Alimente pentru bebeluşi, în funcţie de vârstă

Dacă în primele şase luni de viaţă laptele matern este hrana exclusivă pentru bebeluşi, atunci în jurul vârstei de şase luni ar trebui să înceapă diversificarea alimentaţiei. Bebeluşul tău ar putea fi pregătit pentru acest lucru, întrucât stă în poziţie de şezut, şi-a dublat deja greutatea pe care a avut-o la naştere şi cântăreşte în jur de 6 kg, iar după 8-10 alăptări persistă senzaţia de foame.  

separator
mancare-bebelus_2

Momentul introducerii alimentelor solide în meniul bebeluşului se face consultând medicul pediatru, care totodată explică mămicii şi regulile diversificării alimentaţiei copilului. Alimentele noi solide se introduc în meniul bebeluşului pe rând, respectând o pauză de cel puţin trei zile între ele, pentru a urmări potenţiale reacţii alergice la produs sau de altă natură.

Iată care sunt alimentele admise în alimentaţia copilaşilor, în funcţie de vârstă, pe lângă laptele matern, pe care bebeluşul ar trebui să-l primească până la vârsta de doi ani:

Copilul de la 6 la 8 luni, pe lângă laptele matern, poate avea în meniu:

  • Piure de fructe – banane, pere, mere, piersici (de la o linguriţă de pireu de fructe, crescând treptat cantitatea până la 1/2 cană/zi, în 2 sau 3 prize alimentare);
  • Piure de legume – morcov bine fiert, dovleac, cartofi, avocado (o linguriţă de pireu de legume, crescând treptat cantitatea până la 1/2 cană/zi, în 2 sau 3 prize);
  • Piure de carne (pui, porc, vită), piure de tofu;
  • Piure de fasole, năut, linte;
  • Cereale, terci de ovăz, orz (3-9 linguri de cereale/zi, în 2 sau 3 prize). 

diversificare-bebe

Copilul de la 8 la 10 luni, pe lângă laptele matern, poate avea în meniu:

  • Cantități mici de brânză de vaci pasteurizată – până la 14g/zi;
  • Fructe și legume pasate, zdrobite – banane, piersici, pere, avocado, morcov fiert, dovleac, cartofi (1/4 – 1/2 cană/zi);
  • Paste (potrivite vârstei);
  • Cantități mici de proteine ​​- ouă; piure de carne de pasăre, de peşte, tofu; piure zdrobit de linte, mazăre, sau fasole neagră cu coajă subţire (1/8 – 1/4 cană/zi de alimente proteice); 
  • Cereale de orz, grâu, ovăz, cereale mixte (1/4 până la 1/2 cană/zi).
retete-de-supe-pentru-bebelusi

Copilul de la 10 la 12 luni, pe lângă laptele matern, poate avea în meniu:

  • Brânză de vaci pasteurizată moale (14g/zi), chefir – 1/3 cană/zi (dar nu şi lapte de vacă până la vârsta de 1 an);
  • Fructe zdrobite sau tăiate în cuburi, felii, dacă permite dentiţia (1/4 –1/2 cană/zi);
  • Legume fierte moi – mazăre, morcovi, dovleac (1/4 – 1/2 cană/zi);
  • Proteine ​​- ou; carne de pasăre – piure sau fin zdrobită, pește; tofu; fasole bine fiartă, zdrobită (1/8 – 1/4 cană/zi de alimente proteice);
  • Pâine sau covrigi; omletă, paste, biscuiţi de dentiţie;
  • Cereale de orz, grâu, ovăz, cereale mixte (1/4 – 1/2 cană/zi)
1157897.shutterstock-41565991

Copilul de la 12 la 24 de luni poate avea în meniu:

  • Lapte integral, brânză de vaci moale pasteurizată, chefir, în total – 2 căni de produse lactate/zi  (1 cană de lapte sau iaurt, 1 cană = 42g brânză de vaci)
  • La această vârstă copilul poate să mănânce din alimentele adulţilor din sânul familiei, dar alimentele trebuie să fie zdrobite sau tăiate în bucăți mici, potrivit dentiţiei;
  • Cereale – ovăz, orz, grâu, cereale mixte; pâine integrală; paste; orez – în total 84g de produse de cereale/zi, dintre care jumătate, preferabil, integrale (28g = 1/3 cană de cereale crude, 1/4 cană de paste sau orez sau 1 felie de pâine);
  • Fructe – toate de mai sus, în plus – pepene galben, papaya, caise, grepfrut (1 cană/zi, puneţi accent pe fructe întregi şi nu pe sucuri!)
  • Legume – toate de mai sus, în plus broccoli, conopidă fiartă, moale (1 cană/zi, servind legume tăiate în bucăți mici și bine fierte, pentru a preveni sufocarea)
  • Proteine ​​- ouă; carne de pasăre tocată, pește; tofu; fasole – ​​56 g/zi (28g = o felie de carne, 1/3 dintr-o jumătate de piept de pui, 1/4 cutie de ton, 1/4 cană de fasole sau 1 ou)
  • Sucuri, inclusiv de citrice, miere
bebe-fructe

Copilul de la 24 la 36 de luni poate avea în meniu:

  •  Lapte scăzut în grăsimi (este în regulă să-i dai copilului lapte scăzut în grăsimi după vărsta de doi ani), alte produse lactate (brânză rasă sau cuburi, chefir scăzut în grăsimi, brânză de vaci) – 2 căni/zi (1 cană lapte sau chefir; 1 cană= 42g de brânză de vaci);
  • Cereale – ovăz, orz, grâu, cereale mixte, pâine de grâu integrală, biscuiţi, covrigi, paste, orez – 112-140g/zi (28g = 1 felie de pâine; 1/3 cană de cereale fulgi sau 1/4 cană de orez fiert, paste fierte sau cereale fierte);
  • Fructe, feliate proaspete sau conservate, fructe uscate, înmuiate – mere, caise, piersici, pere, curmale, prune uscate – 1 -1,5 căni/zi. Puneţi accent pe fructul întreg decât pe suc!
  • Legume fierte și mărunţite – 1,5 căni/zi;
  • Proteine ​​- ouă; carne tocată, sau taiată mărunt, de pasăre; peşte; tofu; fasole – 84 – 112g alimente proteice/zi (28g de carne sau peşte; 1/4 cană de fasole fiartă; sau 1 ou);
  • Sucuri de fructe şi legume.

O porţie pentru un copil de această vârstă constituie o pătrime din porţia unui adult.

Sa creşteţi mari!

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Sezonul târgurilor. Olga Blanc își vinde hainele!
Articolul anterior
Exerciţii pentru picioare tonifiate fără celulită!
Articolul următor