Alimente care cresc reuşita copiilor la învăţătură

Alimentele bogate în acizi graşi esenţiali Omega-3, pe care organismul nu îi poate sintetiza şi care trebuie  aportaţi din hrană, sunt absolut necesari în dieta copiilor pentru buna dezvoltare şi creştere. Acizii graşi Omega-3 sunt extrem de concentraţi în creier şi importanţi pentru funcţiile cognitive, de memorie, de învăţare, de performanță, dar și pentru cele comportamentale.

separator
alimente_cu_omega_3_si_6_78259300

Acizii graşi esenţiali Omega-3 îmbunătăţesc memoria la copii

Este stabilit, că acei copiii care nu primesc de la mamă acizi graşi Omega-3 în cantităţi suficiente în timpul sarcinii au un risc mai mare de a dezvolta tulburări neurologice şi vizuale. Simptomele deficitului de acizi Omega-3 în organism includ oboseală, memorie slabă, încetinită, piele uscată, disfuncţii cardiace, tulburări emotive, de dispoziție.

Pe lânga multe alte beneficii ale acizilor graşi Omega-3, cum ar fi scăderea nivelului de colesterol ,,rău’’ în sânge, prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul, protejează vederea. 

Într-un studiu, care a cuprins aproape 100 de băieţei, grupul de copii cu niveluri mai mici de acizi graşi Omega-3 a manifestat mai multe tulburări de învăţare şi comportament (inclusiv tulburări de somn şi comportament isteric), decât grupul de copii cu nivel adecvat de acizi graşi Omega 3 în organism. În timp ce numeroase studii sunt încă în desfăşurare, este determinat că introducerea alimentelor bogate în Omega 3 în dieta copiilor este  o abordare rezonabilă.

Peştele este cel mai bogat aliment în acizi graşi Omega-3  

Sursele naturale de Omega-3, binevenite inclusiv în alimentaţia copiilor, sunt:

  • Peştele gras (macrou, păstrăv de lac, hering, sardine, somon);
  • Alimente de origine vegetală, cum ar fi uleiul de in, seminţele de in, nucile, uleiul de rapiţă, soia şi uleiul de soia, seminţele de chia, spanacul, salata, broccoli şi varza de Bruxelles, alge marine.

Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul de peşte gras, în special macrou, păstrăv de lac, hering, sardine, ton alb, somon, scoici cel puţin de două ori pe săptămână, pentru a preveni bolile de inimă.

Alte alimente conţin, de asemenea, acizi graşi Omega-3, dar în cantităţi mai mici, acestea fiind: alte specii de peşte, fasolea, mazărea, seminţele de floarea soarelui, dovleac, susan, ulei de măsline, arahide, alune, fistic, migdale, avocado, cerealele integrale.

Sfaturi de la experţi privind consumul de peşte:

  • Consumă specii variate de peşte 
  • Somonul sălbatic este preferabil celui de crescătorie
  • Curăţă grăsimea de peşte şi evită să o consumi, nu consuma pielea de peşte, îndepărteaz-o înainte de a găti peştele, din cauza că adună multe toxine.
  • O preparare atentă, la aburi sau prin fierbere la foc mic, păstrează cel mai bine acizii Omega-3 din peşte.

Cum să alegi adecvat tipul de peşte în alimentaţia copilului

Ca să îl alegi pe cel potrivit ar trebui să cunoşti că există:

  • Pește cu conținut foarte mic de mercur, care nu prezintă pericol pentru sănătate: somon sălbatic proaspăt, anşoa, sardine, hering, macrou, păstrăv, plătică, cambula, crab albastru din Atlantic, creveţi, calamar, calcan, langustă, limbă de mare, pollock, scoici, stridii, tilapia.
  • Pește cu conținut moderat de mercur, pe care gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite, în rest se consumă de maximum șase ori pe lună: ton, homar, halibut, biban de râu, crap, cod, homar, diavol de mare.
  • Pește cu conținut mare de mercur, pe care gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite, în rest – se reduce consumul la cel mult de trei ori pe lună: biban de mare, lufăr, macrou regal, cod, ştiucă.
  • Pește cu conținut foarte ridicat de mercur, care ar trebui evitat de fiecare dată: merlin albastru, pește pion roșu, peștele-spadă, tilefish, rechin.

Nu uita, copilaşul tău are nevoie de o alimentaţie sănătoasă şi variată zi de zi, care sa îi aporte nutrienţii necesari pentru buna creştere şi dezvoltare! Să creşteţi mari!

alte Articole interesante