6 greșeli pe care aproape toate femeile însărcinate le fac

Pentru o viitoare mămică, sarcina este o perioadă emoționantă și plină de responsabilitate. Toate gravidele sunt preocupate de bunăstarea și sănătatea bebelușului pe care îl poartă. Însa, uneori, dintr-o grijă exagerată sau, dimpotrivă, dintr-o informare insuficientă, poți face o serie de greșeli. Iată care sunt acestea, potrivit specialiștilor.

separator

1. Eviți să întreții relații sexuale

Cu excepția situației în care medicul ți-a indicat un motiv de natură medicală care să necesite evitarea relațiilor sexuale, nu trebuie să te ferești de ele. Dacă sarcina ta a ajuns la termen și ai optat pentru o naștere naturală, sexul poate chiar să declanseze travaliul ca urmare a prostglandinelor din spermă, ce înmoaie cervixul și cauzează contractii uterine. Poți apela la creativitate pentru a descoperi pozițiile în care te simți confortabil, însă este indicat să eviți să stai întinsă pe spate deoarece poți comprima vena cavă inferioară, vena care returnează sângele din partea de jos a corpului spre inimă.

2. Privești sarcina ca pe o boală

Medicul Jennifer Lang, specialist în obstetrică-ginecologie, din Los Angeles, și autor de renume, a declarat că cea mai mare greșeală pe care a observat-o la gravide este că ,,ajung să își creeze ideea că sarcina este o stare complet diferită de restul vieții și că trebuie să modifice pe parcurs tot ceea ce obișnuiau să facă”. Aceasta mentalitate este eronată, desigur cu excepția sarcinilor cu risc. Sarcina este o perioadă naturală și normală din viața unei femei; presupune evitarea anumitor alimente/băuturi și medicamente și respectarea acelorași reguli ale unui stil de viață sănătos pe care le-ai respecta și când nu ești gravidă.

3. Ajungi să mănânci pentru doi

Aproximativ 50% dintre gravide acumulează o greutate mai mare decât cea recomandată pentru perioada sarcinii, potrivit unui studiu publicat în revista Obstetrica și Ginecologie. Medicul Jennifer Lang este de părere că “femeile cred că din cauza sarcinii trebuie să își dubleze numărul de calorii pe care îl consumă, iar acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr.” Femeile obeze în sarcină prezintă un risc crescut de pierdere a sarcinii, nașterea unui copil mort, naștere prematură și complicații la naștere, diabet gestațional, hipertensiune arterială, preeclampsie, apnee în somn și cheaguri de sânge. Bebelușii născuți de mame obeze prezintă un risc crescut de malformații și obezitate la maturitate. Academia Americană de Nutriție si Diabet recomandă femeilor cu un IMC normal să consume suplimentar 340 calorii în cel de-al doilea trimestru de sarcin și 450 calorii pe zi în cel de-al treilea trimestru. Pentru sarcinile multiple sau pentru femeile supraponderale/obeze la începutul sarcinii, este recomandat un plan nutrițional specializat.

 

 

4. Refuzi vaccinarea

Gravidele pot decide să nu beneficieze de vaccinul antigripal anual din motive legate de eficacitatea sa sau de siguranță. Însă ,,vaccinarea reprezintă cea mai buna modalitate de a evita complicațiile serioase pe care le poate cauza gripa, la care femeile însărcinate sunt expuse din cauza modificărilor ce apar la nivelul sistemului imunitar în timpul sarcinii”, este de părere medicul Alyssa Dweck. De fapt, conform unui studiu publicat în revista Pediatrie, un procent de 90% dintre gravide nu au beneficiat de vaccinul antigripal; în acelasi timp bebelusii mamelor care au optat pentru acesta au prezentat un risc cu 70% mai redus de a contacta gripa. Medicii recomandă de asemenea vaccinul pentru tuse convulsivă în al treilea trimestru de sarcină pentru a proteja bebelușii de îmbolnăvire înainte de vaccinul inclus în calendarul obligatoriu de la vârsta de 2 luni.

5. Neglijezi exercițiile fizice

Leah Keller, expert pre și post natal susține că ,,exercițiul fizic este sănătos și benefic atât pentru viitoarea mămică, cât și pentru bebeluș, însă multe femei evită să își antreneze mușchii abdominali în sarcină deoarece se tem că ar putea face rău lor sau bebelușilor, iar altele nici măcar nu realizează că au cu adevărat nevoie de acestea”. Mușchii abdominali pot ajuta la scurtarea și ușurarea travaliului. Antrenarea mușchilor abdominali poate împiedica dezvoltarea diastasis recti, separarea mușchilor abdominali care afectează aproximativ 60% dintre sarcinile femeilor primipare, și care cauzează burtă mare. Cere însă întotdeauna sfatul unui specialist în exerciții destinate gravidelor.

6. Folosești excesiv vitamine și suplimente

Majoritatea gravidelor știu că trebuie să administreze vitamine prenatale, însă dacă apelează și la alte suplimente, nu există vreo dovadă ca acestea ar putea ajuta, chiar ar putea fi dăunătoare pentru bebeluș. Cea mai bună modalitate de a beneficia de nutrienții necesari este alimentația: alimentele integrale, dieta bogată în legume și fructe, îți poate oferi cantitatea necesară de nutrienți. În cazul în care grețurile matinale sau aversiunile alimentare te impiedică să beneficiezi de o alimentație echilibrată și consideri că ai nevoie de vitamine în plus, discută cu medicul care îți urmărește sarcina.

sursa

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Megan Fox într-un pictorial incendiar în lengerie intimă
Articolul anterior
În Kenya sexul cu o minoră costă cât o masă de prânz. Video
Articolul următor