Câte ecografii trebuie să facă femeile însărcinate. Ce spun specialiștii

Medicii relizează ecografii pentru a examina creșterea și evoluția fătului în uter. Primele imagini de la ecografie pe care părinții le văd îi fac pe aceștia foarte fericiți. Însă, din punct de vedere medical, aceste imagini sunt esențiale atât pentru viața copilului, cât și pentru viitoarele mămici. Numărul relativ mare de ecografii poate uneori pune la îndoială necesitatea acestora. De aceea, este indicat să vă documentați suficient despre importanța fiecărei examinare pentru a vă convinge de beneficiile ei. Află de la specialiști câte ecografii trebuie să facă femeile gravide pe toată perioada sarcinei.

separator


Majoritatea femeilor necesită doar câteva ecografii în timpul sarcinii. Altele s-ar putea să fie nevoite să efectueze mai multe scanări cu ultrasunete, în funcție de tipul sarcinii sau de complicațiile legate de sănătate pe care le pot avea. Înainte de a răspunde la întrebare, vom detalia mai mult conceptul de ecografie.

Ecografiile reprezintă cea mai sigură modalitate de a scana creșterea și dezvoltarea copilului. Radiografiile nu sunt recomandate în timpul sarcinii, deoarece pot fi dăunătoare pentru copii. Într-o scanare cu ultrasunete, este aplicat un gel și apoi se utilizează un traductor pentru a transmite undele sonore. Imaginea este obținută cu ajutorul acestor valuri sonore.

Există și o altă metodă de efectuare a ecografiei – folosind un traductor vaginal. Acest lucru se face în mod obișnuit numai când scanarea abdominală cu ultrasunete, adică cea descrisă anterior, a prezentat o anomalie. O ecografie transvaginală ar putea prezenta urme ale prezenței unui fibrom sau cauza unei sângerări anormale.
Pentru o ecografie transvaginală trebuie să îți golești vezica înainte de a face procedura, în timp ce pentru o ecografie abdominală trebuie să bei 3-4 pahare cu apă cu jumătate de oră înainte de proces.

Există două ecografii obligatorii pe care o viitoare mămică trebuie să le facă în timpul sarcinii. Prima este în primele trei luni ale sarcinii. Aceasta se face pentru a evalua data nașterii copilului. A doua este între cele 18-22 săptămâni de sarcină. Cea de-a doua radiografie se face pentru a verifica dacă bebelușul crește în mod normal. S-ar putea să fie nevoie de câteva teste suplimentare dacă apar complicații.

Sunt efectuate ecografii pentru a verifica dacă există o creștere normală a copilului (înălțime, dimensiune, structură osoasă, membre) și pentru poziția copilului și a capului copilului în uter. Sunt făcute și pentru a observa placenta și lichidul amniotic. Dacă viitoarea mămică suferă de diabet sau de alte complicații, va trebui să facă ecografii suplimentare.

Sursa

alte Articole interesante