E poveste lunga si nu am sa va plictisesc cu ea, desi multi din membrii vechi cunosc cazurile cu care am luptat”, scrie părintele. Totoată, Cristina vorbește, în viziunea sa, despre bunele practici existente la grădințele și școlile din Danemarca.

,,În toamna anului 2018 am luat decizia de a pleca din tara pentru un viitor mai bun pentru copiii mei din motivul dezamagirii, vedeam ca nu pot schimba multe in sistem mai mult din cauza parintilor, tare greu este sa schimbi mentalitatea oamenilor, de a lupta corect si nu prin coruptie. Tara în care ne aflam la moment e Danemarca. Am sa va descriu ce am cunoscut, în aceste luni, în sistemul lor de învatamant”, spune Cristina pe facebook, în Grupul părinților solidari.

,,Voi începe cu gradinitele:
Achitarea maxima la gradinita de stat e de 240 euro, suma scade in depedenta de cati copii sunt in familie si ce venit are familia. Alimentatia: în fiecare gradinită, decide comitetul daca mancarea va fi preparata in incita gradinitei (care presupune o suma adaugatoare la achitare) sau copii vin cu pachet de acasa. Sunt interzise dulciurile, sunt obligatoriii fructele, legumele, sandwich-uri.

Activitati: obligatoriu, copii au zilnic primblari afara, la aceeași ora chiar dacă ploua, ninge. Afara sunt dusi des la primblari, chiar prin diferite cartiere, zoo, teatru etc, cu busul ce apartine gradinitei, dat de primarie. In rest, au tot ca la noi, desenul, cantece, poezii si distractii.

Mobilier: e simplu, nici un fiel de mobila luxoasa (aceste gradinite sunt frecventate si de către copiii milionarilor). Orarul: de la 6.15  la 17.00, sunt gradinite si pana la 21.00, pentru parintii ce au program după ora 17.00.

O data pe saptamana copiii strang gunoiul din pădure, pentru a învăța de mici ca curatenia se pastreaza (chiar e un oras curat aici).

Școala

La moment, frecventam o scoala speciala, pentru copiii noi veniti in tara, ce pune un accent mai mare pe învățarea limbii daneze. Doar în această școală, copiii primesc teme pentru acasă. În scoli obisnuite, nu au. Parintii ce au program de muncă prelungit, au posibilitatea să lase copiii la scoala, de la ora 6.30, până la ora 17.00, sau solicita, prin cerere, faptul ca au nevoie de un taxi, care sa ia copilul si sa îl aduca acasa, serviciul fiind achitat de primarie.

Alimentatia: cu pachet de acasa, la fel ca la grădinița.
Pauza dintre lectii: 45 min.
Nu exista uniforme școlare. La gradinita si la scoala, copii sunt obligati sa aiba, în dulap, un combinezon rezistent la ploaie, cizme pentru ploaie.

Cadouri: aici parintii nu dau nicio floare, cu nicio ocazie, se considera linguseala si se uita urât la asta, se accepta un mic cadou la absolvirea instituției.
De ziua copilului: se accepta un tort sau pizza și cadouri de la copii, doar ceva simbolic, confecționat de mânuțele lor.

La gradinita, dar si la scoala, părinții nu cumpara nimic din rechizite, doar ghiozdan si penar.
Am 3 copii, în acest caz achit în jur de 100 euro pentru toți”.

Cristina le îndeamnă pe mămici să povestească cum e în alte țări europene sau acolo unde sunt stabiliți.

alte Articole interesante