Alimentaţia diversificată – sfaturi pentru părinţi

Diversificarea alimentaţiei sugarului trebuie făcută după recomandările medicului pediatru sau ale medicului de familie care îi cunoaşte bine evoluţia de la naştere, în funcţie de vârsta cronologica (sau corectata pentru cei născuţi prematur) şi de starea de creştere şi dezvoltare.

separator

diversification-alimentaire

O diversificare incorect efectuată poate fi la originea unui exces de greutate, a unor alergii alimentare (prin introducerea precoce a unor alimente alergizante) etc. Condiţia de respectat: sugarul să fie sănătos.

Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu recomandă:Profesor Doctor Silvia Stoicescu, 59 ani, Medic Primar Neonatologie la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, Alfred Rusescu - AA - 90'

  • când se introduce un aliment nou, acesta se va da la începutul mesei şi va fi urmat de suptul la sân (care va fi redus treptat pe măsură ce va creşte cantitatea de aliment nou);
    • nu se introduc 2 alimente noi în acelaşi timp;
    • se vor folosi pentru administrare linguriţa, căniţa;
    • alimentele vor fi pasate, până la apariţia primilor dinţi, apoi vor fi mărunţite;
    • lichidele pentru hidratare (nerecomandate în alimentaţia la sân) nu se vor îndulci (ceai fără zahăr, apă fiartă şi răcită);
    • nu se pune sare în mâncarea sugarului;
    • este obligatorie respectarea cu stricteţe a regulilor de IGIENĂ a alimentelor şi recipientelor folosite la pregătirea şi administrarea lor.

Recomandări pentru succesiunea introducerii de alimente noi:
• legume – piure şi supă (o singură legumă nouă introdusă pe zi: morcov, fasole verde, spanac, dovlecel, cartof şi, mai târziu, altele)
sau
• cereale de prima vârstă – fără gluten (orez, porumb, făină de roşcove)
apoi
• fructe – pulpă (măr, caisă, piersică etc.) bine coapte (un singur fruct nou introdus pe zi) şi suc de citrice (portocală) sau de legume (morcov)
• carne de găină sau vită şi, mai târziu, de peşte alb
• ou – numai gălbenuş fiert tare până la 1 an,
• brânză de vaci, iaurt
• cereale de vârsta a II-a – cu gluten (grâu, secară, ovăz)

cheerful happy baby child eats itself with a spoon

De reţinut: Se va evita carnea de animal tânăr (viţel, pui etc.)!

Este de preferat ca banana să se folosească după 6 luni, kiwi după 9-12 luni, iar pulpa unor fructe precum prune, pere şi mai ales pepene, cireşe, struguri să se folosească cu prudenţă şi în cantităţi mici, înainte de 1 an (accelerează tranzitul intestinal).

Momentul în care se începe diversificarea hranei este foarte important.

Fiecare bebeluş are ritmul său propriu de dezvoltare. De aceea, este important să te sfătuieşti cu medicul tău când şi cu ce să începi diversificarea!

Pentru începutul diversificării se recomandă alimente cu risc de alergie redus şi fără gluten (glutenul este o proteină care se găseşte mai ales în grâu, ovăz, orz şi secară).

  • Primele alimente de diversificare obişnuiesc treptat sugarul cu gusturile simple şi naturale ale alimentelor şi permit identificarea eventualilor alergeni.
    • După vârsta de 6 luni este timpul pentru gusturi noi: reţete simple, dar cu mai multe ingrediente, cu gusturi variate, cum ar fi: cereale, fructe, legume, carne.
    • De la 8 luni este timpul pentru alimente complexe, care pot conţine şi bucăţele mici, pentru a stimula bebeluşul să mestece, fără riscul de a se îneca.
    • De la 1 an copilul învaţă treptat să mănânce ce se găteşte pentru întreaga familie. Alimentele îi asigură energia şi substanţele nutritive necesare acestei etape de dezvoltare. Rămân câteva alimente interzise: cartofi prăjiţi, ciocolată etc.

Cerealele sunt ideale pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului tău. Sunt gustoase şi hrănitoare, fiind suplimentate cu fier, calciu şi vitamine, pentru o dezvoltare armonioasă.

Piureurile de fructe, legume, cu carne sunt o alternativă comodă si sigură la mâncarea gătită în casă. Sunt suplimentate cu vitamine, asigurând o alimentaţie sănătoasă şi sigură pentru copil.

Verificaţi întotdeauna eticheta produselor de diversificare a alimentaţiei şi asiguraţi-vă că acestea respectă recomandările nutriţioniştilor/pediatrilor: conţinut redus de sare, fără zahăr adăugat, fără aditivi sau coloranţi artificiali.

Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu
Şeful Departamentului de Neonatologie
Spitalul Clinic de Obstetrică –Ginecologie „Gh.Polizu” Bucureşti

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

În sudul Moldovei se coc cireșele!
Articolul anterior
Salată Neptun
Articolul următor